Onsdag passerte asteroiden «Ødeleggeren» jorden
Et sammenstøt vil føre til en eksplosjon med en kraft på 500 megatonn TNT.

Asteroiden Apophis har en hastighet på 38.000 kilometer i timen. I begynnelsen av 2011 hevdet russiske astronomer at den snaut 300 meter brede asteroiden vil kunne treffe jorden 13. april 2036.
Onsdag passerer den jorden.
Denne gangen skjer passeringen på relativt trygg avstand, 14.450.000 kilometer, som utelukker at vi vil stifte nærmere bekjentskap med romsteinen.
Passeringen er imidlertid viktig for å avgjøre om Apophis - oppkalt etter en egyptisk demon kjent som Ødeleggeren - kan komme til å treffe jorden i 2036.
- Hvis vi får radarmålinger onsdag 9. januar, skal vi kunne forutsi hvor Apophis vil befinne seg til minst 2070, sier astrofysiker Jon Giorgini ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.
Professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo forklarer til Side3 at det er ingen reell fare for at Apophis treffer jorden, men at slike radarmålinger er viktige.
- Nære passeringer er alltid kritiske i forhold til hva som vil skje videre, det vil være vanskelig å forutsi hvilken bane et objekt får etterpå. Radarmålinger er viktige for å avgjøre om en nær passering kan få betydelig konsekvens, sier Aksnes til Side3.
Sneier jorden
Apophis vil passere jorden på nytt 13. april 2029, og da på ubehagelig nærme 30.000 kilometer. Så tett på at den flyr mellom jorden og månen.
Selv om himmellegemet på nåværende tidspunkt ikke er på kollisjonskurs, vil passeringen endre asteroidens bane drastisk. Forskere har funnet at det på grunn av dette er en viss risiko for at Apophis vil kunne treffe jorden ved passeringen i 2036.
Beregninger har riktignok funnet ut at selv om det trusselen er reell, er en kollisjon lite sannsynlig. For at asteroiden skal komme på kollisjonkurs med jorden, må den passere gjennet et såkalt nøkkelhull, et i astronomisk forstand bittelite område.
Før passeringen 13. januar er oddsen for at asteroiden treffer jorden rundt 1 til 135.000, ifølge informasjonen Wikipedia har samlet om asteroiden.
Dersom Apophis treffer jorden, har NASA beregnet at nedslaget vil skape en eksplosjon med en kraft tilsvarende 500 megatonn TNT. Til sammenlikning er den kraftigste bomben noen gang detonert på jorden, hydrogenbomben Tsar Bomba, på 57 megatonn. Trykkbølgen fra den bomben gikk rundt kloden tre ganger før den stilnet. Et «kyss» fra Apophis ville altså være nesten ni ganger kraftigere.
Flere trusler
Ifølge NASA finnes det rundt 19.000 jordnære asteroider. Én av disse, den 40 millioner tonn tunge 2011 AG5, farer gjennom rommet i drøyt 50.000 kilometer i timen.
Og den kan treffe jorden 5. februar 2040, ifølge beregninger NASA har gjort.
2011 AG5 er klassifisert som nivå én på Torinoskalaen. En slik plassering brukes om en passering nær jorden som ikke anses som noen umiddelbar fare.
Asteroiden er likevel den eneste av de jordnære asteroidene over nivå null, og regnes for å være et potensielt farlig objekt.
Sannsynligheten for at den skal treffe planeten vår er i dag beregnet til 1 til 625.
Professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo forteller til NRK at han tar nyheten med knusende ro.
Astronomer har så langt ikke kunnet observere asteroiden gjennom hele sin bane, noe som først vil skje mellom 2013 og 2016. Da vil man få et bedre grunnlag for å beregne asteroidens trusselnivå. Ifølge Aksnes vil vi etter all sannsynlighet oppdage at sjansene for et sammenstøt minsker.

Hva om den treffer?
Men hva skjer om den likevel treffer? Avisen Daily Mail skriver at et nedslag ville få katastrofale konsekvenser, men at menneskeheten ville overleve. Til sammenligning tror man asteroiden som utslettet dinosaurene var rundt 15 kilometer bred.
- Et objekt som 2011 AG5 vil kunne utslette en stor by hvis den traff, men det er jo mer sannsynlig at den treffer i havet, sier Aksnes til NRK.
I så fall vil asteroiden forårsake en enorm tsunami som kan gjøre stor skade.
For at 2011 AG5 skal utgjøre en fare for jorden må den treffe et såkalt nøkkelhull i sin bane. Det vil eventuelt skje i 2023, og steinen vil da befinne seg rundt tre millioner kilometer unna jorden.
Finnes mottiltak
NASA har utviklet modeller for hva man kan gjøre dersom en asteroide faktisk er på kollisjonskurs med jorden. Blant tiltakene er å plassere en romsonde på steinen. Tanken er at sondens masse over tid skal endre kursen til asteroiden.
En annen mer aggressiv metode er å krasje en sonde inn i steinen for å forandre banen. Det er også en mulighet å forsøke å sprenge den med atomvåpen, men dette kan skape en dusj av steiner istedenfor bare én.
Katastrofefilmer er god butikk i Hollywood. «Armageddon» fra 1998 er en av klassikerne:
Ifølge NASA finnes det rundt 19.000 jordnære asteroider på størrelse med 2011 AG5, det vil si mellom 100 og 1000 meter brede. Blant disse er den mer omtalte Apophis, en asteroide på rundt 270 meter som vil passere mellom månen og jorden 13. april 2029.
Selv om himmellegemet på nåværende tidspunkt ikke er på kollisjonskurs, vil passeringen endre asteroidens bane drastisk. Forskere har funnet at det på grunn av dette er en viss risiko for at Apophis vil kunne treffe jorden ved en senere passering i 2036, men senere beregninger har funnet ut at en kollisjon er lite sannsynlig.
Oddsen for at asteroiden treffer jorden er rundt 1 til 135.000, ifølge informasjonen Wikipedia har samlet om asteroiden.
Sneies flere ganger i uken
Vitenskapsmenn har kalkulert at asteroider passerer temmelig nære jorden flere ganger i uken, men stort sett så oppdages det ikke. En asteroide på en diameter på 5 til 10 meter, slik som de to som sneiet jorden den 8. september 2010, vil ha samme kraft som atombomben som ble sluppet over Hiroshima idet den går inn i jordens atmosfære.
Likevel er det slik at de fleste asteroider blir oppløst i den samme atmosfæren, men omtrent hvert hundrede år treffer en større asteroide jorden eller eksploderer i atmosfæren med stort nedfall. Sist gang var over Tunguska i 1908.