I Douglas’ unike verden

Dave Douglas er i mine ører en av jazzens aller mest spennende trompetere, komponister og bandledere.

Publisert

Dave Douglas & Keystone
Moonshine
Greenleaf Music/Universal

45 år gamle Dave Douglas har de siste par tiåra fortalt oss i stadig større grad at han har han noe helt spesielt å fare med. Han har dukka opp med band og musikk som har understreka at han har et svært så sammensatt musikalsk hode der ideene tar over for hverandre og der uttrykket ofte er helt forskjellig fra band til band.

Douglas har i lengre tid vært inspirert av musikk fra Balkan, avantgarde/fusion sammen med John Zorn og Masada og, som vi fikk høre i Molde i sommer, moderne, akustisk jazz sammen med supergruppa SFJazz Collective. Med gruppa Keystone treffer vi Douglas i flere grenseland i sin hyllest til Fatty Arbuckle og Buster Keatons ufullførte stumfilm ”Moonshine” fra 1917.

En annen av Sambandsstatenes fremste improvisatører, gitaristen Bill Frisell, har også vært sterkt opptatt av Buster Keaton og hans filmer, men sjøl om det låter moderne og friskt fra begge, så er det så absolutt to forskjellige budskap vi opplever. Douglas har satt sammen et band med elpianisten Adam Benjamin, bassisten Brad Jones, trommeslageren Gene Lake, saksofonisten Marcus Strickland og ikke minst platespilleren og laptop-operatøren DJ Olive, og med sjefen sjøl med sin høyst distinkte trompettone, så framstår Keystone som et høyst originalt ensemble.

President George W. Bush er sampla med sitt terrorist-budskap og satt opp mot syngende arabiske barn – jeg tror jeg aner hvor Douglas hører hjemme politisk. Ellers er det musikalske en spennende og original miks av funk, avantgarde, rock og ikke minst moderne, ekspressiv og kompromissløs jazz.

Innspillinga er gjort live i studio i Bray i Irland med publikum tilstede og det er et tydelig inspirert Dave Douglas & Keystone vi får oppleve. Amerikansk jazz’ svar på Lars Saabye Christensen – de er snarlike! – bekrefter nok en gang at han er blant klodens aller mest oppfinnsomme og originale sjangeroverskridende musikanter.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2008.

Les også