Nytt nettfenomen: Unge filmer at de spiser penger

Får kjent UiT-professor til å rase: - Denne mannen er tapt. Han har rett og slett ikke dannelse.

Publisert

(SIDE2): Tidligere realitystjerne Thomas Holstad (24), kjent fra både "Paradise Hotel" og "Luksusfellen", har startet et nettfenomen på det sosiale mediet Vine som nå sprer seg over hele verden.

Holstad oppfordrer på nettsamfunnet andre brukere til å spise penger og legge ut bildebevis på nettsamfunnet, og har startet det hele ved å legge ut en video som viser at han spiser en 200-lapp mens han sier følgende:

"Et lite tips til dere som spiser nå. Hvis dere river den i to, blir det mye enklere å spise den. Sånn. Så er det bare å spise den."

Oppfordringen har i følge VG blitt fulgt av flere hundre andre brukere, de aller fleste av disse tenåringer og andre unge, verden over, som igjen legger ut videoer av seg selv hvor de spiser penger.

- Setter ting på spissen
Til VG uttaler Holstad at dette er en fin måte å forvalte penger på:

- Det er jo bare småpenger, sier han lattermildt, før han påpeker at folk må jo ha litt humor og selvironi og at han bare setter ting litt på spissen.

- For svært mange har penger veldig mye å si. Og da er det kontroversielt når noen spiser dem. Dessuten viser jeg en overklasseholdning som jeg tror folk synes det er morsomt å tulle med.

Selv om det er mange som har fulgt oppfordringen på Vine, så er det også svært mange som reagerer sterkt på Holstads oppførsel.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

- Total mangel på respekt
Reagerer gjør også i aller høyeste grad Willy Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

- Dette viser en total mangel på respekt for arbeid som fører til at man tjener penger. Det er en totalt mangel på respekt for fattige og de mange som ikke har penger nok til å klare seg, både i Norge og andre steder i verden, tordner Mørch til Nordlys, og fortsetter:

- Det er en tanketomhet bak dette som stammer fra mennekser som mangler dannelse, sier Mørch, og utdyper:

- Dannelse er et gammelt ord som bør trekkes frem her. Dannelse betyr ikke bare god oppdragelse, men også å kunne gjøre verden bedre ved å ta ansvar for å utvikle samfunnet. Dette tullet Holstad driver med her er nedbrytende for samfunnet, et resultat av en vulgær forbrukerkultur hvor man bare skal bruke penger uten tanke for hva man bruker det på.

Bekymret for barn og unge
- Hva tenker du om at dette kommer fra en person som tidligere har stilt opp i "Luksusfellen" med sine pengeproblemer?

- Han har tydeligvis ikke lært av dette og utviser en total mangel på refleksjonsevne over egen adferd.

Professoren i barnepsykologi bekymrer seg videre over hvilken påvirkning denne oppførselen fra en tidligere deltaker på et av Norges mest populære realityprogram har på barn og unge.

- Det bekymrer meg sterkt. Det slike personer som han gjør har sterk påvirkningskraft på de unge og kan få problematiske konsekvenser, sier han og føyer til:

- Denne mannen er tapt. Han har rett og slett ikke dannelse.

Nordlys har forsøkt å få en kommentar fra Thomas Holstad i denne saken, dessverre uten å lykkes.

Les flere nyheter fra Nordlys her.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2013.

Les også