Mikkel Niva leder «Portrettmesterskapet»

Mikkel Niva: – Hadde ikke NRK eksistert, hadde ikke slike programmer blitt laget

I høst skal noen av våre største kjendiser bli portrettert av kunstnere i NRK-programmet «Portrettmesterskapet». Programleder Mikkel Niva mener at selv om temaet er smalt, vil programmet treffe bredt. – Det er mye mer spennende enn det høres ut, sier Mikkel til Her og Nå.

<b>HELTENT:</b> – Da jeg ble spurt om å lede dette programmet, ble jeg umiddelbart heltent på ideen. Jeg synes det er gøy at man kan kombinere noe så smalt som billedkunst med noe så kommersielt som kjendiser, sier Mikkel Niva med et smil. 
HELTENT: – Da jeg ble spurt om å lede dette programmet, ble jeg umiddelbart heltent på ideen. Jeg synes det er gøy at man kan kombinere noe så smalt som billedkunst med noe så kommersielt som kjendiser, sier Mikkel Niva med et smil.  Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Da NRK spurte meg om jeg ville lede «Portrettmesterskapet», ble jeg umiddelbart heltent på ideen.

– Jeg synes det er gøy at man kombinerer noe så smalt som billedkunst, med noe så kommersielt som å få inn kjendiser for å spre kunstformene ut og gjøre det til noe større, sier Mikkel Niva (35) til Her og Nå.

Les også: Slik blir TV-høsten 2023 på NRK

«Portrettmesterskapet» på NRK

Vi møter TV-profilen under NRKs høstlansering på Vika kino i Oslo. Mikkel er som alltid like blid og gleder seg over å lede nok en NRK-satsing.

Han tror mange seere kommer til å like realitykonseptet som opprinnelig kommer fra Storbritannia.

– Dette er for folk som synes det er gøy å se andre mennesker prøve så godt de kan å lage noe de ønsker at skal bli bra! Men med stor fare for at det kan bli ganske dårlig. Programmet er også for dem som er nysgjerrige på hvordan det er å drive med portrettmaling.

<b>MODELL:</b> Else Kåss Furuseth er en av dem som blir portrettert i programmet «Portrettmesterskapet». – Hvis du er slapp og litt glad i deg selv, er det deilig å være med på dette, sier Else om å være en av modellene.
MODELL: Else Kåss Furuseth er en av dem som blir portrettert i programmet «Portrettmesterskapet». – Hvis du er slapp og litt glad i deg selv, er det deilig å være med på dette, sier Else om å være en av modellene. Foto: Morten Bendiksen

– Veien fra blankt lerret til ferdig produkt er ganske spennende. Men først og fremst tror jeg programmet er for dem som ikke tror det er noe for dem, sier Mikkel og ler.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

Ingen kunnskap om maling

Hvorfor Mikkel ble spurt om å lede akkurat dette konseptet, har ingenting med hans kunnskap om portrettmaling. Det kan han ingenting om. Men erfaring med å lede programmer om temaer han kan lite eller ingenting om, det har han.

– Jeg har ikke noe forhold til maling fra før. Det nærmeste jeg kommer dette er da jeg ledet dirigentprogrammet «Maestro». Den følelsen jeg fikk av å få innpass i en helt ny verden – det synes jeg var utrolig spennende. Det samme gjelder denne gangen. Du får innpass i en verden full av kunnskap, betraktninger og fine ting som du ikke visste om fra før.

<b>SELVPORTRETT</b>: Her og Nå spurte Mikkel om han ville tegne et selvportrett til våre lesere, og utfordringen tok han på strak arm.
SELVPORTRETT: Her og Nå spurte Mikkel om han ville tegne et selvportrett til våre lesere, og utfordringen tok han på strak arm. Foto: Mikkel Niva

– Etter «Maestro» ble jeg invitert til konserter og premierer, så nå håper jeg det snart kommer invitasjoner til gallerier, sier han med et lurt smil.

Mikkel legger heller ikke skjul på at han er imponert over arbeidsgiveren som tør å satse på konsepter som ikke er utelukkende kommersielle.

Han mener at uten statskanalen ville vi ikke sett programmer som dette.

<b>POPULÆR:</b> Mikkel Niva er en populær programleder i NRK og har ledet seersuksesser som «Melodi Grand Prix» og «Kvelden før kvelden». Her fra «TV-aksjonen» sammen med Kaveh Rashidi og Anne Rimmen.
POPULÆR: Mikkel Niva er en populær programleder i NRK og har ledet seersuksesser som «Melodi Grand Prix» og «Kvelden før kvelden». Her fra «TV-aksjonen» sammen med Kaveh Rashidi og Anne Rimmen. Foto: NRK

– Programmet er veldig «NRK». Hadde ikke NRK eksistert, hadde ikke slike programmer blitt laget. Jeg synes det er flott at man kan satse på ting som ikke bare oser reklamepenger og store kommersielle prosjekter, sier Mikkel til Her og Nå.

«Portrettmesterskapet» har premiere på NRK 14. september, og sendes torsdager kl. 20:00. Programmet kommer også på NRK TV.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2023, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også