Ølruten i Brussel

Ingen tar ølet mer alvorlig enn belgierne og her er tipsene til de beste vannhullene i hovedstaden.

Foto: Bjørn Moholdt
Publisert

I en øde, unnselig gate like utenfor ringveien i sørvest av byen ligger det siste av de klassiske, familiedrevne bryggeriene i Brussel. Cantillon (Rue Gheude 56) bruker ikke store fakter for å tiltrekke seg oppmerksomhet, selv om det også fungerer som museum. Den store døren ut mot fortauet er så anonym at du lett haster forbi. Likevel valfarter tusener av ølentusiaster til de beskjedne og små lokalene for å oppleve et håndverk som sakte, men sikkert begynner å gå i glemmeboken de fleste andre steder.

Reiser & ferie har tattØLRUTEN I NORGE

Som i gamle dager
Under den industrielle revolusjonen på begynnelsen av 1800-tallet var Belgias bryggerier på høyden, men ikke før rundt 1900 ble Cantillon etablert.

Det unike ved Cantillon er at de fremdeles produserer ølet som de gjorde ved oppstarten. Like tungvint, men med samme nennsomme hånd og det samme verktøyet, de samme bryggekarene, og tilnærmet de samme råstoffene (100 prosent organisk fra 1999), blir øltyper som lambic, gueze, faro og kriek tryllet fram på flasker. Er du heldig kan du bivåne selve bryggingen, flasketappingen eller tilvirkningen av fruktøl (på sommeren). Uansett hva som skjer, blir du invitert på ølsmaking, et must om skal skjønne hva det i det hele tatt dreier seg om. Det er også greit å kunne litt om de ulike sortene før du inntar de utallige ølstedene i Brussel.

AKEVITT: FUKTIG FERIE I HEDMARKmed Reiser & ferie

Her er en liten oversikt over noen av de bedre ølstedene i Brussel:

1. Le Bier Circus
(Rue de l’Enseignement 89)
Som navnet tilsier er dette rene sirkuset, i kraft av sitt enorme utvalg. Dette er stedet for deg som ønsker å sjekke ut mangfoldet. Her er hundrevis av merker, også sjeldne årsgangsøl. Stedet egner seg ellers ikke hvis det er kos og brun stemning du ønsker, men mer som en generell introduksjon.

2. Poechenellekelder
(Rue du Chêne 5)
En restaurant som også spesialiserer seg på øl. Veldig trivelig og rustikk, rett vis-à-vis Manneken Pis-fontenen, noe som gjør at det ofte er vel mange turister her. Men kelnerne er hyggelige og kunnskapsrike, og kan ikke minst stedets betydelig ølliste. Ingen spesialiteter, annet enn god service.

3. A La Mort Subite
(Rue Montagne-aux-Herbes Potagères 7)
En av de mest trivelige og populære ølpubene i Brussel, med en historie som går tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. I dag regjerer fjerde generasjon Vossen grunnen på dette brune, klassiske vannhullet. Sjekk hvit lambic mort subite eller Grimbergen Blond på fat. Trappistølet Westmalle Tripple er også å anbefale.

4. Le Brasseurs de la Grand-place
(Rue de la Colline 24)
Beliggenheten rett ved Grand Place er en av hovedattraksjonene ved dette mikrobryggeriet midt i byen, hvor du kan bivåne hvordan stedets øl blir til. Stedet brygger tre ulike sorter – lys, rødt og blond ale. Prøv ølet med stedets småretter.

5. Le Goupil le Fol
(Rue de la Violette 22)
En liten eksentrisk, treetasjes bar i et tidligere bordell, som minner om en blanding av opiumsbule og kulisser fra en pornofilm rundt 1975. Veggene er dekket av malerier i tillegg til vinylskiver. Det er kanskje ikke ølet alene som trekker klientellet hit, men snarere stemningen som tiltar jo høyere opp i etasjene du kommer.

FLERE PUBER I BELGIAhos Reiser & ferie

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2010.

Les også