Tror du denne er naturlig rosa?
Kokt skinke ser egentlig ikke slik ut.

(SIDE2): At maten vår sminkes og tilsettes stoffer vi aldri har hørt om, er kjent for de fleste av oss. Men hva som tilsettes og hvordan det gjøres, holdes ofte langt borte fra forbrukeren.
Matjuks
TV 2s journalister Thea Olsen og Espen Fiveland ønsker å komme matlureri og andre matpussigheter du kanskje ikke hadde tenkt på nærmere i den nye serien Matagentene, Serien skal sendes på TV 2 torsdager fremover.
I kveldens program er det skinke og tyggegummi som er temaene. Og for det første temaet er det påleggskinke som gås nærmere i sømmene.

Bedre firkantet enn rund
De kan blant annet fortelle deg hvorfor firkantet påleggskinke er bedre kvalitet enn den runde påleggskinken. Og hva som er forskjellen på kokt skinke og familieskinke. Det er ikke bare størrelsen.
Men har du tenkt over hvorfor skinken er rosa? Trodde du det skulle være sånn? Neida, det er ikke skinkes naturlige farge, i alle fall ikke lenge etter at den er tilberedt..
Årsaken er rett og slett at den er tilsatt nitritt eller salpeter.
Hindrer bakterier
- Nitritt er ikke farlig, sier mikrobiolog og matrisikospesialist Trygve Eklund i programmet.
- Jeg dør om jeg spiser en kopp salt, men her er det snakk om mengder, sier han. Hadde man ikke tilsatt nitritt, hadde skinken blitt brun som kjøtt blir når du koker den.
Matagentene sendes på TV 2 torsdager klokken 20.00
Eklund sier at nitritt ikke bare får maten til å se delikat ut, nitritt beskytter også matvaren slik at vi ikke blir syke av botulisme.
Thea Olsen og Espen Fiveland tar også for seg andre matmyter i kveldens program, blant annet om det stemmer at svelget tyggegummi kan sette seg fast i blindtarmen.