Genier møtes

Pianist Chick Corea og vibrafonist Gary Burton er blant klodens aller viktigste improvisatører. Her møter vi de på tur i fjor sommer – og halvparten er spilt inn i Molde!

Publisert

Chick Corea & Gary Burton
The New Crystal Silence
Concord Records/Universal

Da Corea og Burton spilte sammen som duo første gang i 1971, var det ikke meninga at det skal bli så mye mer enn en elevert jam-session. Det blei det heldigvis: Den legendariske plata «Crystal Silence» blei spilt inn i Arne Bendiksen studio i Oslo i november 1972 og verden rundt sperra et stort publikum ørene opp året etter.

Nå 35 år seinere er heldigvis Corea og Burton fortsatt veldig i gang. De to fantastiske instrumentalistene og for Coreas del – komponisten – har fortsatt utviklinga og er kanskje bedre enn noen gang. Empatien er i alle fall noe så voldsomt tilstede og i løpet av de vel to timene vi får møte de, gir de oss musikalske opplevelser av svært sjeldent merke.

CD nummer 1 blei spilt inn i mai i Sydney i Australia i samarbeid med Sydney Symphony. Den tidligere Corea-saksofonisten Tim Garland har skrevet arrangementene for orkesteret og vi får høre tittellåta, «Duende», «Love Castle», «Brasilia» og «La Fiesta». To måneder seinere stod Europa på reiseruta og sju av de åtte låtene på CD nummer 2 er henta fra Moldejazz. Vi som var så heldig å være tilstede vet hva som venter – fantastisk musikk skapt av to av verdens ledende jazzmusikere på en dag da det aller meste stemte. «Bud Powell», «Waltz for Debby», «Alegria», «No Mystery», «Sweet and Lovely», «I Loves You Porgy» og «La Fiesta» kommer fra Moldekonserten mens «Señor Mouse» er henta fra en konsert på Tenerife på Kanariøyene noen dager tidligere.

Vi snakker her om kammerjazz av aller ypperste merke med to av jazzens virkelige giganter. Kombinasjon piano og vibrafon er sjelden og kunne kanskje ikke fungert med andre Chick Corea og Gary Burton involvert. Dette har blitt en høytidsstund som kommer til å leve evig.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2008.

Les også