Sammen fra tre verdener

En tysk saksofonist møter en engelsk pianist og en amerikansk trommeslager – slikt blir det unik musikk av.

Publisert

Ingrid Laubrock with Liam Noble & Tom Rainey
Sleepthief
Intakt Records/MusikkLosen

Den 38 år gamle tyske tenor- og sopransaksofonisten Ingrid Laubrock slo seg ned i London allerede før hun hadde runda 20. Der lærte hun seg saksofonfaget først ved å spille på undergrunnen og deretter med storheter som Jean Toussaint fra Art Blakey’s Jazz Messengers og Dave Liebman som retningsgivere.

Laubrock har etter hvert fått ei stor stjerne borte på fotballøya og har spilt med en rekke storheter. For min del er dette det aller første møtet med henne og det tar ikke lang tid å skjønne hvorfor mange har begynt å sperre ørene opp for henne.

Sammen med den engelske pianisten Liam Noble, også et nytt bekjentskap, og den anerkjente trommeslageren Tom Rainey, som blant annet gjesta Molde i sommer med bassisten Drew Gress og saksofonisten Tony Malaby, tar Laubrock også med på ei frijazzreise med ei besetning som får tankene til å gå i retning av Paul Lovens, Evan Parker og Alexander von Schlippenbach.

De 12 «låtene» er kollektivt unnfanga og, sjøl om det heile er spontant, så er det mye både skjult og åpenbar melodikk underveis. I stor grad dreier dette seg om lytting på høyt nivå og interaksjon og musikalsk empati. De tre er alle i besittelse av en hel masse unikt de bringer til torgs, men det aller viktigste her er likevel det kollektive uttrykket de hele tida skaper.

Verken Ingrid Laubrock eller de to andre har noe som helst slags behov for å dominere denne seansen eller dette bandet. De er alle ute etter å skape sterk musikk sammen med likesinnede og med hjelp av mange dynamiske virkemidler så har de på alle slags vis greid det.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2008.

Les også