Karina Hol­le­kim om de psy­kiske påkjen­nin­gene i «For­ræ­der»

Jeg knakk så til de grader sammen

Den tid­li­gere base­hop­pe­ren visste ingenting om hva hun gikk til da hun ble med i den nye TV 2-serien «For­ræ­der». Da psyken fikk kjørt seg, hentet Karina Hol­le­kim frem de samme teknikkene som hun brukte etter den dramatiske ulyk­ken i 2006.

<b>KARINA HOLLEKIM: </b>– Vi hadde en del­ta­ger som endte på lege­vak­ten på grunn av stress. Psy­ko­lo­ger var til­gjen­ge­lig for oss 24 timer i døgnet, og flere benyt­tet seg av dem hele veien gjen­nom. Jeg gjorde ikke det. Jeg visste jo at pro­gram­met hadde en slutt, sier Karina.
KARINA HOLLEKIM: – Vi hadde en del­ta­ger som endte på lege­vak­ten på grunn av stress. Psy­ko­lo­ger var til­gjen­ge­lig for oss 24 timer i døgnet, og flere benyt­tet seg av dem hele veien gjen­nom. Jeg gjorde ikke det. Jeg visste jo at pro­gram­met hadde en slutt, sier Karina. Foto: Svein Brimi
Publisert

Mørke skyer ligger tungt over Oslo­fjor­den. Raske lyn­glimt og tor­den­brak i det fjerne skaper en dra­ma­tisk ramme rundt inter­vjuet med Karina Hol­le­kim (46).

Denne høsten har den tid­li­gere base­hop­pe­ren og fri­kjø­re­ren på ski vært med i det nye TV 2-pro­gram­met «For­ræ­der» – som heller ikke har vært fritt for dra­ma­tikk.

20 norske kjen­di­ser samlet seg i Anders Jahres maje­ste­tiske villa i San­de­fjord til et intenst psy­ko­lo­gisk spill der de har jobbet sammen mot felles mål.

Ingen visste hvem av de andre del­ta­gerne som var for­ræ­dere, og alle har stått i fare for å bli «drept» eller eli­mi­nert av per­so­ner de frem til da hadde ansett som venner.

– Jeg kjente at jeg var helt ute på tynn is og gyn­gende grunn når det kommer til dette med tillit, for­ræ­deri og løgner i et spill. Jeg har null erfa­ring med det, og tenkte: «Noe sånt har jeg aldri vært med på før. Det blir sik­kert kjem­pe­gøy». Vi har sittet flere år i en pan­demi der det ikke har skjedd veldig mye. Jeg tror jeg trengte et lite even­tyr, og «For­ræ­der» var vir­ke­lig et even­tyr, smiler Karina.

<b>GOD LÆRDOM:</b> – Jeg tror alle vi som var der inne lærte veldig mye om oss selv. Vi lærte mye om samspil­let med andre men­nes­ker og vik­tig­he­ten av dette for oss selv, sier Karina om «For­ræ­der»- eks­pe­ri­men­tet.
GOD LÆRDOM: – Jeg tror alle vi som var der inne lærte veldig mye om oss selv. Vi lærte mye om samspil­let med andre men­nes­ker og vik­tig­he­ten av dette for oss selv, sier Karina om «For­ræ­der»- eks­pe­ri­men­tet. Foto: Svein Brimi

TV 2-programmet «For­ræ­der»

Programmet er basert på et neder­landsk kon­sept, men det finnes veldig lite infor­ma­sjon om det. Før inn­spil­lin­gen fikk Karina heller ikke noe infor­ma­sjon fra TV 2 om hva som ventet henne.

Født: 25. april 1976

Alder: 46 år

Bosted: Oslo

Yrke: Tid­li­gere base­hop­pe­r og fri­kjø­re­r på ski

Kjæreste: Benjamin Jensen (47)

Barn: Søn­nene Liam (8) og Dennis (7)

Se mer

– Jeg visste ingen ver­dens ting, abso­lutt ingen­ting! Jeg visste ikke hvem de andre del­ta­gerne var, jeg var bare blitt lovet at det var bra men­nes­ker med ulike bak­grun­ner.

– Jeg visste ikke hvor det skulle være, hva jeg skulle pakke med meg, om vi skulle være inne eller ute. Det var egent­lig ingen måte å for­be­rede seg på. Jeg kastet meg ut i det med hender og føtter uten å vite noen ting. Det var bare å hoppe i det, for­tel­ler hun.

Før selve TV-inn­spil­lin­gen star­tet, ble 46-årin­gen kjørt til San­de­fjord der hun ble plas­sert på et hotell­rom for å vente.

– Jeg fikk ikke lov til å møte de andre del­ta­gerne, men satt bare alene og ventet. Så ble jeg hentet ut fra rommet av pro­duk­sjons­teamet. De var ikledd sorte kje­le­dres­ser, luer og munn­bind – og fikk ikke lov til å snakke til meg. Jeg ble bare ført rundt i gan­gene, og crewet hadde wal­kie­tal­kie og sjek­ket at det ikke var noen andre til stede.

– Det var en psy­kisk terror som fore­gikk i kulis­sene, beskriver hun, mens nok et tor­den­brak runger over den mørke Oslo­fjor­den.

Les også: Emil Iversen fikk «realitysjokk» i Forræder: – Jeg fikk en mental kollaps

<b>FORRÆDER 2022:</b> «For­ræ­der» er et dri­vende intenst psy­ko­lo­gisk spill, som ikke ligner noe du har sett på norske TV-skjer­mer tid­li­gere. Mads Hansen har ledet TV 2-pro­gram­met der 20 norske kjen­di­ser i høst har fått satt psyken på prøve.
FORRÆDER 2022: «For­ræ­der» er et dri­vende intenst psy­ko­lo­gisk spill, som ikke ligner noe du har sett på norske TV-skjer­mer tid­li­gere. Mads Hansen har ledet TV 2-pro­gram­met der 20 norske kjen­di­ser i høst har fått satt psyken på prøve. Foto: TV 2

Anders Jahres villa

Da hun ankom TV-inn­spil­lin­gen i Anders Jahres villa, fikk Karina ende­lig møte de 19 andre del­ta­gerne, som også hadde sittet iso­lert og intet­an­ende på hvert sitt hotell­rom.

– Vi ble fort en god gjeng, for vi følte oss alle så nakne da vi kom inn der. Vi ble veldig raskt kjent med hver­andre, for fasa­den ble lagt bort umid­del­bart. Det var ikke snakk om noe sånn: «Hei, hvem er du? Har du barn? Hva jobber du med?».

– Alle høf­lig­hets­fra­sene ble lagt bort. Det hand­let egent­lig bare om hvem vi er som men­nes­ker. Hvor­dan vi opp­fø­rer oss, hvor­dan vi hånd­te­rer stress, utford­rin­ger og det å skape tillit. Det var en fin måte å bli kjent på, mener hun

Men så star­tet spil­let. Hvem var for­ræ­dere? Hvem kunne man egent­lig stole på? Hvor­dan skulle man opp­føre seg for ikke å få argus­øy­nene rettet mot seg og dermed stå i fare for å bli eli­mi­nert?

Spørs­må­lene var mange og situa­sjo­nen langt uten­for kom­fort­so­nen.

– Det var så mye usik­ker­het. Du kunne ikke stole på noen. Til slutt lurte du på om du kunne stole på deg selv, og du innså at du kunne ikke det heller, forklarer hun.

Les også: (+) Jeg vil aldri glemme det som skjedde den natten og ryktene etterpå

<b>AKTIV:</b> Karina har hele livet vært glad i tøffe utford­rin­ger og har utført hals­brek­kende stunts verden over. I dag er hun fort­satt opp­tatt av å holde seg i fysisk akti­vi­tet.
AKTIV: Karina har hele livet vært glad i tøffe utford­rin­ger og har utført hals­brek­kende stunts verden over. I dag er hun fort­satt opp­tatt av å holde seg i fysisk akti­vi­tet. Foto: Svein Brimi

Isolasjon på hotellrommet

Da hver inn­spil­lings­da­g i vil­laen var over, ble del­ta­gerne igjen frak­tet til­bake i iso­la­sjon på hotell­rom­mene av de svart­kledde. I løpet av natten ville en av dem få beskjed om at de var eliminert, og dermed ute av kon­kur­ran­sen.

– Du har egentlig behov for å pro­ses­sere, prate med noen og få det ut – og så ble du plut­se­lig stengt inne på et hotell­rom uten mulig­het til å snakke med noen. Det er ikke ett stress­ele­ment eller ett rødt flagg som står og vaier i vinden, det er summen av alle de små påkjen­nin­gene hele tiden som gjorde at du kon­stant gikk og tæret. Det var en emo­sjo­nell berg-og-dal-bane, for­kla­rer hun.

Noen dager ut i det men­tale spil­let merket Karina fysiske reak­sjo­ner.

– Jeg kjente effek­ten av høyt stress på krop­pen. Det sies at farlig stress nett­opp er det stres­set som pågår over tid, som du ikke kan ta pauser fra. På det aller verste klarte jeg ikke å spise. Jeg fikk ikke i meg maten, hver­ken om mor­ge­nen eller kvel­den.

– Det var så mye tanke­kjør at jeg nesten ikke klarte å sove. Jeg skalv, gikk kon­stant og frøs selv om det var godt og varmt. Det var mange sånne fysiske reak­sjo­ner som jeg ikke klarte å kon­trol­lere, sier hun.

<b>STERKE BÅND: </b>– Når vi del­ta­gerne har kommet ut av dette eks­pe­ri­men­tet, merker vi at det er akku­rat som at vi har opp­levd en form for krise sammen. Vi har kjent på så mye ubehag og stress som har knyt­tet oss sammen og skapt et bånd som kjen­nes sterkt og viktig. Jeg har jevn­lig kon­takt med mange av de andre del­ta­gerne, sier Karina.
STERKE BÅND: – Når vi del­ta­gerne har kommet ut av dette eks­pe­ri­men­tet, merker vi at det er akku­rat som at vi har opp­levd en form for krise sammen. Vi har kjent på så mye ubehag og stress som har knyt­tet oss sammen og skapt et bånd som kjen­nes sterkt og viktig. Jeg har jevn­lig kon­takt med mange av de andre del­ta­gerne, sier Karina. Foto: Svein Brimi

Ble utnevnt til Forræder

Karina begynte å inn­føre dag­lige ruti­ner på hotell­rom­met for å ha noen faste hol­de­punk­ter i den utrygge hver­da­gen. Som for å gjen­vinne noe av kon­trol­len, ryddet hun kles­ska­pet, bestemte når alar­men skulle ringe om mor­ge­nen og hadde et fast yoga­ritual før de svart­kledde banket på døren igjen.

Men en kveld banket TV-pro­duk­sjo­nen på døren med et bud­skap om spil­let som hun på ingen måte hadde for­ut­sett.

– Jeg gikk fra en enorm glede og let­telse til en gedi­gen nedtur da jeg ble forræder. Det kom som lyn fra klar himmel. Hele den muren jeg hadde bygget opp, alle beskyt­tel­ses­meka­nis­mene og hele syste­met rundt meg som holdt meg oppe, ble bare revet ned på en brøk­del av et sekund.

– Å kjenne på følel­sen av å gå fra himmel til hel­vete igjen, var så vondt. Jeg var utrøs­te­lig. Jeg knakk så til de grader sammen, sier Karina som fort fikk hentet seg inn da hun fikk se at det var en av hennes nærmeste i programmet, Cathrine Fossum, hun nå skulle være forræder sammen med.

Les også: Katarina Flatland: – Et ekstremt ubehagelig miljø å være i

Fallskjermulykken i 2006

På mange måter er Karina ster­kere rustet til å tåle brå og dra­ma­tiske end­rin­ger enn de aller fleste. Som fire­åring satt hun i bilen med moren og faren da en mot­gå­ende bil traff dem i 80 km/h. Moren ble så hardt skadet at hun ble lam i hele høy­re­si­den, fikk en varig hjer­ne­skade og mistet all hukom­melse.

Da Karina besøkte henne på syke­hu­set, kjente hun ikke igjen sin egen datter. Etter fire måne­der i koma ble moren flyt­tet til et hjem, og Karina vokste opp uten en til­ste­de­væ­rende mor.

På nøy­ak­tig samme dag som bil­ulyk­ken, i 2006, ble Karinas eget liv full­sten­dig snudd på hodet da hun knuste krop­pen i en fall­skjerm­ulykke.

Legene for­talte henne at det var flaks at hun over­­levde, og ga sam­ti­dig den ned­slå­ende beskje­den om at hun aldri ville komme til å gå igjen.

<b>FALLSKJERMULYKKEN:</b> Før fall­skjerm­ulyk­ken i 2006 levde Karina drømme­li­vet, reiste verden rundt på første klasse og ble spon­set for å drive med det hun elsket mest.
FALLSKJERMULYKKEN: Før fall­skjerm­ulyk­ken i 2006 levde Karina drømme­li­vet, reiste verden rundt på første klasse og ble spon­set for å drive med det hun elsket mest. Foto: AFP PHOTO/TENGKU BAHAR

Selv om «For­ræ­der» var selv­valgt og langt mindre alvor­lig, finnes det paral­lel­ler til livet etter ulyk­ken.

– Da jeg plut­se­lig var låst til en rul­le­stol på ube­stemt tid og ikke hadde noe sted å flykte, visste jeg ikke hvor­dan jeg skulle hånd­tere det. Da jeg ble tvun­get til å sitte på et lite rom med kun mine egne tanker, hadde jeg ikke noe annet valg enn å mobi­li­sere kref­ter, for­kla­rer hun.

Både Karina og moren trente seg opp til å gå igjen – til tross for lege­nes dystre spå­dom­mer. Og mange har kan­skje sett doku­men­ta­ren «Vilje av stål» som hand­ler om Karinas kamp for å komme seg opp av rul­le­sto­len.

– Å følge mamma i de årene som hun brukte på å trene seg opp igjen. Å se henne sitte i rul­le­stol, hvor hun kjempet seg gjen­nom mange år med reha­bi­li­te­ring på Sunn­aas – og at hun til slutt reiste seg, har gitt meg en moti­va­sjon. Det er bevi­set på at ting er mulig, selv det som til­sy­ne­la­tende skal være umulig.

– Stå-på-viljen og kamp­inn­stil­lin­gen hennes, håper og tenker jeg at jeg selv har tatt med meg. Den hadde jeg veldig god nytte av da jeg en dag ble sit­tende der med rela­tivt lik spådom. Sånn sett var jeg kan­skje heldig som hadde den his­to­rien i baga­sjen. Det var bra at det var jeg som ramlet ned fra him­me­len og ikke noen andre, sier hun.

Les også: Karina Hollekim om pappa Bjørn Sønsterud: – Pappa er en rollemodell. Jeg kjenner ingen 73-åringer som er så spreke

<b>GA IKKE OPP:</b> Legene for­talte Karina at hun mest sann­syn­lig aldri ville gå igjen, men hun nektet å tro på det. Etter 20 ope­ra­sjo­ner, mental styrke og knall­hard opp­tre­ning kom hun til­bake til et liv ute av rul­le­sto­len.
GA IKKE OPP: Legene for­talte Karina at hun mest sann­syn­lig aldri ville gå igjen, men hun nektet å tro på det. Etter 20 ope­ra­sjo­ner, mental styrke og knall­hard opp­tre­ning kom hun til­bake til et liv ute av rul­le­sto­len. Foto: Aftenposten

Samboeren Benjamin Jensen

Karina liker ikke å påbe­rope seg å være men­talt ster­kere enn folk flest, men vedgår at det å ha blitt satt på store fysiske og men­tale utford­rin­ger i livet gjør at hun ikke så lett lar seg vippe av pinnen. Det ble en fordel i «For­ræ­der».

– Når man har gått gjen­nom en sånn reise som jeg har opp­levd, tror jeg du blir mer bevisst på styr­ker og svak­he­ter, på hva man tren­ger for å komme seg til­bake igjen. Du gjen­kjen­ner ras­kere mønstre på at du er på vei i feil ret­ning, og tar grep. Det var derfor jeg laget meg disse ruti­nene.

– Det hand­ler også om erfa­ring, om å vite at det var viktig for meg for å bevare fat­nin­gen. Jeg tror nok at jeg derfor lot meg affi­sere mindre enn mange del­ta­gere, poengterer hun.

<b>STERK:</b> – Når man har gått gjen­nom en sånn reise som jeg har opp­levd, så tror jeg du blir mer bevisst på styr­ker og svak­he­ter og på hva du tren­ger for å komme deg til­bake igjen, sier Karina om det ulyk­ken lærte henne.
STERK: – Når man har gått gjen­nom en sånn reise som jeg har opp­levd, så tror jeg du blir mer bevisst på styr­ker og svak­he­ter og på hva du tren­ger for å komme deg til­bake igjen, sier Karina om det ulyk­ken lærte henne. Foto: Svein Brimi

Etter det intense opp­hol­det i San­de­fjord kunne Karina ende­lig reise hjem til sam­bo­e­ren Benjamin og søn­nene Liam (8) og Dennis (7).

– Alt av skjel­vin­ger og kropps­lige reak­sjo­ner slapp umid­del­bart da jeg var ferdig med TV-inn­spil­lin­gen. Det var en let­telse. Jeg prøver å være hundre pro­sent til stede i den situa­sjo­nen jeg er i. Jeg var fullt og helt i bobla under «For­ræ­der», men da jeg kom hjem til barna mine var jeg hundre prosent der med dem. Det føltes godt, smiler hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2022.

Les også