Oprah Winfrey runder 70 år

Da Oprah Winfrey var ni år gammel, startet de grusomme opplevelsene

Oprah Winfrey har trosset en fattig oppvekst med seksuelt misbruk og blitt en av de få menneskene i verden som man er på fornavn med. Nå runder talkshowvertinnen 70 år.

<b>MED SIN KLIPPE:</b> Stedman Graham har vært en stødig mann for Oprah helt siden 1986. Her er de på Vanity Fairs Oscar-fest i 2015.
MED SIN KLIPPE: Stedman Graham har vært en stødig mann for Oprah helt siden 1986. Her er de på Vanity Fairs Oscar-fest i 2015. Foto: NTB
Publisert

29. januar 1954 kom en liten jente til verden i Kosciusko i Mississippi i USA. Foreldrene Vernita og Vernon døpte datteren Orpah Gail Winfrey. Altså heter hun faktisk ikke Oprah.

Hun har fortalt at det var tanten Ida som hadde valgt det bibelske navnet Orpah, men at ingen skjønte hvordan de skulle stave eller uttale navnet, så hun ble kalt Oprah.

Tøff barndom

Vernita og Vernon gikk fra hverandre kort tid etter fødselen. Vernita var tenåring, og hennes mor tok derfor over omsorgen for Oprah.

Familien var fattig, og bestemoren sydde klær av gamle potetsekker. Hun lærte barnebarnet å lese allerede som treåring. Da Oprah var 6 år, ville moren ha henne tilbake.

<b>FILMDEBUT:</b> Oprah spilte rollen som Sofia i filmen «Purpurfargen», som hadde premiere i 1985. Willard Pugh spilte hennes ektemann Harpo, som pussig nok er Oprah baklengs.
FILMDEBUT: Oprah spilte rollen som Sofia i filmen «Purpurfargen», som hadde premiere i 1985. Willard Pugh spilte hennes ektemann Harpo, som pussig nok er Oprah baklengs. Foto: NTB

Etter tre år, da Oprah var blitt ni år gammel, startet de grusomme opplevelsene som skulle prege henne i mange år. Hun ble voldtatt av sin 19 år gamle fetter, og senere seksuelt misbrukt av flere ulike familiemedlemmer.

– Kall det gjerne Gud, det var i alle fall støtte fra høyere makter som fikk meg gjennom oppveksten, har Oprah fortalt til Daily Mail.

Den unge jenta fikk det tøft og visste ikke hvordan hun skulle sette grenser. Hun begynte å henge med feil folk og brukte narkotika.

Da Oprah var 13 år gammel, sendte moren henne til faren Vernon i Tennessee for å bo der. Han tok godt vare på datteren, men hun var allerede gravid da hun ankom. Hun prøvde å skjule graviditeten så lenge hun klarte.

– Jeg prøvde å drikke flekkfjerningsmiddel for å avbryte svangerskapet. Til og med faren min sa at han heller ville ha foretrukket meg død enn gravid, så jeg vurderte å ta mitt eget liv, har hun åpenhjertig fortalt i et intervju med Piers Morgan (58).

Etter syv måneder fødte den unge jenta en prematur sønn. Han døde noen uker senere.

– Jeg følte en enorm skam, og bestemte meg for å gå tilbake til skolen og late som om ingenting hadde skjedd. Jeg skjønte at dette var min mulighet til å endre livet mitt, sa hun i det samme intervjuet.

Les også: Stjernenes uhyggelige stalkere: La en grufull plan for å ta Bieber

<b>KLEMTE OSCAR:</b> I 1986 var Oprah på Oscar-utdelingen. Hun var nominert for sin innsats i «Purpurfargen», men vant ikke prisen for beste kvinnelige birolle. Filmen var nominert i hele 11 kategorier, men fikk faktisk ikke en eneste pris.
KLEMTE OSCAR: I 1986 var Oprah på Oscar-utdelingen. Hun var nominert for sin innsats i «Purpurfargen», men vant ikke prisen for beste kvinnelige birolle. Filmen var nominert i hele 11 kategorier, men fikk faktisk ikke en eneste pris. Foto: Getty Images

Eget talkshow

På skolen følte hun seg trygg, og hun fikk så gode karakterer at hun fikk stipend til å gå på universitetet.

Allerede mens hun gikk på high school, begynte hun å jobbe i radiostasjonen WVOL i Nashville i Tennessee.

Som 19-åring ble hun den aller yngste nyhetsoppleseren på TV-stasjonen WLAC-TV i Nashville. Samtidig var hun den aller første svarte kvinnen som fikk rollen som ankerkvinne i denne delstaten.

I 1976 flyttet hun til Baltimore for å jobbe i WJZ-TV, og i 1984 gikk turen videre til WLS-TV i Chicago. Her ble hun programleder i frokostshowet «AM Chicago», og seertallene føk i været! Populære Oprah fikk derfor sitt helt eget show.

Omtrent på samme tid møtte hun Graham Stedman (73), mannen hun har vært kjæreste med siden.

«The Oprah Winfrey Show» hadde premiere i 1986 og skulle rulle over TV-skjermer over hele verden i et kvart århundre!

<b>I NORGE:</b> I 2004 ledet Oprah Winfrey Nobels fredspriskonsert sammen med skuespilleren Tom Cruise i Oslo Spektrum. Miljøforkjemperen Wangari Maathai fra Kenya ble tildelt prisen, og var den første afrikanske kvinnen som vant fredsprisen.
I NORGE: I 2004 ledet Oprah Winfrey Nobels fredspriskonsert sammen med skuespilleren Tom Cruise i Oslo Spektrum. Miljøforkjemperen Wangari Maathai fra Kenya ble tildelt prisen, og var den første afrikanske kvinnen som vant fredsprisen. Foto: NTB

Bød på seg selv

Oprahs nøkkel til suksess var å by på seg selv og sin egen historie i programmene sine. Allerede i første sesong fortalte hun om overgrepene hun hadde blitt utsatt for i barndommen.

– Det finnes ingen mørkere hemmelighet enn seksuelt misbruk. Jeg forteller dere om meg selv slik at det skapet – hvor så mange seksuelt misbrukte ofre og deres overgripere gjemmer seg – kanskje kan åpne seg en liten sprekk i dag, og at det kan komme inn litt lys, sa hun i programmet.

Gjennom de 25 årene tok hun opp dette temaet over 200 ganger.

Hun brukte sine egne erfaringer for å få gjestene sine til å åpne seg om vanskelige temaer, både kjendiser og helt vanlige mennesker. Hun ble spesielt populær blant amerikanske kvinner.

– Jeg får svært godt betalt for å være den jeg er, og er takknemlig for det. Hemmeligheten bak TV-suksessen ligger i at jeg er meg selv. Den beste belønningen fikk jeg da en kvinne skrev at jeg gjorde det lettere for henne å være seg selv, fortalte hun til Dagbladet tilbake i 1999.

Oprah gjorde også en rekke kjente intervjuer med superstjerner, som for eksempel da hun hadde Michael Jackson i studio i 1993.

Artisten fortalte om en tøff oppvekst med en far som slo, og at han hadde fått en hudsykdom.

I 2005 skapte Tom Cruise (61) store overskrifter da han hoppet opp og ned i Oprahs TV-sofa mens han erklærte sin kjærlighet til Katie Holmes (45). Fire år senere fortalte artisten Whitney Houston om sitt narkotikamisbruk. I 2012 døde kvinnen med den store stemmen.

<b>TV-ØYEBLIKK:</b> Gjennom 25 år med «The Oprah Winfrey Show» hadde talkshowvertinnen kjente og ukjente gjester i sofaen. Blant celebritetene på besøk er det mange TV-seere som husker da Tom Cruise overraskende hoppet opp og ned i sofaen hennes fordi han var så forelsket i Katie Holmes i 2005.
TV-ØYEBLIKK: Gjennom 25 år med «The Oprah Winfrey Show» hadde talkshowvertinnen kjente og ukjente gjester i sofaen. Blant celebritetene på besøk er det mange TV-seere som husker da Tom Cruise overraskende hoppet opp og ned i sofaen hennes fordi han var så forelsket i Katie Holmes i 2005. Foto: NTB

Det var også Oprah som fikk ekssyklisten Lance Armstrong (52) til å innrømme at han hadde dopet seg gjennom mange år, og avsløringene førte til at han mistet alle sine syv seire i Tour de France.

Les også: Sjekk hva Hollywood-stjernene forlanger!

Stor kjærlighet

I 2011 var det over for «The Oprah Winfrey Show». Da hadde Oprah ledet sitt eget program i 25 år med 4561 episoder og over 30 000 gjester i sofaen, derav fem amerikanske presidenter.

– Det var ikke bare et TV-program, men mitt livs store kjærlighet, kan du si. Jeg tilbrakte mer tid der enn hjemme. Så jeg hadde egentlig ikke noe forhold til leiligheten jeg bodde i. Det var bare et sted jeg sov, fortalte Oprah til VG i 2016.

I tillegg til den enorme TV-karrieren har også Oprah vært skuespiller. Hun debuterte i filmen «Purpurfargen» i 1985. For sin rolle ble hun nominert til beste birolle under Oscar-utdelingen året etter. Senere har hun også spilt i «Beloved» og «The Butler».

<b>OPRAH WINFREY:</b> Oprah Winfrey har den siste tiden kledd seg mye i lilla når hun har vist seg offentlig. Det er fordi hennes gamle film «Purpurfargen» nå er spilt inn på nytt og hadde premiere rett før jul. Her er 70-åringen under Golden Globe-utdelingen 7. januar i år.
OPRAH WINFREY: Oprah Winfrey har den siste tiden kledd seg mye i lilla når hun har vist seg offentlig. Det er fordi hennes gamle film «Purpurfargen» nå er spilt inn på nytt og hadde premiere rett før jul. Her er 70-åringen under Golden Globe-utdelingen 7. januar i år. Foto: Getty Images

Hun har også gitt ut magasinet O, der hun selv har figurert på alle forsidene. Etter at hun sluttet med talkshowet, startet hun sin egen TV-kanal Oprah Winfrey Network.

Fra 2012 til 2015 intervjuet hun en rekke kjente personer i «Oprah’s Next Chapter». Og i senere tid har hun også stått for det kontroversielle intervjuet som prins Harry (39) og hertuginne Meghan (42) ga i 2021.

Jo-jo-slanking

Det er også noe helt annet som Oprah har blitt svært kjent for. Talkshowvertinnen har vært åpen om at hun har slitt med vekten gjennom mange tiår. Oppturene og nedturene har hun delt med TV-seerne sine, og mange har kjent seg igjen i hennes utfordringer.

Programlederen har fortalt at vektproblemene startet allerede i 1976. Hun var 22 år gammel, men følte seg stresset på jobb og trøstet seg derfor med mat. Vekten økte dermed raskt fra 67 til 90 kilo.

Etter det har hun gått opp og ned en rekke ganger, og i 1996 pekte vektnåla på 108 kilo. Hun fikk sjokk av at hun veide mer enn tungvektsbokseren Mike Tyson (57).

I 2007 slet hun med vekt og utbrenthet, og mente at struma var årsaken.

– Mange går opp i vekt når de får struma. Det gjorde jeg, fortalte hun Daily Star.

I 2009 skrev hun åpenhjertig om problemene i sitt eget magasin O.

– Så her står jeg, 18 kilo tyngre enn jeg var i 2006. Jeg er sur på meg selv. Jeg er flau. Jeg kan ikke forstå at jeg etter alle disse årene fremdeles snakker om vekten min. Jeg ser på mitt tynnere jeg, og lurer på hvordan jeg kunne la det skje igjen.

Det er et spørsmål hun har stilt seg selv en rekke ganger. Hver gang hun har gått mye ned, har hun gått enda mer opp igjen etterpå, og det har blitt en ond spiral med utforsking av stadig nye typer dietter.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk - slik var hennes utrolige karriere

Bruker sprøyter

Nå er 70-årsjubilanten blitt slank igjen, og hun innrømmer at hun har brukt slankesprøyter for å få det til.

– Det at det finnes et medisinsk godkjent middel for å kontrollere vekten i min levetid, føles som en lettelse, en gave. Det er ikke noe vi må skjule og bli hengt ut for, forklarer hun til bladet People.

Tidligere har hun følt at hun måtte bevise at hun hadde viljestyrke nok til å slanke seg uten medisiner, men slik tenker hun ikke lenger.

– Vekten min har tatt opp fem tiår med plass i hjernen min. Jeg har jojo-slanket meg, og vært fortvilet over at jeg ikke klarer å mestre dette, innrømmer hun til People.

Nå er hun lei av å skamme seg.

Se Oprah Winfrey opp gjennom tidene her:

1989
1989 Foto: NTB
1992
1992 Foto: Getty Images
1994
1994 Foto: Getty Images
2006
2006 Foto: Getty Images
2008
2008 Foto: Getty Images
2015
2015 Foto: Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2024.

Les også