Slik blir 17. mai på NRK

Mens Kirsti Falch-Nilsen skal kommentere barnetoget for tredje år på rad, blir det 17. mai-debut for Kåre Magnus Bergh og Nathan Kahungu. 

FLOTT TRIO: Kåre Magnus Bergh, Nathan Kahungu og Kirsti Falch-Nilsen er på plass ved Slottet på 17. mai for å lose TV-seerne gjennom den lange sendingen på nasjonaldagen.
Publisert

I år er det en ny trio som skal lose TV-seerne gjennom den lange direktesendingen «Gratulerer med dagen!» på NRK på nasjonaldagen. Kåre Magnus Bergh (46) er programleder foran Slottet, Nathan Kahungu (29) blir utegående reporter, og Kirsti Falch-Nilsen (38) skal kommentere barnetoget. 

Det gjør hun for tredje år på rad, men for Kåre Magnus og Nate er det første gang de skal jobbe på TV på nasjonaldagen.

Siden Nate skal være utegående reporter og snakke med folk rundt omkring i hovedstaden, har han forberedt seg til sendingen ved å snakke med så mange fremmede som mulig. Noe han egentlig gjør til hverdags også, å slå av en prat med tilfeldige mennesker.

– Hvordan blir det å jobbe på 17. mai?

– Det blir utrolig stas å jobbe på selve nasjonaldagen! Jeg skal ha på meg bunad, noe jeg har ønsket meg helt siden jeg kom til Norge. Og da må jeg selvfølgelig representere fylket jeg er oppvokst i og har mine «røtter» fra, nemlig Østfold! Og så har jeg et mål om å se kong Harald! Jeg har aldri sett kongen! Jeg MÅ se kongen, forteller han til Her og Nå.

Elsker korps og sukkerspinn

Nate ble født i Kongo og kom til Sarpsborg som krigsflyktning da han var fem år gammel. Han har gjort seg bemerket i «Love Island» og «Skal vi danse», og nå jobber han som programleder i NRK P3.

– Hva er det viktigste for deg på nasjonaldagen?

– Det viktigste for meg er barnetog med sang – og korps! 17. mai er ingenting uten korps, og jeg ELSKER korps! I tillegg til det er inkludering veldig viktig for meg.

FINE FYRER: Kåre Magnus fra Hamar stiller i dress, mens Nate fra Sarpsborg skal ha på seg Østfoldbunad på nasjonaldagen for aller første gang.

Hans faste 17. mai-tradisjoner er frokost med kamerater før han må komme seg ut for å danse en eller annen gang i løpet av kvelden.

– Etter årets sending er ferdig, tror jeg nok at jeg kommer til å finne vennene mine som har hatt et godt forsprang på syv timer på meg, og så skal jeg være med videre og feire det fantastiske landet vi bor i.

– Og selvfølgelig synge nasjonalsangen – det er et must!

Et annet must er sukkerspinn! Nate mener nemlig at det er menneskets beste oppfinnelse etter hjulet!

Les også: Ingrid Alexandra overrasket alle i fjor. Dette er bunadene hun kan velge i

Ekstra viktig i år

Kåre Magnus Bergh har lang fartstid på TV, spesielt som programleder gjennom 11 sesonger av «Stjernekamp». Det er imidlertid aller første gang at han skal lede direktesendingen på 17. mai.

– Jeg kjenner på et stort ansvar! Dette er en dag som betyr mye for folk, så jeg går inn i jobben med litt ærefrykt. Målet er at vi skal formidle festen og dagen på best mulig måte, særlig for dem som ikke er sammen med noen denne dagen eller som ikke kan delta i feiringen, forteller han i NRKs pressemelding.

46-åringen gleder seg stort.

– Vi skal lage fest! Det blir morsomme gjester, masse energi og gode historier. Og selvfølgelig innslag fra hele Norge!

Hans eget forhold til 17. mai tror han at mange andre foreldre kan kjenne seg igjen i. Han nevner barnetog, kake, sekke- og potetløp og lotteri i skolegården. Da han var yngre, var det røkelaks og hvitvin klokken 09.30.

– I år føles det ekstra viktig å feire nasjonaldagen og at vi lever i et fritt land. Vi lever i en urolig tid, og demokratiet er truet mange steder i verden.

Les også: (+) Konfirmasjonsgave: Vi ga broren penger. Kan vi gi søsteren en mye dyrere bunad?

ALLE GODE TING ER TRE: For tredje året på rad er det Kirsti Falch-Nilsen som har fått æren av å kommentere det lange barnetoget som passerer Slottet. Hun er fra Gravdal i Lofoten og har selvsagt Lofotbunad.

NRKs sending på 17. mai

Kirsti Falch-Nilsen (38) er klar for nok en lang og intens arbeidsøkt som kommentator for barnetoget. 

– Det er ekte stas å jobbe på 17. mai, mer stas enn jeg trodde egentlig. Jeg fikk frysninger da vi kom ned til Slottsplassen i fjor. Det var tidlig på morgenen og både frostrøyk og forventning i luften. Skikkelig høytid, forklarte hun til Her og Nå i forkant av fjorårets feiring.

Vi kan blant annet glede oss til disse innslagene på NRK på 17. mai:

Det Norske Jentekor synger «Ja, vi elsker dette landet» klokken 08.00.

Programlederen Are Sende Osen (54) lærer oss ting vi ikke visste om norske konger. 

Komikeren Ole Henry Snildalsli (26) og skuespilleren Emilie Skolmen (32) snakker om sine 17. mai-tradisjoner. 

HARDE TAK: Ole Henry Snildalsli ble et kjent TV-fjes etter at han kom på andre plass i «Kompani Lauritzen». Han er gjest i sendingen sammen med «medsoldat» Emilie Skolmen.

Illusjonisten Alexx Alexxander (40) gir oss spektakulær 17. mai-magi. 

«Team Pølsa» forteller om hvordan de feirer 17. mai. 

TØFF GJENG: «Team Pølsa» skal fortelle om hvordan de feirer 17. mai. Her er Øystein Pettersen med sine tøffe tenåringer: Mikkel Munthe, Sunniva Spangelo, Pia Hasund Vareberg, Peder Danielsen, Trygve Kroken-Braathe og Syver Blindheim.

To deltagere fra «Bakemesterskapet junior» pynter hver sin 17. mai-kake.

UNGE KONDITORER: To av deltagerne i «Bakemesterskapet junior» kommer på NRK-sendingen for å pynte hver sin 17. mai-kake.

Komikeren Galvan Mehidi (36) forteller om hvorfor han elsker å bo i Norge.

Konstantin Karakostas (26) fra «A-laget» har med seg kjæresten sin, og forteller om hva de skal gjøre på nasjonaldagen. 

GIR ALT: Konstantin Karakostas er kjent fra NRK-serien «A-laget» i tillegg til at han spiller gitar for Dissimilis. Han og kjæresten skal fortelle om sin 17. mai.

Programlederne i radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken» forteller om det som forener og skiller oss i Skandinavia.

«Kokkeskolen»-elevene Robert Stoltenberg (60), Vita Mashadi (33) og Jan Tore Kjær (56) skal lage sine favoritt-matretter til 17. mai-festen.

Les også: Ny bunadstrend vekker reaksjoner: – Gjør vondt i bunadshjertet

TV-KOKK: Vita Mashadi fra «Kokkeskolen» på TV 2 skal lage sin favorittrett til 17. mai-festen. Det samme skal Robert Stoltenberg, som også er med i årets sesong, og Jan Tore Kjær, som var med i forrige sesong av «Kokkeskolen».

Eurovision-fest

Etter at «Gratulerer med dagen!»-sendingen er over, blir det mer 17. mai-gøy på statskanalen. Senere på dagen blir det nemlig en 17. mai-episode med populære «Side om side», «Lisenskontrolløren og 17. mai» og konsert med Sissel Kyrkjebø (55) og Kringkastingsorkesteret.

Vi får også møte dronning Sonja (87) i «Fjelldronninga», der Oddgeir Bruaset (80) vandrer sammen med dronningen i fjellet mens de prater om hva hun opplever, hva som er drivkraften hennes og det hun får igjen for å slite i motbakker og nå sine mål.

Det blir også en egen episode med «Eides språksjov», der programmet oppklarer tre vers av «Ja, vi elsker dette landet».

Fra klokken 21.00 er det altså duket for selveste «Eurovision Song Contest» på nasjonaldagen. Sendingen varer til rundt 01.00, og Marte Stokstad (46) er kommentator også i år.