Seks tabber på CV-en som gjør at du ikke får jobben
Arbeidsgivere vurderer CV-en din på seks sekunder. Da kan du ikke gjøre disse feilene.

Ifølge en undersøkelse utført av hodejegerselskapet TheLadders, bruker en arbeidsgiver som vurderer jobbsøknader kun seks sekunder på å avgjøre om søkeren passer til jobben eller ikke.
I løpet av de seks sekundene ser arbeidsgiveren på navnet ditt, nåværende arbeidstittel og -sted, når du begynte (og evt. sluttet), forrige arbeidstittel og -sted samt utdanningen din.
Da er åpenbart viktig at du har riktig informasjonen med i søknaden og CV-en og at den er riktig presentert.
- Jeg får vite veldig mye om personen og hvorvidt de passer til stillingen eller ikke fra søknaden og CV-en. Det er mer sannsynlig at jeg fester meg ved søkere som er direkte og kommer rett til poenget, skriver Brian de Haaff i rekrutteringsbyrået Aha! i et blogginnlegg.
Han setter opp seks tabber folk ofte gjør i jobbsøknaden sin, og som ofte vil føre til at søkeren i praksis ikke har sjans for å få jobben.
1. Du skriver ikke søknad (cover letter)
Selv om det står "send CV-en din ..." i stillingsutlysningen og det ikke spørres spesifikt etter en søknad, skal du likevel skrive en søknad. Brian de Haaff mener du fint kan henvende deg direkte til mottakeren av søknaden. Gjør skikkelig research, for eksempel via Linkedin, vær kort og presis og fokuser på de viktigste kvalifikasjonene dine. Legg gjerne ved en lenke til Linkedin-profilen din.
2. CV-en er i feil format
En CV ingen kan lese fordi den kommer i feil filformat er det samme som å ikke sende en CV i det hele tatt. Brian de Haaff anbefaler å lagre CV-en som en PDF, gi den et forklarende navn som "Ola_Nordmann_CV.pdf" og sende den som et vedlegg.
3. Forstyrrende bilder
La søknaden og CV-en være så stilren som mulig, med punktlister som fokuserer på din rolle og dine meritter. Brian de Haaff kommenterer at til kreative yrker kan det være rom for å være kreativ i utformingen, men til de aller fleste jobber er det best å prestasjonene dine tale for seg selc.
4. Skrivefeil
En CV full av skrivefeil signaliserer at du enten slurver eller ikke kan skrive. Ingen av delene er heldige. Husk at korrekturlesere ikke nødvendigvis fanger opp like ord etter hverandre, og forstår ikke at du burde ha skrevet "ifølge" når du har skrevet "i følge". Pass på å rette skrivefeil også i eposten med søknaden og CV-en.
5. Fyllord
CV-en din skal gi et øyeblikksbilde av hele karrieren din, og det skal være en rask og enkel affære å lese gjennom den. Unngå derfor unødige fyllord, akronymer og adjektiver. Noen ofte brukte fyllord er "i utgangspunktet", "rett og slett", "selvfølgelig", "veldig", "helt klart", "bare", "men", "så" og "enkelt".
6. For lang CV
Det er viktig at CV-en ikke inneholder uforklarlige hull, men du skal ikke skrive hele livshistorien din heller. Brian de Haaff anbefaler å kun ta med relevant arbeidserfaring og utelate ting som i praksis bare fungerer som støy i CV-en.