måtte hastes til sykehus:

Pia Tjelta åpner opp om den dramatiske kollapsen og «det dummeste hun har gjort»

– Jeg sto på scenen og plutselig så jeg trippelt av Kåre. «Hva faen skjer», tenkte jeg. Så mistet jeg følelsen i halve ansiktet, forteller skuespiller Pia Tjelta.

SMELLEN: Pia Tjelta skjønte at noe var alvorlig galt da hun plutselig så tre stykker Kåre Conradi på scenen. Hun måtte hastes til sykehus.
SMELLEN: Pia Tjelta skjønte at noe var alvorlig galt da hun plutselig så tre stykker Kåre Conradi på scenen. Hun måtte hastes til sykehus. Foto: Story House Egmont
Sist oppdatert

– Det gikk ganske galt med smellen jeg fikk i 2019. Det handlet om at jeg hadde små barn, og at jeg jobbet meg i hjel. Jeg jobbet så mye at jeg gikk i bakken, sier Pia.

Vinteren 2019 var Pia i London for å spille med Det Norske Ibsenkompaniet. Sammen med Kåre Conradi spilte hun Henrik Ibsens «Fruen fra havet».

– Jeg tenkte jeg måtte jobbe en million ganger hardere enn jeg pleide, for det er vanskelig på et annet språk. Jeg sto opp klokka sju om morgenen, drakk kaffe og trente pilates. Så var det prøver fra 10 til 19. Og om kvelden ble jeg igjen, for å få til teksten på engelsk, forteller Pia i podkasten Summa summarum.

Da det var duket for premiere, kom Pias mor og tvillingene over. De skulle bli i tre uker, skuespilleren jeg tenkte det var helt topp.

– Jeg tenkte at det kom til å gå så fint, men det viste seg å være verdens dårligste idé. Det er jo ikke noe barnehage der, så det ble lekeplasser, London Eye og London akvarium på dagtid, også ned og dra Ibsen på kveldstid. Det er klart, det går jo ikke det.

Du kan høre podcasten Summa Summarum her

Les også: Henriette svinger beina ut av sengen. Idet de når gulvet, kjenner hun at noe er fryktelig galt

Pia Tjelta (44)

  • Skuespiller og klesdesigner
  • Forlovet med Oddgeir Thune
  • Sammen har de tvillingene Jonathan og Agnes (6), og fra tidligere har Pia datteren Sofia (21).
  • Aktuell med tv-serien «Made in Oslo» og den svenske filmen «Diorama».
  • Har fått Gullruten for beste birolle i tv-serien «Lykkeland».

Trodde hun fikk slag

– Jeg sto på scenen og plutselig så jeg trippelt av Kåre. «Hva faen skjer», tenkte jeg. Så mistet jeg følelsen i halve ansiktet, og jeg kjente ikke lenger hendene mine eller føttene under meg. Jeg tenkte at «ok, nå dauer du», sier Pia til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Hun ble sendt rett på sykehus, og legene trodde hun hadde fått slag. Halve kroppen var lammet, og hun kjente ikke lenger leppene sine. «Du må til nevrolog nå», sa legen. Pia spurte om hun kunne dra fra sykehuset, tanken på kollegaene som måtte klare seg uten henne var vanskelig å takle.

– Nei, ikke hvis du ikke ville risikere livet, sa legen.

Så forestillingene ble avlyst, og Pia tilbragte natten på sykehuset der hun to CT av hjernen. Hun fikk også blodfortynnende medisiner, i tilfelle slag.

– Det var drama. Alarmen gikk. Oddgeir og ungene hadde reist hjem, og jeg begynte å tenke at jeg kanskje aldri kom til å se dem igjen, sier Pia.

Les også: (+) – Etter at barna ble voksne, har begge fortalt at de ofte var redde for moren

<b>ODDGEIR THUNE: </b>Pia Tjelta avbildet sammen med forloveden Oddgeir Thune under premieren på på Made in Oslo på Den Norske Opera i april 2022 i april i år.
ODDGEIR THUNE: Pia Tjelta avbildet sammen med forloveden Oddgeir Thune under premieren på på Made in Oslo på Den Norske Opera i april 2022 i april i år. Foto: Marius Gulliksrud / Her og Nå

Både døds- og panikkangst

Det viste seg at hun «bare» var utslitt, men episoden førte til at hun både fikk dødsangst og generell panikkangst.

– Jeg var fortsatt svimmel og lam i trynet, så jeg tror jeg gikk til alle nevrologer i Oslo, ler Pia.

Et møte med psykiateren Erik Salvador, endret alt for Pia.

– Han er angstens egen psykologmester, og han nappet meg greit ut av det hamsterhjulet. Han lærte meg å håndtere angsten, og jeg fikk forbud mot å oppsøke flere leger. Det gjorde det bare verre, forteller Pia.

Hun ble tvunget til å sette på bremsen.

– Jeg måtte si nei til alt og tok fri i åtte måneder. Hun begynte å si nei til jobber, og tilbragte dagene hjemme og på tur i skogen. Jeg gikk Bygdøy og så på sjøen, og jeg badet.

Les også: Anita glemmer aldri ordene fra arbeidsgiveren

SUMMA SUMMARUM: Pia Tjelta møtte programleder Kjersti Kvam (i midten) og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i podcasten Summa Summarum.
SUMMA SUMMARUM: Pia Tjelta møtte programleder Kjersti Kvam (i midten) og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i podcasten Summa Summarum. Foto: Story House Egmont

Tøft med tvillinger

Pia har vært gjennom tøffe tak før, og tvillingfødselen i desember 2015, var opptakten til sammenbruddet i London. Å få to barn født for tidlig som må mates med sonde hver tredje time døgnet rundt, var tøft.

– Oddgeir jobbet jo, han hadde bare to uker fri. I starten var sammen vi inni «babybobla», men da han begynte å jobbe igjen, så følte jeg at det var de verste noen kunne gjøre mot meg. Jeg var i sorg fordi han måtte spille en forestilling, forteller Pia.

Det ble tøft å skulle ta seg av det nyfødte tvillingparet alene.

– Jeg fikk skikkelig panikk fordi han nå skulle forlate redet. De skulle fortsatt ha sprøyten med sondemat, forteller 44-åringen.

Oddgeir er utdannet radiograf og har jobbet i tre år på Rikshospitalet.

– I mine øyne så er han lege. Det var en trygghet for meg, også i forbindelse med fødselen, forteller Pia i podkasten.

Pia tok seg stort sett fri i mammapermisjonen, men da tvillingene var fem måneder, var hun med på innspillingen av en Neste sommer-sesong.

– Det var det dummeste jeg har gjort. Å reise til Hvitsten med tvillingvognen, og gå og svette og amme imellom. Nei, det var bare tull. Man tror jo at man må jobbe, men man må ikke det. Det er bedre å ta seg fri når man får unger. Så det angrer jeg på. Jeg burde bare sagt nei. Men jeg følte måtte, at jeg ødela om ikke karakteren kom med. Og fordi jeg tenkte at «det klarer jeg, det går fint».

Du kan høre podcasten Summa Summarum her

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2022, og sist oppdatert 19/06 2022.

Les også