Polsk-norsk i jazzrock-land

Gitaristen Miroslaw ”Carlos” Kaczmarczyk har slått seg ned i Norge for mange år siden. Med ”Passing” har han laget nok et fint album med både norske og polske venner.

Publisert

Loud Jazz Band
Passing
LJB Music Records/MusikkLosen

En av verdens aller beste alpinister, Lasse Kjus, kommer fra Siggerud utenfor Oslo. Det er neppe årsaken til at den polske gitaristen Miroslaw ”Carlos” Kaczmarczyk også har bosatt seg der. Åkke som regner vi han som delvis norsk etter mange år her og med sitt femte album med sitt Loud Jazz Band kommer det nok en bekreftelse på at han har mye å fare med.

Nok en gang har Kaczmarczyk fulgt oppskrifta med å sette sammen norske og polske musikanter og nok en gang funker det glitrende. ”Passing” er spilt inn i løpet av én dag i Radio Gdansk i Polen i februar i fjor og det er høyst sannsynlig en god blanding av dyktige musikanter og godt forarbeid som har gjort det mulig, for vi snakker ikke om direkte enkel musikk.

Når det er sagt så er musikken Kaczmarczyk skriver i all hovedsak lettfattelig. Beatet og rytmikken er klart definert og det er et solid groove hele veien i alle slags tempi. Loud Jazz Band har nemlig ingenting mot å ta’n helt ned der Kaczmarczyk finner fram den akustiske gitaren og der musikken er egna til refleksjon på en helt annen måte enn der toget virkelig setter fart.

Det norske laget består av saksofonisten Michael Bloch, elbassisten Kristian Edvardsen, trombonisten Erik Johannessen og pianisten Erlend Slettevoll samt den bulgarske trommeslageren Ivan Makedonov, som også er bosatt her og som vi har møtt tidligere med Roy Powells trio. Polen er representert ved synthtraktøren og perkusjonisten Piotr Iwicki, perkusjonisten Maciej Ostromecki og saksofonisten Wojtek Staroniewicz og vi møter de ti i ymse konstellasjoner.

Loud Jazz Band, som har eksistert siden 1989 i forskjellige utgaver, er et jazzrockband med et solid og personlig trøkk i seg. Miroslaw ”Carlos” Kaczmarczyk er en meget dyktig gitarist som henter inspirasjon fra plekterhelter som Allan Holdsworth, John Scofield og Mike Stern og det er på høy tid han og Loud Jazz Band også får enda mer oppmerksomhet her hjemme.

ALLE MUSIKKANMELDELSER

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2008.

Les også