Lisa Stokke tok med mann og barn hjem til Norge

Lisa Stokke: – Jeg hadde en nabo i London som inviterte meg hjem til seg. Det jeg ikke visste, var at hun også hadde invitert Tim

Hun har spilt i braksuksessen «Mamma Mia», vært stemmen til Elsa i filmen «Frost» og opptrådt på Oscar-utdelingen. Nå har Lisa Stokke tatt farvel med storbyen London og bosatt seg litt landlig her hjemme.

<b>FAMILIEN:</b> – Denne gjengen er selve livet for meg, sier Lisa Stokke om sønnen Jasper, datteren Tallulah og ektemannen Tim Jolly. Familien nyter sitt nye liv på Nesodden.
FAMILIEN: – Denne gjengen er selve livet for meg, sier Lisa Stokke om sønnen Jasper, datteren Tallulah og ektemannen Tim Jolly. Familien nyter sitt nye liv på Nesodden. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Jeg har mye energi i kroppen, men trives likevel best i rolige omgivelser, forteller Lisa Stokke Jolly (47).

Den roen finner Lisa i skogkanten på Nesodden utenfor Oslo. Det er halvannet år siden Lisa tok med seg mann og barn hjem til Norge, etter at hun hadde bodd 27 år i England.

Det vil si – det var hennes britiske ektemann Tim Jolly (49) som faktisk tok initiativet til å flytte til Norge.

– Tim ønsket at familien skulle flytte fra det britiske samfunn som har utviklet seg i negativ retning. Økt privatisering av tjenester har tvunget frem økt klasseforskjell mellom mennesker. Mange sliter med å betale regningene sine. Samfunnet har blitt mye mer kaldt, forteller Lisa som bodde i bydelen Kingston, en halvtime unna London sentrum.

Les også: Lisa Stokkes far tok sitt eget liv da han merket sykdommen komme. Nå bruker hun erfaringen i en ny skuespillerrolle

<b>LONDON:</b> Lisa og Tim åpnet dørene i sitt hjem for Her og Nå i London i 2015. Ekteparet så ikke da for seg en fremtid i Norge med barna Jasper og Tallulah
LONDON: Lisa og Tim åpnet dørene i sitt hjem for Her og Nå i London i 2015. Ekteparet så ikke da for seg en fremtid i Norge med barna Jasper og Tallulah Foto: Morten Bendiksen

Flyttet til Norge

Ekteparets sammenfallende syn på det britiske samfunnet bidro sterkt til at familien bestemte seg for å flytte. Lisa er likevel åpen om at det ikke var like lett for barna deres, datteren Tallulah (14) og sønnen Jasper (19), å forsone seg med tanken på å flytte til et nytt land.

– Barna våre er oppvokst i England. De gikk på skole og hadde nettverk med venner. Ingen tvil om at det er krevende som tenåringer å komme til et rolig, lite tettsted uten noen du kjenner – særlig når du er vant til storbyen London.

– Det er ikke gjort i en håndvending å lære seg det norske språket, og det var litt av en papirmølle vi måtte gjennom i forbindelse med flyttingen. Byråkratiet i Norge lever sitt eget liv, ler Lisa og Tim.

Lisa selv hadde ingen anelse om hvordan livet ville arte seg etter å ha fullført videregående skole for snart 30 år siden.

Hun valgte å flytte fra Tromsø til London for å være med i det første kullet som gikk på Liverpool Institute for Performing Arts, bedre kjent som Paul McCartney-skolen.

Tre år senere sto Lisa med eksamensbeviset i hånden. Omtrent samtidig fikk den lille jenta med den store stemmen sin første og mest kjente rolle.

<b>NESODDEN:</b> Lisa og Tim har kjøpt et 70-talls på Nesodden. – Alt må pusses opp, men vi gleder oss over å bo nær både skogen og Oslofjorden.
NESODDEN: Lisa og Tim har kjøpt et 70-talls på Nesodden. – Alt må pusses opp, men vi gleder oss over å bo nær både skogen og Oslofjorden. Foto: Svein Brimi

Les også: Carina Dahl: – Når du vokser opp som datteren til en av Norges største rockestjerner får du ekstra mye å bevise

Hovedrollen i «Mamma Mia»

Det er 24 år siden Lisa befant hun på scenen på West End og mottok stående ovasjoner for hovedrollen i «Mamma Mia».

– Plutselig sto Björn og Benny fra ABBA der og ville skåle. Øvingsperioden og tiden rundt åpningen av «Mamma Mia» er det galeste jeg har vært med på i hele mitt liv.

<b>MAMMA MIA:</b> Lisa glemmer aldri tiden da hun spilte «Mamma Mia» i London. Her med ABBA-legendene Benny <br/>Andersson og Björn Ulvaeus.
MAMMA MIA: Lisa glemmer aldri tiden da hun spilte «Mamma Mia» i London. Her med ABBA-legendene Benny
Andersson og Björn Ulvaeus.
Foto: Nina Eirin Rangøy

Åtte forestillinger seks dager i uken i ett år krevde en stemme og innlevelse som det er de færreste forunt å ha. Lisa hadde det – og huskes fortsatt for sine glitrende prestasjoner.

– «Mamma Mia» er den beste skolen jeg kunne få. All den erfaringen har jeg hatt stor nytte og glede av i alle år etterpå, forteller Lisa, som ble henrykt da hun for ti år siden fikk en spennende rolle.

– Jeg ble spurt om å synge i den norske filmversjonen i den animerte Disney-suksessen «Frost». Jeg ga stemme til snødronningen Elsa, som er filmens hovedfigur. Her sang jeg «La Den Gå», oversatt fra originaltittelen «Let It Go».

Lisa gjorde det så bra at hun syv år etter prestasjonen som Elsa ble invitert til å være med i fremføringen av en sang under Oscar-utdelingen.

– Det var stort å stå der på scenen i 2020 og synge foran alle verdensstjernene. Et minne for livet ble det så absolutt!

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

<b>SKUESPILLER:</b> – Jeg har mye å gi som skuespiller og håper på flere muligheter, sier Lisa.
SKUESPILLER: – Jeg har mye å gi som skuespiller og håper på flere muligheter, sier Lisa. Foto: Svein Brimi

NRK-serien «Vi lover et helvete»

Lisa har i vinter vært å se i TV-serien «Vi lover et helvete» på NRK. Her spiller hun rollen som Sissel, en mamma i 40-årene som har begynnende demens.

– Dette er min første voksenrolle som skuespiller, og jeg fikk den omtrent samtidig med at vi flyttet til Norge. Jeg var aldri i tvil om å takke ja.

Det skyldes at Lisa selv har en høyst rørende og veldig personlig historie med seg i bagasjen.

– Pappa døde da han var 58 år. Han tok sitt eget liv, etter å ha vært kiropraktor i hele sitt yrkesaktive liv. Pappa, som hadde epilepsi, klarte ikke å leve et liv som dement. Han merket at sykdommen kom snikende og som følge av det utviklet han en dyp depresjon. Hans egen far ble også rammet av demens, og pappa ville skåne oss fra å ta vare på ham, Lisa.

Lisa mistet faren sin i 2004, bare få måneder etter at hun hadde blitt mamma for første gang.

– Det var en surrealistisk opplevelse. En som jeg var så fryktelig glad i gikk ut av livet mitt, mens jeg hadde vært med på å skape et nytt liv.

Les også: Da tragedien rammet lille Filip, tok forfatter Frid Ingulstad et drastisk steg: – Både jeg og Arnulf var 70 da vi ble «foreldre» igjen

Ektemannen Tim Jolly

Ektemannen Tim har vært en viktig støtte for Lisa helt siden de ble et par. Det var tilfeldigheter som førte dem sammen.

– Jeg hadde en nabo i London som inviterte meg hjem til seg. Det jeg ikke visste, var at hun også hadde invitert Tim, som jeg aldri hadde møtt eller hørte noe om.

– Hvordan gikk det?

– Hæ-hæ! For å si det sånn: Vi ble dritings på tequila. Jeg hadde bestemt meg for aldri å date mer og heller fokusere på karriere og meg selv. Men den kvelden skjedd det noe. Han sier at jeg kysset ham, men det var han som kysset meg, og det kommer vi alltid til å krangle om.

<b>KJÆRESTEN:</b> – Han er snill, kjekk og rolig. Jeg føler meg heldig, sier Lisa om Tim. Det eneste paret har kranglet om er hvem som tok initiativ til det første kysset! 
KJÆRESTEN: – Han er snill, kjekk og rolig. Jeg føler meg heldig, sier Lisa om Tim. Det eneste paret har kranglet om er hvem som tok initiativ til det første kysset!  Foto: Svein Brimi

Ingen av dem har angret. Lisa og Tim har passert 20 års bryllupsdag, og begge er opptatt av å være gode mot hverandre.

– Tim er veldig snill – og veldig kjekk! Jeg er like forelsket som for 20 år siden. Vi kan snakke om alt, og det kan vi også med barna. Vi ønsket begge å bli foreldre, og det har formet våre liv. Jeg og Tim setter alltid barnas beste foran alt annet. Familien betyr alt for meg, sier Lisa før hun legger til:

– Jeg kunne kanskje ha lykkes med en internasjonal karriere i årene etter «Mamma Mia». Jeg var i USA og prøvespilte noen roller, men savnet etter Tim og barna ble altfor stort. Ekte kjærlighet på hjemmebane er bedre enn hvilken som helst rolle!

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2023.

Les også