Musikalsk tapas

Det første møtet mellom den norske perkusjonisten Ingar Zach og den spanske pianisten Agustí Fernández er av den grenseløse sorten.

Publisert

Agustí Fernández & Ingar Zach
Germinal
Plastic Strip/Musikkoperatørene

Les flere musikkanmeldelser her.

(SIDE2): Agustí Fernández er et nytt bekjentskap for meg. På sydligere breddegrader derimot er han en markant skikkelse innen improvisert samtidsmusikk og det er derfor ikke det minste merkelig at han og Ingar Zach, som har vært bosatt i Spania de seineste åra, har funnet hverandre.

Zach har det siste tiåret blant annet drevet det grenseløse plateselskapet SOFA sammen med Ivar Grydeland og det er i det samme grense- og sjangerløse landskapet han og Fernández har satt hverandre stevne.

Fernández, som er bosatt i Barcelona, er den første spanske musikanten som har bidratt på en innspilling på ECM – i Evan Parkers Electro-Acoustic Ensemble – og han har også jobba med grenseløse sjeler som Barry Guy, Derek Bailey og Mats Gustafsson.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

”Germinal” har mange slags betydninger. Blant annet betyr det sæd og det de to har gjort her er å så små musikalske frø som de utvikler i de utroligste retninger. Dette er totalt improvisert musikk skapt av to sterke sinn og fire finstemte ører. Både Fernández og Zach er i besittelse av høyst personlige stemmer – det låter ikke noe i nærheten av noen andre jeg kjenner til av de to verken hver for seg eller sammen.

Ofte er dette ganske så stille impro. De to benytter seg av dynamikk og lyder som tar musikken, de to og oss som lyttere til steder vi aldri har vært før. Musikken er på ingen måte lett tilgjengelig, men hvorfor i alle verdens dage skal den være det? Vi trenger mer enn noen gang utfordringer og Agustí Fernández og Ingar Zach gir oss det uten stopp. De har gitt oss musikk som smaker annerledes og vi blir servert mange smaker – slik god tapas skal være.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2008.

Les også