Steve Jobs er død

Mannen som grunnla Apple ble kun 56 år gammel.

Foto: Andrew Burton (Getty Images)
Publisert

Den legendariske IT-gründeren og næringslivslederen Steve Jobs døde tirsdag morgen norsk tid.

Etter flere års kreftsykdom måtte han gi tapt 56 år gammel.

Apple meldte først om Jobs bortgang og markerer nå Jobs med et svarthvitt-bilde på sin hjemmeside.

«Det er med dyp tristhet at vi kunngjør at Steve Jobs gikk bort i dag. Steves brillianse, lidenskap og energi var kilden til utallige innovasjoner som beriker og forbedrer våre alles liv. Verden er umålelig bedre på grunn av Steve», melder Apple.

«Steve døde fredelig i dag omgitt av sin familie», melder familien hans.

Nyheten får også president Barack Obama til å komme med følgende hyllest.

- Steve var blant de største amerikanske innovatørene - modig nok til å tenke annerledes, dristig nok til å tro at han kunne endre verden, og talentfull nok til å gjøre det.

Trakk seg nylig
Nyheten kommer kun en måneds tid etter at det ble kjent at Jobs gikk av som konsernsjef og overlot tømmene til Tim Cook.

Da skrev Jobs at han ikke ville nøle med å si fra hvis han ikke lenger var i stand til å oppfylle sine forpliktelser og forventninger som sjef for Apple.

«Den dagen er dessverre kommet,» skrev han i brevet. Selskapet meldte samtidig også at iPhone 5 utsettes.

Kort tid i forveien hadde selskapet for første gang blitt verdens mest verdifulle målt i markedsverdi.

Kreft
I 2004 ble det kjent at Jobs var blitt operert for kreft i skjoldbrukskjertelen. Kreften var heldigvis av en sjelden type med relativt gode utsikter.

Men i ettertid er det blitt kjent at det foregikk et drama i Apples styrerom, for kreftdiagnosen hadde vært kjent i ni måneder før operasjonen. Men Jobs ville ikke la seg operere. Han ville i stedet forsøke en spesiell diett, ifølge en artikkel i magasinet Fortune.

Det tok ni måneder før han til slutt ble operert, og før omverdene ble informert.

Så i 2008 begynte ryktene om hans helse igjen å gå, etter at han ble merkbart tynnere. Jobs sendte så ut en melding om at han haddet gått ned i vekt på grunn av en hormonubalanse, men året etter ble han sykmeldt i en lenger periode da hans helseproblemer var mer komplekse enn tidligere antatt.

Selv om han var sykmeldt, hadde Jobs en kjapp gjesteopptreden på den offentlige scene i mars da han presenterte den siste versjonen av nettbrettet iPad, og senere var til stede på en middag som president Barack Obama holdt for næringslivsledere fra Silicon Valley.

Ledestjerne
Steve Jobs sykdomsutvikling var viktig for investorene fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet. Han var også en særs fargerik blomst i et bed av striglede bedriftsledere.

21-år gammel startet Jobs Apple sammen med kompisen Steve Wozniak i 1976. I årene som kom, lanserte selskapet en rekke nyvinninger innen dataverdenen, blant annet Macintosh-maskinen.

I 1985 ble han presset ut, og det tok 11 år før han kom tilbake igjen til selskapet, som da var i dyp krise. Den ene anonyme toppsjefen etter den andre hadde mislykkes.

I mellomtiden hadde Jobs hatt stor suksess på andre fronter.

I 1986 kjøpte han selskapet The Graphics Group fra Lucasfilm for 10 millioner dollar. Dette selskapet endret navn til Pixar, og inngikk etter noen mislykkede år et samarbeid med Disney. Dette ble en stor suksess, spesielt etter at den første filmen de sammen produserte, Toy Story, tok verden med storm. Jobs solgte så Pixar til Disney i en avtale verdt 7,4 milliarder dollar, noe som gjorde at Jobs ble Disneys aller største aksjonær med rundt syv prosent av aksjene.

Etter at Jobs kom tilbake til Apple på midten av 90-tallet ristet han på ny liv i selskapet, heller ikke denne gangen med silkehansker, og stod bak en rekke suksessfulle produkter i de kommende årene som iPod, iTunes, iPad og iPhone.

Mandag steg Apple-aksjen på Nasdaq, men etter at Jobs bortgang ble kjent faller den litt tilbake.

Jobs etterlater seg kone og fire barn.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2011.

Les også