Coolt og hett

Noen ganger fungerer samarbeidet med Söta Bror på den andre sida av Kjølen utmerket. Dette er et godt eksempel på det.

Publisert

Norsk/Svensk Cool Sextet
Veckan 44
Sonor Records/Musikkoperatørene

(SIDE2): I 2004 tok den Trondheims-baserte trommeslageren Bjørn Krokfoss – kun Krok blant innvidde – initiativet til et norsk/svensk møte basert på den musikalske arven fra cooljazzen som oppstod på den amerikanske vestkysten på slutten av 40-tallet.

Musikken, som elegant ble videreført av storheter som Lee Konitz, Warne Marsh og Lennie Tristano på den andre siden av Sambandsstatene i årene som fulgte, har vist seg å være tidløs. Her hjemme er det flere musikanter av høy byrd som har sverget evig troskap til dette uttrykket og kanskje den aller mest sentrale i så henseende, John Pål Inderberg, har heldigvis blitt med i dette laget etter hvert.

Etter en del fram og tilbake så bestod sekstetten høsten 2007 av Erling Aksdal på piano, Bjørn Alterhaug på bass, John Pål Inderberg på barytonsaksofon og Bjørn Krokfoss på trommer – alle Haralds representanter. Carl Gustav sendte ut trompetisten Jan Allan og altsaksofonisten Lasse Hörnfeldt og til sammen la de seks publikum for sine føtter i uke 44 i det herrens år 2007.

Sundsvall, Östersund, Hotinge, Molde og Trondheim stod på reiseruten og musikken på denne cden er henta fra de to første svenske stoppene.

Repertoaret er en blanding av standardlåter som «Body & Soul» og «When Lights Are Low» og «omskrevne» låter av Konitz, Marsh og Tristano samt «Pols fra Røros/Fedja» arrangert av Lars Gullin med en nydelig innledning på polsen av Inderberg.

Dette er musikk framført med enorme mengder empati av musikanter som virkelig kan hverandre og dette uttrykket. Dette er live jazzmusikk slik det skal gjøres uten noe lagt til eller trukket fra og uten at det er kompromisset på noe slags vis. Dette er enkelt og greit tidløs musikk.

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2009.

Les også