Nå smiler livet til Petter Northug igjen

Hele familien stiller opp på Northugs nye prosjekt

Gjennom hele livet har Petter Northug hatt sin nærmeste familie med på laget.

<b>MAY OG JOHN:</b> Mamma May og pappa John har vært tett på Petter gjennom opp- og nedturer. Her fra da Petter tok gull i Holmenkollen i 2011, et av karrierens høydepunkter.
MAY OG JOHN: Mamma May og pappa John har vært tett på Petter gjennom opp- og nedturer. Her fra da Petter tok gull i Holmenkollen i 2011, et av karrierens høydepunkter. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Petter Northug (36) har siden gjennombruddet i 2006 fått en solid plass i norsk idrettshistorie. Han har vært et yndet intervjuobjekt og ble raskt stemplet som langrennssportens egen rockestjerne.

Både sitater og prestasjoner sto til gull. Med seg har han alltid hatt familien. Gjennom opp- og nedturer har flokken stått fjellstøtt ved skilegendens side. Til Her og Nå forteller Petter om det unike båndet til sin innerste krets.

– Jeg tror enhver toppidrettsutøver er enig i at støtte fra familie er utrolig viktig. Det å ha en familie som er engasjerte og involverte i det som i så mange år er det aller viktigste for deg, er uvurderlig. Jeg har i tillegg vært heldig å ha en familie som i stor grad har delt min lidenskap for skisporten, og som forstår hva som kreves å lykkes, sier Petter.

La opp i 2018

Etter at Petter la opp som eliteutøver i 2018, har livet bestått av høye topper og dype daler.

Mosvik-karen utmerket seg tidlig som kompetent langrennsekspert, rekordsøkende entertainer og programleder for TV 2.

<b>VM-KONGEN:</b> Petter Northug fikk med seg fire gull fra VM i Falun i 2015. Han spurtslo blant annet candaiske Alex Harvey i sprinfinalen og tok et imponerende gull på femmila hvor han viste sine enrome avslutningsegenskaper og var overlegen på de siste meterne.
VM-KONGEN: Petter Northug fikk med seg fire gull fra VM i Falun i 2015. Han spurtslo blant annet candaiske Alex Harvey i sprinfinalen og tok et imponerende gull på femmila hvor han viste sine enrome avslutningsegenskaper og var overlegen på de siste meterne. Foto: Anders Wiklund/TT

Parallelt engasjerte han seg aktivt i merkevaren «Northug», som står for sportsbriller, skiklær – og nå en sommerkolleksjon med treningsklær. Så kom nedturen.

Tilværelsen som langrenns- pensjonist nådde et bunnpunkt som endte med et soningsopphold på en rusinstitusjon etter den mye omtalte råkjøringen i august 2020.

Nå har Petter sonet sin straff, og han er tilbake og mer motivert enn noen gang til å levere resultater for TV 2 så vel som hjertebarnet «Northug». Petter forteller engasjert om sitt arbeid med merkevaren til Her og Nå.

– Jeg har helt siden starten hatt en aktiv rolle i utviklingen. Merkevaren er jo i stor grad basert på min sportslige karriere, og når vi har jobbet med produktene, er det klart at mine mange år som toppidrettsutøver har vært viktig.

I dag har 36-åringen funnet en balanse og ro i livet hvor jobb prioriteres foran de ekstreme opplevelsene.

Mye av hverdagen tilbringer han med teamet bak «Northug». Daglig leder Jon Inge Gullikstad er storfornøyd med den jobben Petter gjør.

– Petter betyr utvilsomt mye for selskapet og teamet som jobber med merkevaren. Han er en inspirerende, kunnskapsrik og engasjerende kollega. Ikke bare er han medeier, men han bruker mye tid og energi sammen med oss andre for at dette skal bli den suksessen vi har mål om å skape, sier Gullikstad.

Les også: Petter Northug trives med det nye livet

<b>PETTER NORTHUG:</b> Petter er fortsatt en ener – selv med 2-tallet på brystet. Her sammen med Siri N. Avlesen-Østli og Marius <br>Skjelbæk i forbindelse med folkefesten i Holmenkollen 2022.
PETTER NORTHUG: Petter er fortsatt en ener – selv med 2-tallet på brystet. Her sammen med Siri N. Avlesen-Østli og Marius
Skjelbæk i forbindelse med folkefesten i Holmenkollen 2022.
Foto: Jan Petter Dahl/TV 2

Daglig leder i Brand Assist

Han er daglig leder og hovedaksjonær i Brand Assist som forvalter Northug-merkevaren. Gullikstad og Northug eier rundt 50 prosent hver av selskapet.

Når Petter denne våren presenterer den nye sommerkolleksjonen, er det ikke hvem som helst som dukker opp som modeller. Både pappa John Northug og brødrene Tomas og Even Northug fronter merkevaren sammen med Petter.

– Familien har alltid vært med på laget, og er svært viktig for meg. Og jeg er ganske sikker på at jeg betyr noe for dem også. De er gode sparringpartnere, forteller Petter.

<b>HJERTEBARNET:</b> Petter har hatt stor suksess med «Northug»-merkevaren, som består av sportsbriller, skiklær – og nå den nye sommerkolleksjonen med treningsklær. Her poserer han i et antrekk fra sommerkolleksjonen.
HJERTEBARNET: Petter har hatt stor suksess med «Northug»-merkevaren, som består av sportsbriller, skiklær – og nå den nye sommerkolleksjonen med treningsklær. Her poserer han i et antrekk fra sommerkolleksjonen. Foto: Rasmus Kongsøre

Lillebror Tomas Northug (32) har gjennom hele karrieren vært svært tett på Petter, både som utøver, bror og kompis. En periode delte de aktive brødrene bopel i Trondheim.

For Tomas har det vært en selvfølge å støtte broren – også etter endt karriere. Ikke lenge etter Petter var på sitt livs mørkeste sted etter å ha blitt stanset av politiet i 2020, skrev Tomas følgende melding på sosiale medier:

«Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere.»

En oppfordring Petter valgte å følge den gang.

Les også: Legenden Ingrid (93) synes oppriktig synd på dagens utøvere

Tomas Northug er stolt

Tomas sier at de som familie alltid har støttet hverandre. Derfor var det også naturlig å stille opp i den nyeste kampanjen sammen med Petter.

<b>BRØDRETRIO:</b> Tomas, Petter og Even Northug har alltid stått hverandre svært nært og alle tre har hevdet seg på toppnivå innenfor langrennssporten. Her etter et renn på Hamar i 2010. 
BRØDRETRIO: Tomas, Petter og Even Northug har alltid stått hverandre svært nært og alle tre har hevdet seg på toppnivå innenfor langrennssporten. Her etter et renn på Hamar i 2010.  Foto: Geir Olsen/VG

– For oss andre i familien er det naturlig å bidra. Vi opplever at vi alltid har gjort hva vi kan for å gjøre hverandre gode, både i og utenfor sporet. Og litt ubeskjedent har vi alle litt ære for det Petter har oppnådd. Og det er viktig å presisere at det ikke bare er vi som stiller opp for Petter – han stiller også opp for oss. Vi er alle Northug, forteller Tomas.

– Hva tenker dere om alt Petter har fått til – både i skisporet og nå som TV-ekspert og med eget klesmerke?

– Det er klart vi er stolte. Petter er eksepsjonell, og har alltid vært en inspirasjon for alle rundt han. Særlig fordi han så tydelig demonstrerer at ingenting kommer gratis. Å lykkes krever hardt arbeid og gode forberedelser, enten du er skiløper, TV-kommentator eller forretningsmann, sier Tomas, som selv la langrennsskiene på hylla i 2017.

Selv om Petter i dag har bosatt seg hovedstaden og resten av familien har blitt værende i Trøndelag – består den nære relasjonen.

– Relasjonen vår i dag er ikke så annerledes enn den alltid har vært. Vi lever selvsagt egne liv hver for oss, men er samtidig en familie med sterke bånd. Jeg tror vel egentlig ikke vi er veldig forskjellig fra de fleste andre familier, sier Tomas.

Gjennom et liv og karriere som har budt på opp- og nedturer, har mamma May og pappa John alltid stilt opp for eldstesønnen.

Les også: (+) Etter 25 års ekteskap fikk jeg vite sannheten da det en kveld plutselig ringte på døren

Nært forhold til sin far

Da han i 2018 annonserte at langrennskarrieren var over, fortalte han gråtkvalt hvor mye de to har betydd for ham, og uttrykte takknemlig for måten de har støttet ham på gjennom både suksessrike og problematiske tider.

<b>JOHN NORTHUG:</b> Petters spreke pappa John er med og fronter den nyeste kolleksjonen.
JOHN NORTHUG: Petters spreke pappa John er med og fronter den nyeste kolleksjonen. Foto: Per Magne Dahlen

Også Petters spreke pappa er å se i den nyeste «Northug»-kampanjen.

– Som far er det helt naturlig å støtte sønnen sin. Det er jo tross alt en av de mest gledelige sidene ved å være far. Og det er ikke noe man legger bort selv om barna dine blir voksne. Så for meg betyr det utrolig mye, sier han.

John, som opp gjennom årene har fulgt sønnene under utallige skirenn, uttrykker en stolthet over alt Petter har fått til i sitt nye liv.

– Det er klart man er stolt som far når barna opplever suksess. Det er jeg over alle barna mine. Petter har alltid vært målrettet, og jeg har aldri vært i tvil om at han ville nå dit han ville, sier John.

<b>LANDSKAMPEN:</b> Petter har blitt en av TV 2 sportens store stjerner. Her fra innspillingen av «Landskampen» sammen med skilegenden Gunde Svan.
LANDSKAMPEN: Petter har blitt en av TV 2 sportens store stjerner. Her fra innspillingen av «Landskampen» sammen med skilegenden Gunde Svan. Foto: Terje Bringedal/VG

Faren og Petter har etter alle årene med tett samarbeid, bevart den nære relasjonen.

– Vi har et godt forhold, slik vi alltid har hatt. Som to voksne med hver våre liv er det klart at det noen ganger er utfordrende å få nok tid til hverandre, men forholdet er allikevel godt og nært, forteller pappa Northug.

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2022, og sist oppdatert 31/05 2022.

Les også