– Mange menn føler seg presset til å kjøpe sex
En måte å lette på sin egen samvittighet?

Hvorfor kjøper vi sex?
Det er et spørsmål selv menn som kjøper sex ikke alltid kan svare klart på. Og som norske myndigheter prøver å finnet ut av.
Justisdepertamentet finansierer et helsetilbud hvor sexkjøpere tilbys smittesjekk og samtaler. Siden prosjektet ble startet opp i juli 2014 har rundt 100 personer vært innom PKS - personer som kjøper sex.
Mange av personene som har vært innom har kjøpt sex på tur i utlandet og kommer hjem med bekymringer og spørsmål.
- Målet er å forebygge og opplyse om sexkjøp og prostitusjonsfeltet, ikke dømme og stigmatisere. Vi ser blant annet at mange har angst for smittefare, og da spesielt for HIV, forteller Anders Røyneberg til Side3. Han er prosjektleder for helsetilbudet ved Sex og Samfunn.
Ifølge han er det et stort alderspenn på personene som har vært innom.
- Det er alt fra 16-åringer til 70-åringer i alle yrkesgrupper. Det har også vært flere kvinner innom, men alle disse er partnere til personer som har kjøpt sex i utlandet. Mange som kommer innom føler mye skam og skyld for hva de har gjort, og noen utvikler problemer som i etterkant kan gjøre det vanskelig for dem å fungere i dagliglivet. Spesielt er frykten for hiv-smitte sterk etter sexkjøp. Av den grunn tilbyr PKS-helsetilbudet hurtigtest hiv. Da får man svar på om man er hiv-positiv eller ikke allerede 2-3 minutter etter at testen er tatt, legger Røyneberg til.
Gråsoner
Hovedsakelig har det vært personer som har kjøpt sex på tur til utlandet som har vært innom helsetilbudet.
Røyneberg forteller at det er denne gruppen som ofte sliter med problemer i etterkant, ettersom mange ikke er klar over at de kjøper sex før det er for sent.
- I mange land er det mange gråsoner i forbindelse med prostitusjon. Denne tanken om at kunden oppsøker og betaler den prostituerte i hånden, er ofte feil. I mange asiatiske land er det for eksempel vanlig at jenter jobber i barene og oppsøker barkunder. Det er først etter sex at de krever penger, forklarer prosjektlederen.
Hovedsakelig oppgir personene som har vært innom at grunnen til sexkjøp skyldes ensomhet eller seksuell spenning og nytelse. Blandet med ferie og rus, er det mange som tar et skritt lenger enn de ønsker.
Helsetilbudet har også avdekket andre oppsiktsvekkende påstander. I flere av pasientkonsultasjonene avslører mange menn at de ofte har følt seg seg presset til å kjøpe sex på tur i utlandet med kameratgjengen. Om fem av seks kompiser på reise tar en tur på bordell, sier mange at det er vanskelig å "være kjip" og si nei.
- Om dette er en reell årsak eller om pasientene oppgir dette for å lette sin egen samvittighet og fraskrive seg ansvar, er et interessant spørsmål. Det er i hvert fall helt tydelig at blandet med rus er det mange som kjøper tjenester de angrer på i etterkant, påpeker Røyneberg.
Men det er ikke bare den vanlige mann i gata som føler seg presset til samleie med prostituerte.
Forretningsmenn som har deltatt i samtaler oppgir at de noen ganger føler en viss forventing om å oppsøke bordell eller ha sex med personer som er leid inn i forbindelse med forretningsmiddager i utlandet.
- I noen land er det kultur for å ha med "selskap" under middager med viktige kunder, og mange norske forretningsmenn er ikke klar over at disse personene er hentet inn for å selge sex. Da kan situasjoner oppstå.
Uklar sexlov
I Norge ble sexkjøpsloven vedtatt i desember 2008, som kriminaliserer kjøp av seksuelle tjenester.
Selv etter mye omtale og debatt i media, er det fortsatt mange nordmenn som ikke vet at loven også gjelder på tur i utlandet.
- Det er en litt spesiell lov som jeg opplever at ikke alle er klar over. Flere av våre pasienter visste ikke at de hadde brutt norsk lov ved kjøp av seksuelle tjenester i utlandet, forteller Røyneberg.
At mange norske sexkunder også betaler for sine tjenester med gaver og ikke penger, gjør ting ofte enda mer diffust.
- Mange får kanskje en form for kjærlighetsrelasjon til vedkommende og overøser med gaver og ikke penger. Da kan det være vanskelig å vite om det er prostitusjon eller ikke, mener han.
Han understreker at helsetilbudet ikke samarbeider med politiet, men er til for å gi et tilbud til mange som er redde for å prate om hva de har gjort.
- Hos oss får du full anonymitet og vi tilbyr smittesjekk og samtale.
"Prostitusjonsdagbøkene"
I 209 kom forfatteren Erik Holien ut med den dokumentariske boken "Prostitusjonsdagbøkene" som følger livet til to norske leilighetsprostituerte kvinner i 30-årene.
I samtaler med de to kvinnene, samt deres egne dagbøker fra "karrieren", forsøkte Holien å komme tettere på hvordan livet som prostituert i Norge virkelig er.
- Dagbøkene vil forhåpentlig bli forskningsmateriale for framtidas kriminologer. Det var på 90-tallet dagbøkene ble skrevet, og omhandler den store gullalderen innen prostitusjon i Norge, har forfatteren sagt til Side3.
Maria og Lena var kvinnene som var intervjuet og deres opplevelser bekrefter mye av hva Røyneberg og helsetilbudet har funnet ut i løpet av de siste året. Det er sjeldent kundene er slibrige, ekle menn som ikke kan "få seg noe".
Som oftest er det faktisk motsatt: pengesterke og attraktive menn som oppsøker prostituerte.
- Menn som kjøper sex er gjerne kjekke, attraktive og pengesterke. Du har selvfølgelig begge deler, men påfallende mange av Maria og Lenas kunder var såkalt kjekke menn, fortalte Holien.
Ofte var det bedre for mennene å ha en fast kvinne enn å sjekke damer på byen. Dessuten var de ofte sikret taushet slik at eventuelle faste partnere ikke ville finne ut om sidespranget.
Sex på ferie
I boken intervjuer Holien også en mann som har kjøpt sex - da på guttetur i England.
"Kenneth" og en kameraten ønsket en morsom fyllehistorie og dro til et av Londons bordeller. Mens kameraten måtte løpe ut igjen for å ta ut penger ble Kenneth med en av damene
- Jeg fikk den aldri opp, da. Det endte med at vi stakk, sier han i boken.
"Kenneth" forteller han kjenner mange menn som har kjøpt sex på ferie.
- Det er mest i utlandet. Enten fra gata eller bordeller. Det er friere å betale for sex i utlandet. Det som skjer på ferie, det skjer på ferie, mente Kenneth.
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!