Stian Sivertzen fra «Mesternes mester»

Stian var døden nær to ganger. Nå lever han et lykkelig familieliv: – Livet mitt er i dag A4 – og jeg digger det

Stian Sivertzen har lurt døden to ganger. Nå lever han et lykkelig familieliv med samboeren Emilie og datteren Solveig (2).

<b>BLE LAGT I RESPIRATOR: </b>To ganger var «Mesternes mester»-aktuelle Stian Sivertzen nær døden og ble lagt i respirator. I dag holder han foredrag om livet som toppidrettsutøver og hvordan reise seg etter motgang.
BLE LAGT I RESPIRATOR: To ganger var «Mesternes mester»-aktuelle Stian Sivertzen nær døden og ble lagt i respirator. I dag holder han foredrag om livet som toppidrettsutøver og hvordan reise seg etter motgang. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg skjønte at jeg kom til å falle. «Det her kommer til å gjøre vondt», rakk jeg å tenke. Jeg prøvde å redde meg inn i luften, men det var for sent. Jeg landet på brystet, forteller Stian Sivertzen (34) som minnes den skjebnesvangre dagen under prøve-OL i Vancouver i 2009.

Han sitter like ved vannet i sørlandsbyen Farsund. Det drypper lett fra himmelen, men Stian lar seg ikke affisere. Han beskriver seg selv som en som holder fokuset på de positive tingene i livet og ikke dveler ved det du ikke kan gjøre noe med.

Likevel blir fredag 13. februar stående som en dato den tidligere snøbrettkjøreren aldri kommer til å glemme. Dagen som kunne blitt hans siste.

<b>OL-DELTAGER: </b>Snøbrettkjøreren fra Kongsberg ble blant annet juniorverdensmester i 2007. Han har også vunnet kongepokalen. Her fra OL i Sotsji i 2014.
OL-DELTAGER: Snøbrettkjøreren fra Kongsberg ble blant annet juniorverdensmester i 2007. Han har også vunnet kongepokalen. Her fra OL i Sotsji i 2014. Foto: Svein Brimi

Havnet i koma

Han ble båret ut av løypene i Vancouver på båre. Rift på hovedpulsåren, hjernerystelse, komprimerte lunger, brukket krageben, bristet alle ribben på venstre siden, bristet hoften, brudd to steder i ryggen og nakken. Skadene var omfattende og kunne vært fatale i seg selv, men det var hendelsen to uker senere som sendte ham inn i koma.

– Jeg fikk operert inn en kunstig stent i hovedpulsåren, som kollapset etter to uker. Da var jeg kommet meg hjem til mamma og pappa i Kongsberg, og ble hentet av redningshelikopter og flydd til Ullevål sykehus. Jeg fikk to hjerneinfarkt, ble lagt i respirator og operert på nytt.

<b>SATT PUNKTUM ETTER SYKDOM:</b> – Det vil alltid være en følelse av noe du ikke får utrettet. Det var verst helt i starten, da var jeg egentlig ikke klar for å legge opp. Men så fort det hadde sunket inn, så senket skuldrene seg. I dag er jeg veldig glad i det vanlige liv, forteller Stian Sivertzen som la opp som snowboarder som 26-åring. 
SATT PUNKTUM ETTER SYKDOM: – Det vil alltid være en følelse av noe du ikke får utrettet. Det var verst helt i starten, da var jeg egentlig ikke klar for å legge opp. Men så fort det hadde sunket inn, så senket skuldrene seg. I dag er jeg veldig glad i det vanlige liv, forteller Stian Sivertzen som la opp som snowboarder som 26-åring.  Foto: NTB

Etter fem dager i respirator greide legene å vekke ham. Da var snowboarderen lam i venstresiden av kroppen. Hodet hadde sluttet å prate med bena, og han mistet all koordinasjon.

– Jeg måtte lære meg å gå på nytt. Det tok ett år før jeg greide å gå i en trapp igjen, uten at jeg måtte konsentrere meg om hvordan jeg flyttet på bena. Da jeg endelig kunne stå på brett igjen, var det et stort høydepunkt. Jeg var bare 20 år, og hadde ingen tanker om å gi meg den gangen, forteller Stian.

– Jeg er skrudd sammen slik at jeg kun fokuserer på det som er positivt. Jeg prøver, i hvert fall. Det gjorde det lettere å ha blikket rettet fremover.

Les også: Dette er deltakerne i «Mesternes mester» 2024

Nær døden

Nøyaktig ett år senere, 13. februar 2010, satte Stian utfor igjen under OL i Vancouver. Et øyeblikk han beskriver som noe av det største han har opplevd i sin karriere.

Seks år senere pustet døden ham nok en gang i nakken. Han var 25 år da en hissig infeksjon festet seg til den gamle skaden.

– Jeg fikk multiorgansvikt og ble liggende fem dager i respirator. Det var veldig tøft for dem rundt meg. Som foreldre forberedte de seg på det verste.

Stian stopper opp, og trekker pusten dypt.

– Det var mye av grunnen til at jeg valgte å legge opp. Da hadde jeg satt familien min og venner i en situasjon to ganger, hvor jeg så å si var død.

Det har gjort noe med hvordan han betrakter verden i dag. Å være et hårsbredd fra døden to ganger, er en unik livserfaring å bære med seg i bagasjen.

– Jeg har lært meg at det ikke er alt som er like viktig i livet. Jeg har blitt flinkere til å gi litt blanke om det ikke er noe jeg egentlig trenger å bry meg om, forteller Stian, som i dag reiser rundt og holder motivasjonsforedrag om livet som idrettsutøver, og om å komme seg igjen etter skader og sykdom.

Les også: (+) Karoline Krüger: – Å være syk var skremmende og tungt

<b>PAPPA:</b> Etter at han pensjonerte seg som toppidrettsutøver, har Stian blitt pappa til lille Solveig (2). Han beskriver det som en av livets virkelig store høydepunkt. 
PAPPA: Etter at han pensjonerte seg som toppidrettsutøver, har Stian blitt pappa til lille Solveig (2). Han beskriver det som en av livets virkelig store høydepunkt.  Foto: Privat

Rammet av delirium

Stian gjorde seg en annen skremmende erfaring da han var skadet og alvorlig syk. En erfaring han delte under landets første konferanse om delirium i 2022. Begge gangene Stian svevde mellom liv og død, opplevde han delirium.

– Det var som et evigvarende mareritt som jeg ikke klarte å våkne fra. Det føltes som det varte i ukevis. Første gangen våknet jeg på Ullevål sykehus og trodde sykehuset var et tempel formet som en rubiks kube.

– Jeg satt fastspent i en stol og fikk trylleformler av trollmenn. Og det var enorme smerter. Det føltes helt reelt der og da, og jeg kjempet for livet i denne alternative verdenen, forklarer Stian om den skremmende opplevelsen.

Ifølge Store medisinske leksikon er delirium en akutt forvirringstilstand hvor hjernens funksjoner svikter. Det kan oppstå ved alvorlige skader, respiratorbehandling og etter store operasjoner.

Blant symptomene er redusert hukommelse og desorientering i tid og sted. Synshallusinasjoner er vanlig, ofte i kombinasjon med vrangforestillinger. Forskning viser at så mange som en av fem på sykehus får en akutt forvirring som kan være svært skremmende.

Les også: Ingar Helge Gimles sterke avsløring: Fikk hjerteinfarkt

Gave å bli pappa

Etter tre år som landslagstrener for snøbrettkjørerne, lever Stian i dag et tilbaketrukket liv på Kongsberg sammen med samboeren Emilie Andersen Nordskar og datteren Solveig (2). Og når han ikke kjemper om å bli «Mesternes mester» på det glade Sørlandet, jobber han på lageret hos Kongsberg Maritime.

– Livet mitt er i dag A4 – og jeg digger det. Jeg har levd et spennende liv, det er jeg glad for. Nå gleder jeg meg over å ha «landet», innrømmer 34-åringen.

At han også skulle få oppleve å bli pappa, har vært en drøm som har gått i oppfyllelse.

– Det har vært helt fantastisk. Å bli pappa er Guds gave.

<b>FAMILIEN:</b> Stian Sivertzen med familien.
FAMILIEN: Stian Sivertzen med familien. Foto: Privat

Å utfordre konkurranseinstinktet i «Mesternes mester» kom likevel som en bonus han ikke kunne takke nei til. Opplevelsen ble dog litt kortere enn han hadde håpet på.

– Jeg skulle ønske jeg fikk være med litt lenger. Jeg ble rett og slett skikkelig nervøs da vi ble kastet uti det og mistet litt kontrollen. Stresset gjorde at det gikk dårlig, innrømmer Stian, som røk ut som førstemann i årets sesong.

<b>MESTERNES MESTER:</b> Stian Sivertzen var den første som måtte forlate Mesternes mester 2024.
MESTERNES MESTER: Stian Sivertzen var den første som måtte forlate Mesternes mester 2024. Foto: NRK

Mesternes mester sendes på NRK 1 fredager kl. 20:05.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024, og sist oppdatert 05/01 2024.

Les også