«Lyst» ble til «Pust»

Bjørn Eidsvågs nye skive skulle egentlig hete «Lyst».

Publisert

(SIDE2): - Men så tenkte jeg på kombinasjonen av trynet mitt og ordet «Lyst» på samme cover. Da måtte jeg rett og slett endre. Jeg ville ikke fore landets standupkomikere med nytt materiale. Så da ble det «Pust», flirer Eidsvåg.

Avslutter trilogien
«Pust» er den siste i en trilogi fra landets mest berømte rockeprest, som startet med «Tålt» i 2002 og ble videreført i 2006 med «Nåde».

- Den forrige plata handlet om død, så jeg synes det var på sin plass å lage en trilogi som sluttet med en lysere tematikk. «Pust» var ment å handle om det gode liv, men jeg er jo en hund etter melankoli. Så den ble kanskje litt sårere enn det som var meningen til slutt, sier han.

Innspillingen ble gjort i Ny Hellesund, langt fra storbyens kjas og mas. Eidsvåg er strålende fornøyd med akkurat det.

- Jeg har et forhold til stedet, da jeg har feriert der. De vakre omgivelsene og følelsen av at man er på leir gjør noe med en. Det ble rett og slett litt magisk. Vi spilte inn alt live, og både måkeskrik og knirkete dører ble en del av pakka. Det eneste som kunne stoppe oss var at det av og til blåste litt for mye.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ferskt band
Eidsvåg valgte også å bryte med sitt vante band foran innspillingen av «Pust». Ungfoler som Nikolai Eilertsen fra National Bank og Erland Dahlen fra Madrugada er med i bandet. Men også den svenske jazzlegenden Georg Riedel er bidragsyter på skiva.

- Det er alltid inspirerende å spille med dyktige musikere. Og selv om jeg har et band som jeg er veldig glad i, følte jeg for å prøve noe nytt denne gangen. Alle musikere er forskjellige, men det ble virkelig så bra som jeg hadde håpet på forhånd, sier Eidsvåg.

Fôres med ny musikk
Eidsvåg har vært i gamet lenge, men han nekter altså å forgubbes musikalsk.

- Sønnene mine jobber begge i musikkbransjen, så de fôrer meg med mye nytt. Jeg er en av de som ser på musikk som noe veldig viktig, vet du. Da jeg oppdaget The Beatles og Bob Dylan som ung, reddet det meg på mange måter fra den klamme kristeligheten jeg vokste opp i.

Foto: Stian Andersen

- Hva hører du på om dagen?
- Marit Larsen er fabelaktig! Hun er virkelig en av de beste popkomponistene i Europa. Jeg elsker også blåtonen i Elvira Nikolaisens stemme. Men det aller beste jeg har hørt i det siste er Bon Iver. Jeg er direkte misunnelig på ham og låtene han skriver. Så bra er det, humrer han.


Artikkelen fortsetter under bildet




Har alltid gitaren i nærheten
Og når han lytter til ny musikk, blir Bjørn inspirert. Han er i følge seg selv en av de som alltid har en gitar i nærheten.

- Jeg kan høre noe fint og prøve å gjøre noe inspirert av det. Eller så kommer jeg opp med en masse melodisnutter selv. Men det blir aldri en ferdig sang før jeg har en tekstidé. Annenhvert år pleier jeg å reise på hytta og virkelig jobbe med idéene jeg har samlet opp. Det er som oftest en evig jakt etter den første setningen i det første verset. Resten følger vanligvis raskt når den er på plass.

De fleste av hans største hits, som for eksempel «Eg Ser» og «Skyfri Himmel», ble skrevet på samme måte.

- Hitlåtene kommer som oftest når jeg har jobba en uke med en idé som ikke fungerer. Når man har banka hodet i veggen så lenge, hender det at en annen idé dukker opp og blir en bra låt på veldig kort tid, forklarer Bjørn.

Vil bli hørt og likt
Bjørn Eidsvåg er en av Norges mestselgende artister gjennom tidene. Men selv en rutinert ringrev som dette er både spent og bekymret i forkant av plateslipp.

- Jeg tror ikke på de som sier at de driter i kritikkene. Man driver med musikk fordi man vil bli hørt og likt av andre. Det blir nok noen glass rødvin ekstra i kveld for søvnens skyld. Så håper jeg kona kommer og vekker meg med avisene mens hun roper «Se Bjørn, bare seksere», gapskratter han.

Tryggere enn på lenge
Eidsvåg føler seg likevel tryggere enn på lenge med utgivelsen av «Pust».

- Denne gangen føler jeg alt er så kvalitetssikra i alle ledd. Jeg kan ikke huske sist jeg var så godt fornøyd. Hver gang jeg gir ut ny plate er jeg ofte bekymret når den sendes til mastering og begynner å tvile på produktet. Men denne gangen var det ikke sånn, sier Eidsvåg og tar en durabelig rødvinsslurk.

Det blir nok ikke den siste før han går til sengs i natt.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2008.

Les også