Therese Johaug:

Johaug ble overrasket av vennene – mistet nesten stemmen

Therese Johaug synes fortsatt det er rart å tenke på at hun har lagt opp, men er glad hun slipper den dårlige samvittigheten. 

<b>THERESE JOHAUG:</b> Therese synes det var tøft å legge opp, men i dag setter hun pris på friheten det gir henne i hverdagen. Til høsten kommer boken om hennes utrolige karriere.
THERESE JOHAUG: Therese synes det var tøft å legge opp, men i dag setter hun pris på friheten det gir henne i hverdagen. Til høsten kommer boken om hennes utrolige karriere. Foto: Marius Gulliksrud
Sist oppdatert

Den 4. mars i år, dagen før hun skulle gå tremila under VM i Holmenkollen i Oslo, offentliggjorde Norges skiyndling Therese Johaug (33) at hun satte et endelig punktum for den 15 år lange karrieren.

På Instagram formidlet hun, at til tross for at det var en veloverveid beslutning, var det en reise hun egentlig ikke ønsket skulle ta slutt. «Men det er tid for alt», skrev hun.

Da Her og Nå møter den blide og folkekjære jenta fra Dalsbygda under løpet «Johaug Up», har hun hatt tid til å fordøye beslutningen hun tok tidligere i år.

– Det føles litt rart, men jeg kjenner nå at det var det rette, bekrefter hun smilende til Her og Nå.

<b>OL 2022:</b> Therese Johaug satte punktum for karrieren i mars i år, og vant blant annet tre OL-gull i Beijing.
OL 2022: Therese Johaug satte punktum for karrieren i mars i år, og vant blant annet tre OL-gull i Beijing. Foto: NTB

For å hevde seg i verdenstoppen kommer ikke gratis. Det krever streng disiplin og fokus på trening, kosthold og hvile. 33-åringens lagkamerater har flere ganger uttalt at Therese har en kapasitet og et fokus helt utenom det vanlige – både når det kommer til trening og sosiale sammenkomster. Men 33-åringen har fått føle på dårlig samvittighet, og den er det godt å slippe.

– Jeg kjenner at jeg setter pris på friheten jeg nå har i hverdagen, jeg slipper å ha dårlig samvittighet for ting. Det er godt. Nå kan jeg slenge meg med i en middag uten å tenke på at jeg må hjem for å hvile før neste treningsøkt, forteller 33-åringen.

Les også: Therese Johaug har planene klare for ny karriere

Jenteløpet «Johaug Up»

Det er en av de regntunge dagene i mai da vi møter Therese. For andre år på rad har hun invitert til det de beskriver som årets råeste jenteløp. «Johaug Up» er en 2,9 kilometer lang løype opp de brutale motbakkene til utsiktspunktet Grefsenkollen i Oslo.

Løpet er en jaktstart hvor Therese er «haren» og starter ett minutt bak siste pulje. Som forventet tar hun igjen en rekke av de hundre spreke deltagerne – og Therese kommer i mål til dagens soleklart beste tid. Hun vant til slutt suverent 1 minutt og 42 sekunder foran Nora Markhus som ble nummer to.

<b>GA ALT:</b> Som vanlig ga Therese alt opp den 2,9 kilometer lang motbakken opp til Grefsenkollen. Her er hun rett før målgang. 
GA ALT: Som vanlig ga Therese alt opp den 2,9 kilometer lang motbakken opp til Grefsenkollen. Her er hun rett før målgang.  Foto: Marius Gulliksrud

– Det var fantastisk. Jeg ble så motivert av alle ryggene foran meg. Jeg må nesten klype meg selv litt i armen når jeg tenker på at jeg får arrangere mitt eget motbakkeløp. Jeg er veldig glad hvis dette løpet motiverer jenter til å komme seg ut på trening og i bedre form, poengterer hun mens stemmen nesten brister.

<b>NILS JAKOB HOFF:</b> Thereses kjæreste og samboer, Nils Jakob Hoff og hunden Jäger, viste sin støtte da Therese arrangerte løpet «Johaug Up – Norges råeste jenteløp» i Grefsenkollen i Oslo.
NILS JAKOB HOFF: Thereses kjæreste og samboer, Nils Jakob Hoff og hunden Jäger, viste sin støtte da Therese arrangerte løpet «Johaug Up – Norges råeste jenteløp» i Grefsenkollen i Oslo. Foto: Marius Gulliksrud

Les også: Slik er Marit Bjørgens nye liv

Overraskelsesfest i Holmenkollen restaurant

Hun forklarer leende at problemene med stemmen er forårsaket av at hun var på fest dagen før.

– Jentene (landslagskollegaene journ.anm.), skiforbundet, samarbeidspartnere, venner og familie arrangerte en overraskelsesfest for meg i forbindelse med at jeg har lagt opp. De var alle samlet i Holmenkollen restauranten – uten at jeg visste noe. Det var så stort, beskriver hun lykkelig før hun legger til:

– Det er ikke vanskelig å høre på stemmen at jeg «jobbet» litt i natt.

Etter at Therese andpusten og smilende passerer målstreken, oppstår det snart en kø av jenter som vil hilse på- og ta selfie med henne.

<b>POPULÆR:</b> Mange av deltagerne i «Johaug Up» vil ha bilder sammen med hele Norges skidronning. 
POPULÆR: Mange av deltagerne i «Johaug Up» vil ha bilder sammen med hele Norges skidronning.  Foto: Marius Gulliksrud

Hva tenker du om å være et forbilde?

– Hvis jeg kan være et forbilde for noen er jeg veldig glad for det. Jeg vet hvor mye det har betydd for meg å ha forbilder gjennom årenes løp! Dersom jeg kan inspirere andre jenter til å være sunne og i fysisk aktivitet, betyr det mye for meg.

<b>FORBILDE:</b> Therese ønsker å være et sunt forbilde for kvinner. Nylig tok hun til orde mot kroppspress og usunne idealer på sosiale medier.
FORBILDE: Therese ønsker å være et sunt forbilde for kvinner. Nylig tok hun til orde mot kroppspress og usunne idealer på sosiale medier. Foto: Nora Angeltveit

Les også: (+) Stella knuste all motstand. 44 år senere blir hemmeligheten avslørt

Ønsker å inspirere andre

Therese har nylig vist at hun har et svært bevisst forhold til hva slags forbilde hun ønsker å være. I et innlegg på Instagram signert Therese og den tidligere svenske langrennsløperen Anna Jönsson Haag, tar hun til orde for kroppspositivisme på sosiale medier.

Therese og Anna ønsker å være en motvekt til influensere som sprer «mirakelkurer» og usunne idealer.

– Jeg ønsker å bidra til mer kunnskap. Det er stadig flere kvinner som sliter med psykisk helse. Fysisk trening kan være med å bedre det, og jeg håper at jeg, som et forbilde, kan inspirere og komme med råd om hvordan man kan trene, spise sunt og passe på seg selv på en balansert måte, oppsummerer hun engasjert til Her og Nå.

<b>SLITEN: </b>Therese innrømmer at hun kjente godt på melkesyren i bena på vei opp, men kom ikke uventet i mål med dagens beste tid.
SLITEN: Therese innrømmer at hun kjente godt på melkesyren i bena på vei opp, men kom ikke uventet i mål med dagens beste tid. Foto: Marius Gulliksrud

Selv om Therese er sliten etter den hemmelige festen kvelden før, har hun energi nok til en liten markering med jentene som fullførte det tøffe motbakkeløpet.

– Jeg er godt trent, og sier ikke nei takk til en liten feiring til, sier hun og smiler det hjertelige smilet som mange nok vil savne når neste skisesong sparkes i gang.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2022, og sist oppdatert 30/06 2022.

Les også