Mulig å trene hjernen til å ikke like søppelmat

Ny forskning kan få deg til å endre matvanene dine.

SLUTT PÅ SØPPEL: En studie utført ved det anerkjente Tufts University i USA har oppdaget at man kan trene hjernen til å ikke la seg friste av usunn mat.
Publisert

Er du en av dem som alltid er gira på en burger, må ha potetgull på kveldene eller konstant sliter med søtsug?

Da har vi gode nyheter til deg.

Ny forskning viser nemlig at det er mulig å trene opp hjernen til å kvitte seg med det avhengighetsskapende grepet usunn mat har hos noen mennesker, og heller fortrekke sunn mat, skriver Daily Mail.

- Vi starter ikke livet med å elske pommes frites og hate fullkornspasta, sier forfatter og forsker Susan Roberts ved Friedman school of Nutrition and Policu ved Tuft University utenfor Boston i USA. 

Roberts er en av forskerne som har utført undersøkelsen. 

Forskernes hypotese var at noen personers usunne matvaner kom av gjentatt overspising av usunn mat over lenger tid, noe som påvirket hjernes belønningssenter. Denne effekten på hjernen trodde forskerne var så og si umulig å reversere, men studien viser altså at dette ikke er tilfellet.

13 testpersoner, som alle var overvektige, ble grundig sjekket og fikk hjernen scannet. 8 av personene ble satt på en ny og sunn diett utviklet av forskerne ved Tufts universitetet, mens de resterende 5 var i kontrollgruppen. 

Etter seks måneder ble testpersonenes hjerner på nytt scannet. Hos alle personene som var blitt satt på dietten, viste målingene store endringer i hjernens belønningssenter og den delen av hjernen som viser avhengighet. Målingene viste også at hos samtlige av testpersonene var lysten på usunn mat redusert.

- Dietten er spesielt designet for å endre hvordan mennesker reagerer på forskjellig type mat og vår studie viser hvordan deltakerne som var på denne dietten økte lysten på sunnere og reduserte lysten på usunn mat. Den kombinerte effekten av disse to er mest sannsynlig meget viktig for å beholde kontroll over vekten, forteller Sai Krupa Das, en assisterende professor på Friedman.

Forskerne tror de positive resultatene i undersøkelsen kommer flere faktorer, blant annet at kombinert med dietten fikk også deltakerne informasjon og oppfølgning om usunn mat. Dietten bestod av mat med høyt fiberinnhold og lav glykemisk indeks (mat som man mener gir en jevnere og langsom blodsukkerstigning).

Undersøkelsen har blitt publisert på internett hos Natrition & Diabetes. Nå ønsker forskerne å utvide undersøkelsen med flere testpersoner og tettere oppfølgning over en lengre tidsperiode.

- Det er mye mer forskning må gjøres her som involverer flere testpersoner, lengre tidsperspektiv og mer undersøkelser om hvordan dette påvirker hjernen. Men det er oppmuntrende å se at dietten virker til å forandre hvilke type mat som er fristende for mennesker, sier Roberts.