TV-aksjonen 2023

TV-aksjonen 2023 satte ny rekord – hyller bøssebærerne

Sjekk hvor mye som ble samlet inn til TV-aksjonen 2023.

<b>TV-AKSJONEN 2023:</b> Tarjei har vært bøssebærer mange ganger før og gleder seg over den norske dugnadsånden.
TV-AKSJONEN 2023: Tarjei har vært bøssebærer mange ganger før og gleder seg over den norske dugnadsånden. Foto: NRK
Sist oppdatert

TV-aksjonen 2023 satte ny rekord i penger samlet inn.

Da pengene ble talt opp like før Kveldsnytt på NRK søndag 22. oktober, var beløpet oppe i 273,7 millioner kroner, melder NTB.

Dette er rekord i absolutte kroner (ikke justert for prisvekst).

Pengene går til den frivillige organisasjonen Redd Barna. Det er fortsatt mulig å gi fram til 1. desember.

Dette er et høyere beløp enn rekorden fra 2022 da Leger Uten Grenser og DNDi fikk inn 266,2 millioner kroner.

Hyller bøssebærere og frivillige

Av denne summen samlet bøssebærerne inn 88 millioner kroner gjennom å banke på dører over hele landet. 36 millioner av disse var kontanter, resten kom inn via Vipps.

– Jeg er enormt imponert og rørt over innsatsen og engasjementet for årets TV-aksjon. Bøssebærere, frivillige og givere over hele landet har bidratt til at Redd Barna nå kan hjelpe enda flere barn som er rammet av krig og konflikt, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, til TV-aksjonens nettsider.

I snitt ga hver eneste innbygger i Norge 49 kroner og 96 øre.

Her kan du se detaljerte tall og sjekke hvor mye ditt fylke bidro med og se hvem som ga aller mest (ekstern lenke).

Bakgrunn: Dette går pengene til

I år ble TV-aksjonen for første gang sendt fra Grieghallen i Bergen, og det med programlederne Adelina Ibishi og Tarjei Strøm i førersetet. Dette skriver NRK i en pressemelding.

Over 100 000 bøssebærer gikk ut for å banke på dører, og inntektene går i år til Redd Barnas arbeid for å hjelpe barn som er rammet av krig og konflikt.

– Jeg har selv gått med bøsse utallige ganger og kan fortsatt kjenne spenningen rundt det å stå utenfor en dør og vente på hvem som åpner og hva de vil gi.

– Så da jeg ble spurt om å være programleder for aksjonen i år, svarte jeg det raskeste «ja» jeg noensinne har sagt, sier Tarjei Strøm til statskanalen.

Når sendes TV-aksjonen 2023?

Den tre timer lange sendingen vil inkludere mange direktesendinger fra hele landet, samt fra P3-aksjonen i Trondheim og Redd Barnas hus på Hasle i Oslo.

– Jeg gleder meg til å være rundt omkring i kriker og kroker av landet gjennom fantastisk flinke reportere, og til å se hva slags påfunn folk har gjort for å samle inn penger.

– Ikke minst ser jeg frem til å føle litt håp ved å se folk gi det de kan, til tross for både dårlig vær og økonomiske utfordringer, sier Adelina Ibishi.

Du kan se TV-aksjonen på NRK 1 eller her på NRK TV søndag 22. oktober kl. 19.50.

Les også: Silje Sandmæl: – Økonomi bør ikke være en brems for barns fritidsaktiviteter. Barn skal aldri føle seg ekskludert

<b>NYE PROGRAMLEDERE:</b> Tarjei Strøm og Adelina Ibishi leder årets TV-aksjon fra Grieghallen i Bergen.
NYE PROGRAMLEDERE: Tarjei Strøm og Adelina Ibishi leder årets TV-aksjon fra Grieghallen i Bergen. Foto: Eivind Senneset

Hvem er programledere for TV-aksjonen 2023?

Hun har lang erfaring som programleder på radio, men TV-sending er likevel noe nytt og skummelt for henne. Uansett er det ikke det hun tenker mest på ifølge NRK.

– Jeg synes det er veldig givende å få lov til å jobbe med et prosjekt som føles større enn meg selv og som forhåpentligvis kan gi oss alle litt håp. Det er derfor stas å få være programleder for noe så fint som TV-aksjonen sier hun i en pressemelding fra NRK.

Tarjei forteller til NRK at han føler at han har hatt den tryggeste og fineste barndommen i verden, og at han i dag er far til tre trygge og gode barn.

– Det at langt fra alle har eller har hatt det slik, det er utrolig smertefullt å tenke på. Dette er en sak som treffer meg midt i fars-hjertet.

– Jeg håper vi kan levere en historisk TV-sending som gjenspeiler både en viktig sak og den herlige dugnadsånden. Hjelpes meg som jeg gleder meg, sier Tarjei til NRK.

Les også: (+) Da jeg fant ut hva mannen min hadde brukt pengene våre på, fikk jeg sjokk

<b>LA BARN FÅ LEVE I FRED: </b>Inntektene fra TV-aksjonen NRK Redd Barna går til å hjelpe barn rammet av krig og konflikt.
LA BARN FÅ LEVE I FRED: Inntektene fra TV-aksjonen NRK Redd Barna går til å hjelpe barn rammet av krig og konflikt. Foto: Redd Barna

Hva går pengene fra TV-aksjonen til?

TV-aksjonen har vært gjennomført hvert år siden 1974 og er blitt en tradisjon i Norge.

Totalt har det blitt samlet inn 9 milliarder. Over 7000 frivillige bidrar hvert år. I fjor ble det samlet inn 291 millioner til Leger uten grenser.

I 2023 samles pengene inn til Redd Barna.

Det har aldri vært så mange barn på flukt som akkurat nå, og hvert sjette barn i verden vokser opp i krig og konflikt.

Pengene fra TV-aksjonen i 2023 skal fordeles mellom Redd Barna-prosjekter i Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, DR Kongo og Norge. I Norge skal de innsamlede pengene brukes til Redd Barnas arbeid for barn som har flyktet fra krig og konflikt.

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2023, og sist oppdatert 23/10 2023.

Les også