Leger advarer mot å bruke kjerringråd mot flått
Her er deres råd for hvordan du best fjerner flåtten.

(SIDE2): Etter mange flåttrike år, kan vi sannsynligvis se mot en sommer uten spesielt mye flått. Årsaken er at kulda dreper flåtten.
Flåtten har tidligere vært så tallrik at en sak Side2 skrev om en genial måte å fjerne flåtten på, var en av fjorårets best leste saker.
Vi kunne også fortelle at slike utslett ikke er et flåttbitt.
Selv om det ser ut til å bli mindre flått i år enn tidligere, så bør man likevel passe på og fjerne flåtten så raskt som mulig om du blir bitt.
Om du er en av dem som benytter gamle kjerringråd når du skal fjerne flåtten, bør du revurdere. Å bruke olje, smør, eller å brenne bort flåtten fungerer ikke, og faktisk risikerer du å irritere flåtten - noe som fører til at den kaster opp i såret, sier legene Anne-Marie og Henrik Münster til TV2.dk.
Om du får en flått bør du fjerne den slik, ifølge legene:
Råd 1. Om den har bitt seg fast så bruk en spesiell flåttang, en pinsett eller lignende. Det er viktig å få med alt ut, slik at hodet ikke knekker av. Det er enklest å dreie flåtten rundt når den fjernes.
Råd 2. Om kjevene likevel blir sittende fast i huden skal de normalt sett falle av etter et par dager. Hold øyet med såret, og pass på at det ikke blir vetent.
Råd 3. Om du har blitt bitt bør du selvfølgelig holde øye med tegn på borreliose. tegn på dette er en rundt ring rundt bittstedet, som er skarpt avgrenset og vokser. Litt rødme er normalt, men blir ringen større enn et kronestykke bør du for sikkerhetsskyld oppsøke lege.
De to legene ønsker samtidig å understreke at de færreste blir utsatt for Borellia-smitte.
- Risikoen for å få den fryktede Borellia-bakterien er fortsatt ganske liten. Det er kun cirka 2 prosent av alle dem som blir bitt som blir smittet med Borellia som kan gi sykdommen borreliose.