Brevet jeg aldri sendte

Jeg kom i overgangsalderen. Reaksjonen din tilgir jeg aldri

Du er en ynkelig mann.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsbilde)
Sist oppdatert

Kjæ­re Nicolai, du som går når ting blir ut­ford­ren­de.

I alt som har skjedd har det blitt van­ske­lig å set­te ord på hva jeg fø­ler og ten­ker. Der­for sit­ter jeg her nå. Jeg hå­per at du, og man­ge and­re menn, le­ser mine ord, og at de ten­ker over hvor­dan det oppleves å være mid­del­ald­ren­de kvin­ne.

Vårt sam­liv gikk på skin­ner i man­ge år. I dag vet jeg at det skyld­tes at vi cruiset på en bøl­ge av pro­blem­fri­het. Det var in­gen mot­gang i våre da­ger.

Jeg var den bli­de og all­tid opp­of­ren­de kona, som sør­get for at det var mid­da­ger på bor­det hver dag, og som stil­te opp for deg både her og der.

Da jeg i mid­ten av før­ti­åre­ne fikk pro­ble­mer med uro og nat­te­søvn, på­vir­ket det meg sterkt. I lang tid kjem­pet jeg for å være den sam­me, gode ek­te­fel­len for deg, men det ble van­ske­lig.

Jeg var så sli­ten at jeg ikke or­ket å være nær. Le­gen sa at jeg sik­kert bare var sli­ten. I to år slet jeg, og det var så for­fer­de­lig frust­re­ren­de.

Jeg mer­ket på deg at du syn­tes det var van­ske­lig å bli av­vist. Det skal du vite, jeg øns­ket ikke å snu ryg­gen til deg. Det var krop­pen min som spil­te meg helt ut.

Da jeg et­ter to år en­de­lig fikk vite hvor­for jeg slet, var det en let­tel­se for­di det ga en for­kla­ring. Jeg var i over­gangs­al­de­ren.

Men det skul­le vise seg å bli enda fle­re pro­ble­mer knyt­tet til den­ne fa­sen av mitt liv.

Det var ikke bare svet­te­tok­ter og uro som meld­te seg, men pro­ble­mer med un­der­li­vet, som gjor­de meg ute av stand til å være en kjær­lig kone. Jeg slet og for­søk­te å få deg til å for­stå.

Var det for mye for­langt å be om at du skul­le ha tål­mo­dig­het og støt­te meg? Det som skjed­de, var at du ikke or­ket mer.

Du byt­tet meg ut med en dame som var fem­ten år yng­re enn meg. Hun var ikke en frust­rert me­no­pau­se-kvin­ne, som ikke or­ket nær­het.

Jeg ble så in­der­lig lei meg, og det skyl­des at jeg trod­de bedre om deg enn som så. Sann­he­ten er at jeg var den som had­de det ille.

Det var jeg som kjen­te pro­ble­me­ne på min kropp. Jeg øns­ket ikke å leve uten nær­het. Mot­gan­gen bare kom og jeg måt­te stå i den, slik utal­li­ge kvin­ner før meg har måt­tet stå i den.

Når en del av krop­pen din gir deg så sto­re smer­ter at du blir de­pri­mert, sier det seg selv at det er van­ske­lig å ha over­skudd til å være kjær­lig.

Men selv om du viss­te at det­te sann­syn­lig­vis var for­bi­gå­en­de, så klar­te du ikke å hol­de ut.

Du svik­tet vårt ide­al da du ga opp oss som par. Nå ten­ker jeg at du bare er en ynkelig, stak­kars mann, uten stam­i­na.

Du fant en yngre kvinne, uten min plager og problemer. Jeg tilgir deg aldri.

Plut­se­lig har det også gått opp for meg hvor­for så man­ge ek­te­skap «går over styr» når kvin­nen er rundt 50 år. Det er trist at det er slik.

Jeg sy­nes det er på tide å for­tel­le ver­den hva vi kvin­ner må gå gjen­nom i kraft av å være kvin­ner. Vi bæ­rer ikke bare frem barn, men vi får fy­siske et­ter­skjelv midt i li­vet.

Min trøst er at jeg får hjelp og at alt blir bedre en dag. Men det for­and­rer ikke på det fak­tum at jeg mis­tet min ek­te­mann.

En dag, kjæ­re Nicolai, er det din nye flam­me som mø­ter mot­gan­gen. Vel, da er du kan­skje blitt så gam­mel at du inn­ser at du må leve med det.

Hilsen din ekskone

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Brevet jeg aldri sendte» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2023, og sist oppdatert 02/02 2023.

Les også