Mette-Marit finner roen på «hjemmebane»

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 49 år: Blir vekket på sengen med hjemmelaget kake, gaver og sang

Kronprinsesse Mette-Marit kan ikke tenke seg en bedre oppladning til en hektisk høst enn sommerferie på landstedet Vogts Villa like utenfor Kristiansand. På Dvergsøya, ikke langt unna der hun selv vokste opp, har hun funnet sitt paradis.

<b>SNART 50: </b>Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon jubilerer i 2023, men planene for feiringene er ikke klare.
SNART 50: Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon jubilerer i 2023, men planene for feiringene er ikke klare. Foto: Lise Åserud / NTB
Publisert

Kronprinsesse Mette-Marit har etter hva Her og Nå erfarer ingen store planer for sin 49-årsdag denne uken.

I likhet med kronprins Haakon, som også fyller 50 neste år, planlegger Mette-Marit ifølge kilder tett på familien i stedet en større markering i 2023.

Dermed blir det trolig en tradisjonell feiring for Mette-Marit i år. Kronprinsfamilien har i mange år feiret fødselsdager på samme måte.

49-årsdagen feires privat på Skaugum med bare de nærmeste til stede.

– Kronprinsessens fødselsdag feires privat, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.

Mette-Marit fyller 49 år

Uansett hvor familien befinner seg, blir den som har bursdag vekket på sengen med hjemmelaget kake, gaver og ikke minst sang.

– Det er veldig koselig og fint, har kronprinsesse Mette-Marit tidligere fortalt til Her og Nå.

<b>KRONPRINSESSE METTE-MARIT:</b> Mange spennende oppgaver står på programmet for kronprinsessen i månedene fremover. Blant annet hun skal hun og kronprins Haakon til Skottland og England i september.
KRONPRINSESSE METTE-MARIT: Mange spennende oppgaver står på programmet for kronprinsessen i månedene fremover. Blant annet hun skal hun og kronprins Haakon til Skottland og England i september. Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprins Haakons kone har også hatt for vane å invitere familie og venner til en privat gudstjeneste i Slottskapellet i Oslo i forbindelse med sin fødselsdag, men i skrivende stund er det ikke klart om det blir en slik markering i år.

Kronprinsparet hadde ikke noen representasjonsoppdrag fra slutten av juni og til midt i august, og har derfor kunnet nyte noen avslappende uker.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit: – Jeg vet at valget vårt ikke har vært like enkelt for alle andre. Det må jeg bare respektere

<b>PRINSESSE INGRID ALEXANDRA:</b> Mamma kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra deler det meste både i hverdagen og på sommerferie.
PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Mamma kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra deler det meste både i hverdagen og på sommerferie. Foto: Lise Åserud / NTB

Sykdommen «lungefibrose»

Født: 19. august 1973 i Kristiansand

Alder: 49 år

Ektefelle: Haakon Magnus av Norge

Barn: Marius Borg Høyby, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus

Foreldre: Marit Tjessem og Sven O. Høyby

Se mer

Spesielt for kronprinsessen har det vært viktig å få ladet batteriene. Sykdommen lungefibrose gjør at hun må ta lengre pauser, noe som ikke er like lett i hennes hektiske hverdag.

Men heldigvis for Mette-Marit stepper ektemannen Haakon ofte inn når kronprinsessen må avlyse offisielle og private oppgaver.

Kronprinsfamilien har etter det Her og Nå forstår vært på flere ferieutflukter denne sommeren, men de har også tilbrakt mye tid på landstedet Vogts Villa på Dvergsøya utenfor Kristiansand.

Der kan kronprinsfamilien nye stillheten og kose seg sammen i fredfulle og skjermede omgivelser. Noe som sikkert er deilig for familien som må finne seg i å være midtpunktet når de viser seg offentlig.

De har også vært med Kongeskipet i Nord-Norge og på Sardinia denne sommeren.

Les også: (+) I 80 år har det ver­sert ryk­ter om kronprin­ses­se Mär­tha og pre­si­dent Roosevelt. Had­de de et for­hold el­ler var de bare svært gode ven­ner?

Oppvokst på Sørlandet

Kronprinsessen setter ekstra pris på feriene på landstedet. Hun er født og oppvokst like i nærheten og har et nært forhold til området.

<b>BARNDOMMENS RIKE: </b>Kristiansand-jenta Mette-Marit er nødt til å få en dose Sørlandet med jevne mellomrom.
BARNDOMMENS RIKE: Kristiansand-jenta Mette-Marit er nødt til å få en dose Sørlandet med jevne mellomrom. Foto: Lise Åserud / NTB

– Ingen ting er bedre enn sommer på Sørlandet, har kronprinsesse Mette-Marit tidligere sagt til Her og Nå.

På Dvergsøya koser familien seg, som mange andre som er på ferie, med bading, soling, lek og lesing.

<b>DVERGSØYA:</b> Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon koser seg på Dvergsøya.
DVERGSØYA: Kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon koser seg på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud / NTB

Litteraturinteresserte Mette-Marit har alltid med seg mange bøker, og hun har også greid å overføre interessen til sin mann og sine barn.

<b>BOKORM:</b> Mette-Marit er glad i å lese hele året, men på ferie har hun med seg en ekstra stor bunke bøker.
BOKORM: Mette-Marit er glad i å lese hele året, men på ferie har hun med seg en ekstra stor bunke bøker. Foto: Lise Åserud / NTB
<b>SOMMERIDYLL:</b> Kronprinsesse Mette-Marit elsker å våkne opp i idylliske omgivelser i den sørlandske skjærgården.
SOMMERIDYLL: Kronprinsesse Mette-Marit elsker å våkne opp i idylliske omgivelser i den sørlandske skjærgården. Foto: Lise Åserud / NTB

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2022.

Les også