Koreanerne har funnet en kur mot fyllesyke - suppen Haejangguk

Her er en oppskrift på Haejangguk.

SUPERSUPPE: Koreanere har sverget til fyllesykesuppen Haejangguk i mer enn tusen år. På tide å forsøke selv?
Publisert

Vi har alle vært der. Den fortreffelige kvelden, som ble avsluttet med en passiar du ikke husker over et melkeglass whisky, avløses av en grufull morgen med skallebank, kvalme og skjelvende muskler.

Det foreslås en rekke kurer for fyllesyke, men koreanerne har funnet sin egen. Suppen Haejangguk, som bokstavelig talt betyr "fyllesykesuppe".

Det sies at suppen først ble kokt i det koreansk kongedømmet Goryeo, som ble etablert i år 918. Suppen omtales i en koreansk lærebok for det kinesiske språket, og kalles her seongjutang - som betyr "suppe du blir edru av".

Les også: Forskere kan ha funnet den ultimate kuren mot fyllesyke

Forfatterne Deuki Hong og Matt Rodbard skriver i boken "Koreatown" at suppen er kokt sammen spesifikt for å få kroppen i vater etter en skikkelig fyllekule.

I sin originale versjon inneholder Haejangguk både koagulert blod og oksehalekjøtt, men duoen har funnet fram til en versjon som lar seg lage i vanlige kjøkken, skriver Gear Patrol.

Det er mulig du må oppdatere krydderskuffen litt før du setter i gang med kokkeleringen, men en kan håpe det er verdt innsatsen.

Haejangguk


Til 4-6 personer

Ingredienser:

  • 2 napakålhoder (ca. 1 kg til sammen)
  • 3 ss doenjang (en type fermentert soyabønnepasta)
  • 2 ss gochugaru (en form for koreansk chilipulver)
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 2 dl bønnespirer
  • 1 dl squash i skiver
  • 1 vårløk i tynne skiver
  • 1 finhakket koreansk rød chili (eller gochujang)
  • 1 finhakket Anaheim-chili
  • 1,1 liter kjøttkraft

Slik gjør du det:

  1. Kok opp en stor kjele med vann og blancher kålen i ett minutt før du kjøler kålen ned i bolle med isvann. Rist av vannet og skjær kålen i ca. fem cm tykke skiver.
  2. Bland doenjang, gochugaru, hvitløk, soyasaus og sesamolje i en stor bolle. Hell i kål, bønnespirer, squash, vårløk og chilien, og bland godt. La det marinere i romtemperatur i 15 minutter.
  3. Ha alt over i en kjele og hell på kjøttkraft. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Server.

Kilder: Gear Patrol, Wikipedia