«Petter uteligger» tarmed bestekompisen på tur

Svein Stang fra «Petter uteligger»: Slik går det i dag

Eventyreren Petter og den tidligere gategutten Svein skal på roadtrip. Det blir både gjensyn med barndommens rike og noen helsemessige utfordringer for duoen som har knyttet sterke bånd.

<b>FANT TONEN: </b>Svein Stang og Petter Nyquist ble kamerater under innspillingen av dokumentarserien «Petter uteligger». Nå reiser de på tur sammen i «Petter og Svein stikker». Det blir en emosjonell reise for begge to.
FANT TONEN: Svein Stang og Petter Nyquist ble kamerater under innspillingen av dokumentarserien «Petter uteligger». Nå reiser de på tur sammen i «Petter og Svein stikker». Det blir en emosjonell reise for begge to. Foto: TV 2
Publisert

Gategutten Svein Stangs (57) historie rørte hele Norge da vi ble kjent med ham i dokumentarserien «Petter uteligger». I serien bodde programleder og eventyrer Petter Nyquist (43) på gata i Oslo i 52 dager. Sven og Petter viste oss at til tross for å ha havnet på ulike sider av gjerdet i livet, kan man ha mye til felles.

Duoen ble raskt gode venner og har beholdt vennskapet siden.

– Da Svein og jeg traff hverandre på gata, fant vi tonen veldig fort. Det ble et vennskap som vokste seg stadig sterkere. Jeg hang mye sammen med ham, og siden har han blitt som et familiemedlem. Barna mine er også veldig glade i Svein.

I den nye serien på TV 2, «Petter og Svein stikker», følger vi vennene på en måneds lang biltur.

<b>FAMILIE:</b> I serien «Petter uteligger» bodde Petter Nyquist på gata i Oslo i 52 dager. Det møtte han kompisen Svein Stang. Svein og Petter fant umiddelbart tonen da de møttes. – Vi er ganske like, mener Petter. Her er duoen for fem år siden.
FAMILIE: I serien «Petter uteligger» bodde Petter Nyquist på gata i Oslo i 52 dager. Det møtte han kompisen Svein Stang. Svein og Petter fant umiddelbart tonen da de møttes. – Vi er ganske like, mener Petter. Her er duoen for fem år siden. Foto: TV 2

– Vi var på en båttur på Oslofjorden for fem år siden. Da hadde vi det så utrolig fint, og snakket om at det ville vært hyggelig å dra på en lengre tur sammen, men da levde Svein på gata og det ville gjøre det vanskelig. Nå er han ikke der lenger, og da fant vi plutselig ut at det var mulig for oss å gjennomføre turen, forteller Petter med et stort smil.

Slik går det i dag

I dag bor Svein på et omsorgssenter. Han har det fint, men bærer noe preg av det livet han har levd.

Ifølge Petter har han imidlertid beholdt det gode humøret mange vil huske fra «Petter uteligger».

NYTT GLIS: Svein har fått et nytt glis siden sist vi så han på tv-skjermen.
NYTT GLIS: Svein har fått et nytt glis siden sist vi så han på tv-skjermen. Foto: TV 2

– Svein har nyresvikt og får dialyse annenhver dag, så derfor er han avhengig av omsorg og hjelp til noen daglige gjøremål. Humøret er absolutt på topp, akkurat sånn som de som ble kjent med ham i «Petter uteligger» vil huske det, forteller Petter.

Når vi spør om det har vært utfordrende å være på tur sammen i en hel måned, ser Petter noe overrasket ut.

– Det har absolutt ikke vært utfordrende, sier han kontant, før han utdyper:

– Det ble en del logistikk med tanke på at Svein måtte til dialyse annenhver dag, men det er alltid gøy å være rundt Svein. Han er utrolig smart og oppegående, i tillegg har han selvironi og humor. Vi har det utrolig hyggelig sammen. Det er spennende å utforske seg selv, hverandre og folk vi treffer underveis, forklarer eventyreren.

Les også (+): Historien om slåsskjempen Magnus «Wolf» Larsen

<b>VÆR ÅPEN:</b> Petter mener mange kan lære noe av vennskapet mellom ham og Svein. – Man må ikke dømme folk basert på utseende og de omgivelsene de er i, man må heller lete etter likheter, oppfordrer serieskaperen. 
VÆR ÅPEN: Petter mener mange kan lære noe av vennskapet mellom ham og Svein. – Man må ikke dømme folk basert på utseende og de omgivelsene de er i, man må heller lete etter likheter, oppfordrer serieskaperen.  Foto: Anne Elisabeth Næss
Folkevogn: I denne folkevognbussen skal duoen kjøre rundt i Norge.
Folkevogn: I denne folkevognbussen skal duoen kjøre rundt i Norge. Foto: TV 2

Biltur

Et av de første stedene de besøker på bilturen, er den idylliske øykommunen Hvaler.

Hvaler er både Petter og Sveins barndomsparadis. Returen blir en uforglemmelig reise for begge to.

– Tidlig ytret Svein et ønske om å dra tilbake til Hvaler. Både han og jeg tilbrakte mange somre her. Det vekker følelser. Man tenker tilbake på den tiden man var barn, da livet var bekymringsløst og alt bare var fint. Når man har vært borte lenge og kommer tilbake, strømmer også minnene på. Det ble emosjonelt og spesielt for oss begge. Vi hadde jo det samme fine utgangspunktet, men så endte livene våre opp så forskjellige, sier Petter tankefullt.

Har ikke reddet Svein

Programlederen vil ikke høre snakk om at han har reddet Svein fra det tøffe livet på gata. Dette har Svein klart helt selv, mener Petter.

Vennskapet deres er basert på en gjensidig respekt, og Petter er takknemlig for den omsorgen Svein viser ham – og ikke minst familien hans.

– Vi har en omsorg for hverandre. Jeg vet at Svein oppriktig bryr seg. Hver gang han ringer meg, spør han alltid hvordan familien min har det. Barna mine FaceTimer med Svein, de ringer ham og sender kort. Han betyr veldig mye for oss alle sammen, slår programlederen fast.

Planen var at TV-profilenes reise skulle bli en slags bucketlist-tur, altså ting man vil gjøre før man dør, men reisen endte opp å bli noe helt annet.

– For begge to ble det nok mer en indre reise enn en ytre. Det blir mange følsomme øyeblikk, sier Petter.

– Kan seerne lære noe av deg og Svein?

– Jeg tenker at man kan lære å ikke dømme mennesker basert på utseende og omgivelsene de er i. Man må ikke være så opptatt av å se ulikheter. Når du møter et nytt menneske, let heller etter det dere har til felles!

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2021.

Les også