«Nær venn» av brutal diktator

Styrtrik og eneveldig.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Gjennom åtte besøk på fem år, har britiske prins Andrew knyttet nære vennskapsbånd med Aserbajdsjans president Ilham Alijev, skriver avisen Daily Mail.

Presidenten i den tidligere sovjetrepublikken er beskyldt for å ha torturert politiske motstandere.

Ilham Alijev arvet makten i Aserbajdsjan da faren, president Geidar Alijev, døde i 2003. Sønnen har fortsatt farens lederstil, som innebærer alt fra valgfusk til fengsling av politiske opposisjonelle.

Kritisert av Amnesty
Dronning Elizabeths nest eldste sønn er britisk spesialutsending for internasjonal handel og investeringer, og har nylig også blitt kritisert for sine tette bånd til Gaddafi-familien, gjennom vennskap med den libyske diktatorens sønn.

Prins Andrew, hertugen av York, besøkte Aserbajdsjan siste gang i november, bare uker etter kraftig internasjonal kritikk mot gjennomføringen av parlamentsvalget i landet. Mandag krevde Amnesty at regimet i Aserbajdsjan må stanse torturen av aktivister, og gjennomføre demokratiske reformer.

VIktig britisk handelspartner
Minst to av Andrews besøk til Aserbajdsjan har vært private, noe som har medført spekulasjoner i lokale medier om at prinsen har forretningsinteresser i landet. Det britiske hoffet har benektet dette.

Aserbajdsjan er en viktig handelspartner for Storbritannia; britiske selskaper står for over halvparten av utenlandske investeringer i landet, og over 150 britiske selskaper opererer i landet.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2011.

Les også