Norske Ørjan vant kokke-VM

Norske Ørjan Johannessen vant kokke VM Bocuse d'or

Det norske laget jubler for Ørjan Johannessens seier i Bocuse d'Or.
Publisert

Andreplassen gikk til USA, mens bronseplassen gikk til Sverige. 

Johannessen (29) arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland. Han fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

Perlehøns og ørret

I finalen onsdag hadde han 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett.

Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant.

Ørjan Johannessen vant årets Bocuse d'Or.

Sandefjord og Stavanger

Etter læretid hos Hotel Neptun i Bergen. var han kjøkkensjef hos Odd Ivar Solvold i Sandefjord. Deretter gikk ferden til Gastronomisk institutt i Stavanger.

Ørjan Johannessen er den yngste av kokkene i Bocuse d’Or Norge. Han vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2010. Og etter å ha blitt Årets kokk i 2011, ble han Norges representant i den europeiske finalen av Bocuse d’Or, som han vant. I den internasjonale hovedfinalen i 2013 fikk han pris for beste fiskerett.

- Forstå smak

I et intervju med Rema røper den ferske verdensmesteren hva som kjennetegner ham som kokk:

- For meg er det viktig å skape et bra arbeidsmiljø blant kolleger, glade mennesker lager god mat, svarer Johannessen - og ikke overraskende: Sjømat er hans spesialitet.

Hemmeligheten bak suksessen, mener han er:

- Det å forstå smak og smakskombinasjoner – og jobbe for å få finesse i enhver rett – er viktig for å utvikle seg som kokk.

- Tålmodighet

De viktigste egenskapene, sier Johannessen er: Tålmodighet, og evnen til å lytte og ta til seg lærdom.

Det ble også utdelt spesialpriser for beste fiskerett og beste kjøttrett. Disse gikk til henholdsvis Japan og Finland. Prisen for beste assistent gikk også til Finland.

Ørjan Johannessen underveis i konkurransen

Majones, god olivenolje og iskrem

I intervjuet røper suksess-kokken at hans favorittredskap er et rivjern: Microplane.

Ingredienser som har fast plass i hans kjøleskap er: Majones, god olivenolje og iskrem.

Hevet over alt

Etter at vinneren var kunngjort, ble den norske nasjonalsangen spilt i salen. Flere i publikum hadde med seg store norske flagg.

Bocuse d'Or er den mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, omtalt som uoffisielt kokke-VM.Konkurransen arrangeres annethvert år.

Fire gull

Norge har vunnet fire gull, to sølv, to bronse og to priser for beste fisk. Norge rangeres dermed som nest beste land i verden, etter Frankrike, som har fått sju gull.

De tidligere norske vinnerne er Geir Skeie, Charles Tjessem, Terje Ness og Bent Stiansen.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) gratulerer gullvinnerne.

– Dette er en bragd og en inspirasjon for hele det norske kokkemiljøet. Gratulerer til deg og teamet som står bak, sier hun til NTB.

Ørjan Johannessen var altså Norges kandidat i årets konkurranse. Han har med seg Jimmy Øien som commis (assistent) og Odd Ivar Solvold som veileder.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

: