Tysk prins i ekteskapsknipe

Mister arveretten hvis han gifter seg med kjæresten.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Dronning Margretes nevø, prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (42), har i flere år vært kjæreste med den tidligere svenske modellen Carina Axelsson (42).

De to skulle nok gjerne giftet seg, men prisen for ekteskap er høy: Dersom prins Gustav gifter seg med sin Carina, mister han ikke bare arveretten til tittelen – men også arveretten til store verdier. «Familiebedriften» som eier 13 000 hektar land og har eierandeler i en rekke firmaer bestyres nå av Gustavs far, prins Richard.

Må gifte seg standsmessig
I forrige uke ble det kjent at Gustavs søster Natalie til sommeren arrangerer kirkebryllup med sin Alexander Johannsmann, men foreløpig kan Gustav og Carina ikke planlegge noe som helst. Bakgrunnen for dette er et testament fra 1939, skrevet av prins Gustavs farfar, prins Gustav Albrecht.

I testamentet heter ifølge Svensk Damtidning at Gustav Albrechts etterkommere må gifte seg arisk, protestantisk og adelig for ikke å miste arveretten til Berleburg. Og Gustavs kjæreste tilhører ingen adelsfamilie...

Dronning Margretes nevø
Familien har bestridt testamentet, og skal ifølge det svenske bladet ha tatt rettslige skritt for å få det erklært ugyldig, men inntil videre må prins Gustav forholde seg til farfarens vilje. Prins Gustav Albrecht var rittmester i det tyske kavaleriet, og forsvant under et tokt i Sovjetunionen i 1944. Han ble imidlertid ikke erklært død før i 1969, etter at sønnesønnen prins Gustav var født.

Prins Gustav er sønn av prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg og prinsesse Benedikte av Danmark, dronning Margrethes yngre søster. Han har ikke arverett til den danske tronen, men står et stykke nede på listen over arvinger til den britiske.

Splittet siden1607
Gustavs to søstre - Aleksandra og Natalie - har ikke arverett, så dersom familien ikke lykkes med å omstøte det gamle testamentet, og prins Gustav dør uten legitime arvinger, vil Schloss Berleburg og eiendommene som tilhører fyrstehuset gå i arv til Gustavs fetter, eller fetterens etterkommere.

I så fall vil fyrstehusene Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Sayn-Wittgenstein-Hohenstein gjenforenes (de ble splittet tidlig på 1600-tallet), og skape en ev de største private eiendomsbesittelsene i Tyskland.

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2011.

Les også