Tina Turner er død

– Jeg har hatt et forferdelig liv

Tina Turner er død, 83 år gammel. Hun levde et svært turbulent liv. Så ille var det at den verdensberømte artisten aldri hadde trodd at hun skulle feire sin egen 80-årsdag.

<b>STORE KONTRASTER: </b>Tina Turner har enorm suksess på scenen, men privat har livet vært vanskelig.
STORE KONTRASTER: Tina Turner har enorm suksess på scenen, men privat har livet vært vanskelig. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Onsdag 24. mai 2023 mistet verden en av sine største stjerner. Tina Turner er død. Hun ble 83 år gammel.

– Det er med stor sorg vi kunngjør bortgangen til Tina Turner. Med musikken sin og sin grenseløse lidenskap for livet, trollbandt hun millioner av fans over hele verden og inspirerte morgendagens stjerner. I dag tar vi farvel med en kjær venn som etterlater oss alle sitt største verk: Musikken hennes, står det i en kunngjøring på artistens Facebook-side.

At Turner levde til hun rundet 80, overrasket henne selv.

I et intervju med New York Times i forbindelse med 80-årsdagen, fortalte Turner at livet var alt annet enn godt i mange år, mye som følge av forholdet til eksmannen Ike Turner, som døde i 2007.

Kan aldri tilgi

De to hadde en enorm suksess på scenen, men bak scenen foregikk et helt annet scenario. Ekteskapet var nemlig preget av både fysisk og psykisk mishandling.

– Mitt forhold til Ike var ødelagt den dagen han fant ut at han kunne tjene penger på meg. Han kontrollerte meg, både økonomisk, fysisk og psykisk, slik at jeg ikke kunne forlate ham, forteller Tina.

– Jeg tror aldri jeg kan tilgi alt det Ike gjorde mot meg. Men nå er han død, så da trenger jeg ikke å uroe meg eller tenke på ham lenger, sier Turner i intervjuet.

<b>TURBULENT: </b>
På scenen og i mediene smilte Tina og Ike Turner, men bak lukkede dører var sannheten en helt annen.
TURBULENT: På scenen og i mediene smilte Tina og Ike Turner, men bak lukkede dører var sannheten en helt annen. Foto: Getty Images

Forsøkte å ta sitt eget liv

Tina Turner

Født: 26. november 1939.

Oppvokst: Nutbush, Tennessee.

Yrke: Sanger, danser, låtskriver, skuespiller og forfatter.

Ektefeller: Ike Turner (1962-1978) og Erwin Barch (2013-nåværende).

Barn: Ronnie Turner, Ike Turner Jr, Michael Turner og Raymond Craig Turner (død).

Tina og Ike Turner giftet seg i 1962. De adopterte hverandres barn fra tidligere forhold, men ekteskapet ble på ingen måte slik Tina hadde sett for seg. I en periode var hun så deprimert at hun faktisk forsøkte å ta sitt eget liv.

– Da jeg var lengst nede i kjelleren, var jeg overbevist om at døden var eneste utvei. Jeg orket ikke å leve slik lenger. Jeg dro til legen min og sa jeg hadde problemer med å sove, og etter middag svelget jeg alle de femti pillene han ga meg. Jeg håpet at jeg ikke skulle våkne igjen, skrev hun åpenhjertig i en kronikk i People i fjor høst.

Da hun likevel våknet dagen etter, ble hun skuffet og lei seg. Men da bestemte hun seg for at det var en grunn til at hun hadde overlevd.

Les også: Hun var plutselig en av verdens mest berømte modeller – ikke minst på grunn av en viss videosnutt.

Barna ble vitner

<b>DØDSFALL: </b>I 2018 tok Tinas eldste sønn sitt eget liv, og asken ble spredt på sjøen..
DØDSFALL: I 2018 tok Tinas eldste sønn sitt eget liv, og asken ble spredt på sjøen.. Foto: Twitter

Tinas barn ble vitne til mishandlingen. Ifølge Tina har dette preget dem videre i livet.

– Barna mine så blåmerkene mine. Ikes barn reagerte ikke, men min eldste sønn Craig var et veldig følsomt barn. Han slo alltid blikket ned og så trist ut, fortalte hun til Oprah i 2005.

Craig Raymond Turner ble funnet død i sitt hjem i fjor sommer. Ifølge flere amerikanske medier tok superstjernens sønn sitt eget liv, 59 år gammel.

– Mitt tristeste øyeblikk som mamma, skrev Tina Turner på Twitter under et bilde hvor hun kaster roser på sjøen.

– Torsdag 19. juli 2018 sa jeg farvel til min sønn Craig Raymond Turner for siste gang da jeg samlet familie og venner for å spre asken hans ved kysten av California. Han var 59 år da han døde så tragisk, men han vil alltid være min baby, skrev hun.

Tina Turner fikk eldstesønnen med saksofonisten Raymond Hill, men etter at hun giftet seg med Ike Turner og fikk sønnen Ronnie med ham, adopterte ekteparet hverandres barn.

Les også: (+) Pamela Anderson og Tommy Lee: Historien bak verdens mest berømte sexvideo

<b>MED BARNA: </b>Da de giftet seg adopterte Tina og Ike Turner hverandres barn fra tidligere forhold, og utad var de alle en stor, lykkelig familie.
MED BARNA: Da de giftet seg adopterte Tina og Ike Turner hverandres barn fra tidligere forhold, og utad var de alle en stor, lykkelig familie. Foto: GETTY IMAGES

Dokumentaren «Tina»

I 2021 kom dokumentaren livet hennes, der hun forteller om at hun ikke har levd et godt liv, og at hun i utgangspunktet ikke ønsket å lage filmen siden hun ikke ønsket å bli minnet på alt det vonde.

Filmen kom ut i 2021 kan leies på Viaplay, og blir beskrevet som:

"Tina er både en hyllest av en global superstjerne og et intimt portrett av en kvinne som trosset enorm motgang for å definere sin egen karriere, sin identitet og sitt ettermæle på egne premisser."

Dokumentaren tar blant annet for seg oppveksten og foreldrene hennes, og hun forteller om forholdet sitt til både moren og faren sin.

<b>GJENNOMBRUDD:</b> Tina Turner fikk sitt gjennombrudd allerede på midten av 1950-tallet, og på 1960-tallet var hun allerede en stor stjerne.
GJENNOMBRUDD: Tina Turner fikk sitt gjennombrudd allerede på midten av 1950-tallet, og på 1960-tallet var hun allerede en stor stjerne. Foto: Getty Images

Trøblete oppvekst

Turner vokste opp i et voldelig hjem i en småby kalt Nutbush i Tennessee. Hennes far jobbet som bonde, og moren hennes jobbet for han på gården. Der dyrket de bomull, og barna hjalp til.

Foreldrene kranglet mye, og moren hennes kjempet imot. En dag forsvant moren, og faren fikk panikk og stakk av han også. Da måtte Tina og søsknene bli igjen hos søskenbarnet sitt, og de hørte ingenting fra foreldrene som ville at de skulle bli selvstendige.

Turner forteller også i filmen om hvordan hun ble misbrukt av hennes tidligere ektemann, Ike Turner, som også var både manageren og produsenten hennes. Man får et innblikk i oppveksten til barna hennes, og det blir vist et tidligere intervju som ble gjort med en av sønnene hennes, Craig Turner, før han døde.

«Alle var glade rundt moren min, men hun var trist. Hun hadde ingen venner eller noen hun var fortrolig med, så hun fant glede i å være med oss eller alene på rommet sitt», sier Craig Turner i dokumentaren.

«Ike måtte hele tiden vite hvor hun var, og hun fikk ukepenger av ham. Moren min hadde egentlig ikke et liv utenfor studioet og huset vårt», sier han.

Tina hadde dårlig samvittighet for at hun ikke var til stede i store deler av oppveksten til barna, og at hun ønsket mer tid sammen med dem.

I filmen får man også se intervjuet med flere kjente personer, som for eksempel venninnen hennes, Oprah Winfrey.

Les også: Skal vi danse-Royane var 17 år og visste ikke om hun ville bli 18. Så ble hun gravid

<b>SUPERSTJERNE:</b> Tina Turner har vært en av verdens største artister i en årrekke. I 2019 fylte hun 80 år.
SUPERSTJERNE: Tina Turner har vært en av verdens største artister i en årrekke. I 2019 fylte hun 80 år. Foto: Getty Images

Endelig lykkelig

I 2013 giftet hun seg med tyskeren Erwin Bach (63). Hun forteller at hun nå er lykkeligere enn hun noen gang har vært.

– Jeg har hatt et forferdelig liv. Jeg følte at jeg bare eksisterte, uten å leve. Du går bare rundt og håper at det skal gå over, og det gjorde det til slutt. Til slutt kom dette livet, og livet nå er bra, sier hun i et intervju med New York Post.

Likevel har de siste årene vært svært tøffe for den spreke artisten. Da hun var på bryllupsreise følte hun seg dårlig, og bestemte seg for å oppsøke lege da hun kom hjem.

Da ble det konstatert at hun hadde hatt et lite slag. I 2016 sviktet nyrene hennes, og ektemannen måtte donere en nyre. På det tidspunktet ønsket Tina å dø igjen.

– Døden er ikke et problem for meg. Jeg har ikke noe imot å forlate denne verdenen, sa hun til Oprah i 2018.

<b>LYKKELIG IGJEN: </b>Tina Turner giftet seg på nytt i 2013, med tyskeren Erwin Bach.
LYKKELIG IGJEN: Tina Turner giftet seg på nytt i 2013, med tyskeren Erwin Bach. Foto: Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2019, og sist oppdatert 25/05 2023.

Les også