Kirsti Sparboe om Tilværelsen som enke, Flyttingen til Norge og 60 år som artist

– Av og til tenker jeg på at jeg nå kjenner flere døde enn levende

Etter 17 år i Sverige er Kirsti Sparboe tilbake der eventyret startet – i Norge. I 1963 sto en 17 år gammel pike med kraftfull stemme på scenen for første gang i Tromsø. 60 år senere står en av landets mest kjente og folkekjære artister fortsatt på scenen.

<b>KIRSTI SPARBOE:</b> Kirsti Sparboe har flyttet til Nesodden ved Oslofjorden etter 17 år hos «söta bror». – Det er en tid for alt. Selv om jeg hadde det fantastisk i Sverige, er jeg ferdig med det. Jeg ser bare fremover. Det må man, sier hun.
KIRSTI SPARBOE: Kirsti Sparboe har flyttet til Nesodden ved Oslofjorden etter 17 år hos «söta bror». – Det er en tid for alt. Selv om jeg hadde det fantastisk i Sverige, er jeg ferdig med det. Jeg ser bare fremover. Det må man, sier hun. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det er jo veldig mange som snakker norsk da, svarer Kirsti Sparboe (76) lattermildt på spørsmålet om hvordan det er å bo i gamlelandet igjen.

Det er snart gått to år siden den folkekjære artisten flyttet hjem til Norge etter 17 år i Sverige, men det er først nå Kirsti virkelig har bodd seg inn i sin nye leilighet.

Da hun meldte flytting, var den splitter nye blokken på Nesodden fortsatt under bygging. I mellomtiden måtte hun leie. Hun stortrives i den 87 kvadratmeter store og moderne leiligheten. Den står i sterk kontrast til den enorme gården i Skåne fra 1800-tallet, som var hennes hjem i nesten to tiår.

– Men det er her jeg hører til. Jeg har kommet hjem. Jeg hadde 17 fantastiske år i Skåne. Der jeg bodde var et paradis på jord, men alt er enklere når du snakker ditt eget språk.

Født: 7. desember 1946

Alder: 76 år

Yrke: Sanger og skuespiller

Bosted: Nesodden

Se mer

– Her hvor jeg har slått meg ned, bor jeg i nærheten av tre kusiner. De er noen engler. De har hjulpet meg med å skru opp gardinstenger og bære inn møbler. Det er veldig godt, selv om alt er dyrere her. Det merker jeg på matprisene, men jeg bor alene, så jeg bruker ikke så mye penger, sier Kirsti.

Les også: Kirsti Sparboe flyttet hjem til Norge etter 17 år: – Jeg har måttet lære meg å leve alene

<b>NYTT BOSTED:</b> Kirsti trives godt på Nesodden og føler seg heldig som har tre kusiner i nærheten. – De drar meg med på litt av hvert. Og så er det fint å ha datter, barnebarn og oldebarn i samme land, sier hun.
NYTT BOSTED: Kirsti trives godt på Nesodden og føler seg heldig som har tre kusiner i nærheten. – De drar meg med på litt av hvert. Og så er det fint å ha datter, barnebarn og oldebarn i samme land, sier hun. Foto: Svein Brimi

Mistet ektemannen Terje Dahl

Det er seks år siden ektemannen Terje Dahl døde etter lang tids kamp mot demenssykdommen Alzheimers og Kirsti ble enke. Paret flyttet i sin tid til Sør-Sverige for at den kjente galopptreneren skulle være i nærheten av de store veddeløpsbanene.

– Tenk at det er seks år siden allerede. Tiden går så fort. Jeg har måttet lære meg å leve alene, og trives heldigvis i eget selskap. Men det er klart jeg savner ham. Vi lo av det samme. Felles humor er viktig. Det sier jeg til alle yngre par: Dere må kunne le sammen!

<b>TERJE DAHL:</b> Kirsti og ektemannen Terje Dahl på gården i 2014. Galopptreneren døde tre år senere etter å ha blitt rammet av Alzheimer. – Det er en stor omveltning i livet når man blir alene. Nå har jeg kommet dit at jeg trives i eget selskap, sier artisten.
TERJE DAHL: Kirsti og ektemannen Terje Dahl på gården i 2014. Galopptreneren døde tre år senere etter å ha blitt rammet av Alzheimer. – Det er en stor omveltning i livet når man blir alene. Nå har jeg kommet dit at jeg trives i eget selskap, sier artisten. Foto: Her og Nå

Selv om artisten kan se tilbake på et langt og innholdsrikt liv, velger hun personlig å ikke gjøre det. Hun foretrekker å se fremover. Det er ikke alltid like lett når spesielt journalister vil snakke om fortiden. Melodi Grand Prix-deltagelser, revyer, filmer og tidligere sykdom.

Samtidig synes hun det er fint å mane frem minnene fra gullalderen i norsk underholdning. Som samarbeidene med Rolv Wesenlund, Grethe Kausland, Nora Brockstedt og Harald Heide-Steen jr.

<b>POPSTJERNE:</b> Kirsti i 1969 etter MGP-seieren med låten «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», som gikk til topps på VG-lista.
POPSTJERNE: Kirsti i 1969 etter MGP-seieren med låten «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», som gikk til topps på VG-lista. Foto: NTB

– Jeg har fått lov til å få være med på så mye moro. Revy og teater. Jeg trives godt med å spille i ensemble. Og så har jeg truffet så mange morsomme mennesker. Jeg har hodet fullt av historier. Vi hadde det morsomt sammen, det var mye latter.

–Av og til tenker jeg på at jeg nå kjenner flere døde enn levende. Rolv, Harald, Grethe, mannen min – mennesker som fortsatt burde ha vært her. Da får jeg litt dårlig samvittighet for at jeg fortsatt er her, og ikke de. Så lenge man har helsen noenlunde i behold er det en bragd å få lov til å leve for hvert år, sier hun.

– Du holder deg utrolig godt!

– Thank you, mer, mer, sier Kirsti lattermildt.

– Det var hyggelig sagt. Det er viktig å ta én dag av gangen. Samtidig er det noe med å innrømme hvor man er i livet. For det går så innmari fort. Livet er et pust i sivet, altså. Plutselig står du der og tenker «var det alt?» Men jeg er heldig som har fått gjøre mye av det jeg ønsket – både på scenen, med teater og revy. Jeg føler jeg har et veldig sterkt forhold til publikumet mitt når jeg holder konserter, forteller Kirsti.

<b>LEGENDER: </b>I 1970 var Kirsti, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. klare for høstrevy på Chat Noir. – Jeg hadde en veldig morsom tid med dem og spilte i flere show og forestillinger. Vi ble nære venner og holdt kontakten livet ut.
LEGENDER: I 1970 var Kirsti, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. klare for høstrevy på Chat Noir. – Jeg hadde en veldig morsom tid med dem og spilte i flere show og forestillinger. Vi ble nære venner og holdt kontakten livet ut. Foto: NTB

– Har det noen gang vært slitsomt å være kjendis?

– Man lærer seg å leve med det, men i de senere år har det ikke vært noe problem. I Sverige var det ikke en kjeft som visste hvem jeg var, og det syntes jeg var helt greit, sier hun og smiler.

Les også: (+) – Mine voksne barn sier at barnebarna mine skammer seg over meg

<b>HISTORISK: </b>Kirsti vant den aller første Spellemannprisen for beste kvinnelige artist i 1973. Her fra utdelingen sammen med konferansier Rolf Kirkvaag.
HISTORISK: Kirsti vant den aller første Spellemannprisen for beste kvinnelige artist i 1973. Her fra utdelingen sammen med konferansier Rolf Kirkvaag. Foto: NTB

En lykkelig oppvekst

Kjendisstatusen var noe hun aldri drømte om under oppveksten i Tromsø. Kirsti var yngst i en søskenflokk på fem. Det skilte 14 år mellom henne og den eldste.

– Barndommen min besto av sang og musikk, god mat og masse latter. Jeg hadde det bare godt. Mange snakker om hvor grusomt de har hatt det i barndommen, så det er nesten flaut å si at man har hatt en lykkelig oppvekst, reflekterer Kirsti.

Familien oppdaget tidlig at yngstemann hadde en usedvanlig fin sangstemme. Kirsti ble bedt om å synge i Mødreforeningen når det skulle samles inn penger til skolekorpset. I tenårene gikk det i populærmusikk. Ella Fitzgerald, Billie Holiday og Anita O’Day. Kirsti begynte å synge sammen med sine venner i bandet The Caravans for moro.

<b>FRA TROMSØ:</b> Kirsti i tidsriktig antrekk på Karl Johan i 1969. Hun ble nærmest stjerne over natten etter å ha blitt oppdaget under et karneval i hjembyen Tromsø.
FRA TROMSØ: Kirsti i tidsriktig antrekk på Karl Johan i 1969. Hun ble nærmest stjerne over natten etter å ha blitt oppdaget under et karneval i hjembyen Tromsø. Foto: NTB

I 1963 sto en 17 år gammel Kirsti på scenen for første gang under et karneval i Tromsø sammen med The Caravans. Der ble hun oppdaget av Arthur Arntzen, også kjent som Oluf fra Rallkattlia, og allerede året etter platedebuterte den unge artisten.

Det virkelig store gjennombruddet kom i 1965 da hun vant Melodi Grand Prix med låten «Karusell». Kirsti har deltatt i musikkonkurransen hele 10 ganger og vunnet fire ganger – en rekord hun deler med Jahn Teigen.

– Kunne du deltatt i MGP igjen?

– Nei, svarer Kirsti kontant.

– Men det er ikke så lenge siden jeg fikk forespørsel om å delta i «Skal vi danse». Da lo jeg så jeg trodde jeg skulle omkomme. «Vet du hvor gammel jeg er?» sa jeg da. Hadde de ringt 20 år tidligere, hadde jeg kanskje vurdert det, men nå er det for sent, sier Kirsti og ler godt.

<b>GJENNOM-BRUDDET: </b>Kirsti ble allemannseie da hun deltok i Melodi Grand Prix i 1965 med «Karusell». Det ble hennes første seier i konkurransen.
GJENNOM-BRUDDET: Kirsti ble allemannseie da hun deltok i Melodi Grand Prix i 1965 med «Karusell». Det ble hennes første seier i konkurransen. Foto: NTB

Da trives artisten mye bedre med å synge for eldre på bo- og rehabiliteringssentre, og i pensjonistforeninger.

– Det var Nora Brockstedt som fikk meg til å begynne å opptre for de eldre, så det gjør jeg ofte. Det er veldig hyggelig, og gir meg så mye glede. Ellers gjør jeg lite. Jeg er sammen med kusinene mine, datteren min, barnebarnet og oldebarnet. Så går jeg turer med hunden min Oscar, som er «mannen» i mitt liv. Men nå er det så glatt at det ikke blir lange turer. Jeg vil ikke inn i statistikken over lårbensbrudd, sier hun.

Les også: – «Demenskoret» har gitt mamma verdigheten tilbake

<b>KIRSTI NÅ:</b> – Jeg er fornøyd med livet slik det er nå. Jeg synger litt for pensjonister og på bosentre, og trives med det. Jeg er veldig gira og fornøyd når jeg står på scenen. Man har ikke lenger de voldsomme ambisjonene man hadde som ung, medgir Kirsti.
KIRSTI NÅ: – Jeg er fornøyd med livet slik det er nå. Jeg synger litt for pensjonister og på bosentre, og trives med det. Jeg er veldig gira og fornøyd når jeg står på scenen. Man har ikke lenger de voldsomme ambisjonene man hadde som ung, medgir Kirsti. Foto: Svein Brimi

Operert for kreft

Kirstis helse har vært gjenstand for mye oppmerksomhet. Hun er operert for kreft tre ganger, og hun brakk armen i 2019 under en teaterøvelse. Hun velger imidlertid å fokusere på det positive.

– Jeg er så lei av å snakke om sykdom. Jeg har det bra og er i fin form. Jeg har ikke kreft lenger, men må til kontroll. Armen er litt vond, men det er folk som har det verre enn meg. Jeg går ikke rundt og dveler ved helsa, oppsummerer hun kort.

Kirsti ser dessuten mange fordeler ved å bli eldre.

– Du tar det litt mer med ro, og alt er ikke like svart-hvitt lenger. Du ser nyanser i alt og er jo blitt litt klokere med alderen. Dessuten er jeg blitt mer tålmodig. Jeg tenker litt før jeg reagerer. Så lenge man har helsa i behold, er det ikke så ille å bli gammel. Men det er klart man blir mer rusten i kroppen, den forfaller jo. Energien er ikke der på samme måte lenger, og kroppen sier ifra.

<b>FIRBENT KJÆRLIGHET:</b> Hunden Oscar er «mannen» i Kirstis liv.
FIRBENT KJÆRLIGHET: Hunden Oscar er «mannen» i Kirstis liv. Foto: Gry Traaen

– Hvordan vil du oppsummere livet du har levd?

– Det har vært et liv med de fleste fasetter. Jeg har ikke levd et A4-liv. Jeg har fått mange gode venner og jobbet med fine kollegaer. Jeg har fått reise i Norge og ut i verden. Alt i alt er jeg fornøyd med å ha levd et rikt liv. At det kommer litt sykdom innimellom, må man regne med når man er 76 år – det er jo en bragd å ha blitt så gammel, sier Kirsti og smiler.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2023, og sist oppdatert 12/04 2023.

Les også