Tok til tårene: – Det er en fantastisk følelse

Da tårene trillet for Terje Sporsem etter «Kokkeskolen»-seieren, handlet det like mye om familien som triumfen.

«THE TREBLE»: Terje kan nå skryte av å ha vunnet både «Masterchef», «Camp Kulinaris» og «Kokkeskolen».
Publisert

Duften av hjemmelagede fiskekaker, nybakt brød og ferske sveler sitter i ryggraden. Hjemme hos Terje Sporsems (49) farmor på Aukra utenfor Molde, tilbrakte den rykende ferske «Kokkeskolen»-vinneren barndommens ferier. Og det er fra den lille vestlandsbygda med knappe 3000 innbyggere han har sine aller første matminner.

– De var sjelden på butikken, men fisket fisken selv, bakte brød fra bunnen av og høstet bær og grønnsaker fra hagen. Farmor brukte gjerne hele dagen på å lage mat – og duften fylte huset. Og jeg fikk være med å hjelpe til, forteller Terje med det litt karakteristiske smilet i munnviken.

MATNERD: – Hadde du gått gjennom kjøkkenet mitt og åpnet skuffene, ville du bare tenkt: «Hvilken samler bor her?» Det er alt fra røykepistoler og yakitorigriller til kverner, siler og presser, ler Terje. 

Tårene trillet

Denne uken kunne vi se en rørt Terje Sporsem heve «Kokkeskolen»-trofeet etter å ha levert kokkekunst på usedvanlig høyt nivå i et semester med imponerende nivå hos Eyvind og Truls’ kokkeskole.

Med det har han tatt det som på fotballspråket kalles «the treble». Han har nemlig vunnet både «Masterchef Norge» (2014), «Camp Kulinaris» (2019) og nå «Kokkeskolen».

– Det er en fantastisk følelse! Jeg er stolt at at jeg hele tiden har vært uredd og hoppet uti ting med begge beina, selv om det har holdt på å gå skikkelig galt. Men mest av alt håper jeg det som står igjen, er at jeg har en enorm kjærlighet for mat, forteller Terje.

TYDELIG RØRT: Terje Sporsem var beveget etter seieren.

I et intervju like etter seieren kom spørsmålet: «Hva betyr mat for deg, Terje?» Da kom tårene.

– Da hadde jeg endelig senket skuldrene, og jeg begynte å resonnere over alle de fasene i livet hvor mat er en viktig del. Det er dåp, det er det første måltidet etter en fødsel, det er bryllup og begravelse. Og det hadde vært mange sånne øyeblikk det siste året, hvor jeg blant annet mistet mamma, forteller Terje, som mistet moren sin etter lang tids kamp mot Alzheimer.

– Den virkelig store matgleden har jeg fra mamma og pappa, legger han rørt til.

Les også: Henrik Asheim: – Å ha én som bare er din er helt spesielt

BARNDOMMENS MATMINNER: Allerede som treåring satte Terje pris på god mat; boller spesielt.

Comfort food og langbord

Hjemme hos familien Sporsem var det ofte folk på besøk, og da kom det mat på bordet. Der ble det diskutert ivrig rundt det som opptok dem, om det var politikk, idrett eller funderinger rundt livet.

– Mamma og pappa inviterte alltid masse folk til bords, og der ble man sittende lenge. Det er jo nettopp rundt matbordet man får tid til virkelig å prate sammen som familie.

Dette er en tradisjon Terje med stor iver har videreført. Kjøkkenet er familiens hjerte og sjel, og et langbord har vært en obligatorisk del av interiøret. Og han og kona Katrine Myrenget elsker å invitere familie og venner til bords.

– Vi vil at hjemmet vårt skal være et sosialt samlingspunkt, og ved noen anledninger inviterer vi gjerne over 20 stykker. Da lager jeg gjerne mat med sjel og kjærlighet – langtidskokte gryter, moussaka, en god lasagne, pasta eller meksikansk – og så sitter vi og spiser, prater og ler. 

– Akkurat nå har jeg kjøpt inn masse kjøtt og kål til fårikål, og driver og planlegger hvem jeg skal invitere, forteller Terje energisk.

Les også: Eyvind Hellstrøm: – Da hadde jeg ikke levd nå

KJÆR HOBBY: Terje kan stå i timevis på sitt velutstyrte kjøkken og lage mat.

Fristedet

Matnerdingen startet for alvor da han la seg i hardtrening i forbindelse med «MasterChef»-deltagelsen, og med årene har den tilspisset seg. Man kan jo undre seg over hvorfor han ikke endte opp som kokk?

– Hvis du ser på min google-historikk, er det ikke lenge siden jeg googlet «fagbrev kokk». Jeg har stor respekt for kokkeyrket, men jeg har nok slått meg til ro med at jeg får gjøre mange kule ting på kjøkkenet, selv uten fagbrev, ler han.

Kommentaren han fikk av pappaen da han som liten gutt disket opp med italiensk gryte fra Toro, var kanskje ikke så langt fra virkeligheten likevel. 

– Jeg var ikke gamle kladden den gangen, og jeg husker pappa sa: «Å, du skulle vært kokk du, Terje!». I ettertid skjønner jeg jo at det handlet om at han var en god far som bygget min selvtillit. Men jeg blir fortsatt varm i hjertet når jeg tenker på det. Det betydde mye den gangen. 

Les også: Kathrine Sørland: – Innerst inne har det vært litt sårt

Ingen andre hobbyer

Matlagingen har blitt en hobby som gir balanse og glede i livet. Og for noen år siden, ga han seg selv drømmekjøkkenet i gave. Der lukker han døren til resten av verden og forsvinner inn i matboblen.

– Jeg har ingen andre hobbyer i livet enn mat. Når jeg skal slappe av, da lukker jeg døra inn til kjøkkenet. Så kan jeg åpne meg en flaske vin, høre på musikk og stå der i 3–4 timer og lage mat. Om det er å sette en deig eller for å steke 25 pizzabunner som jeg hiver i fryseren til senere; det er mitt fristed.

– Slipper kona også inn på kjøkkenet?

– Hehe. Det er nok jeg som er mest opptatt av mat. Jeg reiser jo en del med jobben, og hver gang jeg kommer hjem, sier hun: «Endelig, nå skal det bli godt med ordentlig mat igjen!». Men jeg synes maten til kona mi er veldig god, for eksempel hennes 80-tallspizza med skikkelig tykk bunn! skryter Terje.

Les også (+) Mamma kommer til å få sjokk når jeg sier hvem jeg har et forhold til

RESTAURANTDATE: Da Terje og kona var på Bula Neobistro i Trondheim, begynte han å gråte av en rett med kål og hollandés. Da utbrøt kona: «Griner du? Av kål?!»

Stolt pappa

Da han satte opp drømmekjøkkenet (hvis sluttpris vi ikke snakker høyt om), hadde han også de fire døtrene i aldersspennet 15–29 år i bakhodet.

– Jeg drømte om massevis med plass og muligheter, og at barna mine også skal vokse opp med en interesse for mat. Det har de. Alle fire er veldig flinke på kjøkkenet, og nå er det døtrene mine som har tatt over ansvaret for fredagstacoen, smiler Terje fornøyd.

Han legger stolt til at hver av jentene har fått velge en plass i Europa de vil reise til når de fyller 15 år. Og da har det vist seg at matarven lever i beste velgående.

– Jeg skal snart på tur med den siste nå. Og det som har vært gøy, er at alle har valgt plasser der mat er viktig! De har blant annet ville reise til Paris for å spise snegler, stråler Terje.

RØRTE HELLSTRØM: Da Terje disket opp med melkeposjert fisk og en kompleks saus under «Kokkeskolen», ble Hellstrøm rørt til tårer.

30 år på scenen

Men selv om matgleden ligger den sympatiske sunnmøringen hjertet nær, er det likevel komiker han er av yrke. Og det er hans jobb som standupkomiker som til syvende og sist brødfør familien.

På nyåret feirer Terje 30-års jubileum på scenen, og det er premiere på stand up-showet «Høy og mørk», som han har sammen med Jon Brungot. Men han avslører at han også har en kulinarisk motivasjon bak turneen.

– Jon har ingen interesse for mat. Vi snakker en mann som brekker seg av reker og sjampinjong. Så det er nå mitt oppdrag i livet å oppdra Jon i matveien. For han aner ikke hva han går glipp av!