«Norges sprekeste»

Kirsti fra «Norges sprekeste»: – Hadde jeg visst det, hadde jeg kanskje takket nei

Kirsti Engh (73) gikk fra å sitte i rullestol til å delta i «Norges sprekeste».

<b>STERKE SMERTER:</b> To ødelagte hofter førte til at Kirsti måtte sitte i rullestol på grunn av sterke smerter. I dag er hun operert og har fått et helt nytt liv.
STERKE SMERTER: To ødelagte hofter førte til at Kirsti måtte sitte i rullestol på grunn av sterke smerter. I dag er hun operert og har fått et helt nytt liv. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

I TV 2-programmet «Norges sprekeste» kjemper 10 pensjonister mot hverandre i knallharde utfordringer på Trefoldighet feriekoloni i Filtvet.

Den tidligere fitness-treneren Kirsti Nordbyhaug Engh (73) er med i håp om å inspirere andre eldre til å bevege seg mer.

– Jeg lar ikke alderen hindre meg i å gjøre ting, men jeg glemmer noen ganger hvor gammel jeg er. Noen ganger er jeg 14 i hodet og andre ganger er jeg 80, så det er litt flytende. Det kommer an på dagsformen, sier hun til Her og Nå og ler godt.

Les også: Programleder Erik Solbakken om TV 2-programmet «Norges sprekeste»

Satt i rullestol

I 30 år drev Kirsti treningssenter i Oslo frem til 2012, men som pensjonist fikk hun etter hvert store problemer med hoftene.

– Jeg satt i rullestol når jeg skulle være med barnebarna i fornøyelsespark, altså alle de gangene der man måtte gå et stykke. For det var fryktelig smertefullt å bevege på meg, forteller hun.

<b>KIRSTI NORDBYHAUG ENGH:</b> – Du må ha litt selvironi. Ikke ta deg selv så høytidelig og prøv å være i godt humør. Det er det god helse i, sier Kirsti Engh om hvordan man best bevarer en god helse.
KIRSTI NORDBYHAUG ENGH: – Du må ha litt selvironi. Ikke ta deg selv så høytidelig og prøv å være i godt humør. Det er det god helse i, sier Kirsti Engh om hvordan man best bevarer en god helse. Foto: TV 2

For to år siden opererte hun den høyre hoften, og i fjor fikk hun operert den venstre.

– Da jeg våknet etter den siste operasjonen, hadde jeg det endelig bra igjen. Jeg gikk fra å være handikappet til å få et nytt liv. Det er litt sprøtt at jeg gikk fra å sitte i rullestol til å konkurrere i «Norges sprekeste». Jeg visste ikke at det skulle være så tøffe øvelser. Hadde jeg visst det, ville jeg kanskje takket nei. Dette er langt utenfor komfortsonen, ler hun.

<b>NORGES SPREKESTE:</b> I sommer konkurrerer disse pensjonistene i TV 2-programmet «Norges sprekeste». Erik Solbakken er programleder.
NORGES SPREKESTE: I sommer konkurrerer disse pensjonistene i TV 2-programmet «Norges sprekeste». Erik Solbakken er programleder. Foto: TV 2

Kirsti bor til daglig på Hvaler sammen med hunden Tiko og ektemannen Arild Engh.

Hun fant kjærligheten på nytt som godt voksen, og heller ikke her lot den spreke pensjonisten alder være til hinder for å arrangere et storstilt bryllup.

– Jeg giftet meg på nytt i 2015. Før det var jeg gift i 32 år. Så var jeg alene i 10 år, før jeg fant ut det kanskje var greit å ha noen å dele resten av livet med. Jeg sto hvit brud, i alle fall champagnefarget. Man må gå «all in», tenker jeg. Det er bare å ta den helt ut og ha det moro, smiler hun.

Les også: (+) – Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått laktoseallergi, endte det med at jeg spiste fire ganger så mange boller som vanlig

Ektemannen Arild Engh

Ektemannen Arild blir ofte med sin sporty kone på trening.

– Mannen min er med. I 30 år har jeg arrangert jenteturer til Kreta, og i 20 av de årene har vi hatt sykkelturer der. Nå skal jeg ha med 30 stykker ned dit for å sykle, men det kolliderer med innspillingen av «Norges sprekeste», sier Kirsti, som likevel fant en løsning.

<b>GIFTET SEG I 2015: </b>Da Kirsti giftet seg med Arild i 2015, valgte hun å ha et stort og tradisjonelt bryllup. – Det er bare å ta den helt ut og ha det moro. Jeg lar ikke alderen hindre meg i å gjøre ting, sier hun til Her og Nå.
GIFTET SEG I 2015: Da Kirsti giftet seg med Arild i 2015, valgte hun å ha et stort og tradisjonelt bryllup. – Det er bare å ta den helt ut og ha det moro. Jeg lar ikke alderen hindre meg i å gjøre ting, sier hun til Her og Nå. Foto: Privat

– Så nå må jeg sende mannen min ned i forveien med gruppen. Han har vært med på spinning nå i forkant, så han er klar. Han er også glad i å bruke kroppen sin og er veldig sterk. For meg er det fint å bo sammen med ham, for han er ikke en sofagris, sier hun.

– Hvor mye trener du selv?

– Jeg prøver å trene litt hver dag. Jeg går tur med bikkja i tre kilometer, går inn og holder på med ellipsemaskin i en halvtime, sykler en halvtime og avslutter med styrkeøvelser i 45 minutter, forklarer 73-åringen.

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2022.

Les også