Programleder Cathrine Fossum strevde med rollen

– Det var en grusom opplevelse

Den utadvendte og folkekjære Cathrine Fossum synes det var tungt å måtte lyve i «Forræder». – Det var forferdelig å få de andres tillit, samtidig som jeg ikke kunne være ærlig med dem, forteller hun til Her og Nå.

<b>CATHRINE FOSSUM:</b> Før Cathrine gikk inn i forræder-huset, tenkte hun at det ble enkelt, det var jo bare en lek. Men snart var det ikke en lek, men den eneste virkeligheten hun hadde å forholde seg til.
CATHRINE FOSSUM: Før Cathrine gikk inn i forræder-huset, tenkte hun at det ble enkelt, det var jo bare en lek. Men snart var det ikke en lek, men den eneste virkeligheten hun hadde å forholde seg til. Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

– Nå kan jeg le av det, men der og da var det en grusom opplevelse, sier TV 2s nyhetsanker Cathrine Fossum (44) om rollen som forræder i programmet «Forræder – iblant oss».

Det var en veldig trykket stemning da Mads spurte de som var valgt: «Vil du forråde dine medspillere»?

– Jeg kjente umiddelbart at det ville jeg ikke, men så tenkte jeg at når jeg nå en gang var med på dette spillet, så måtte jeg takke ja. Det var ganske tungt, forteller Cathrine til Her og Nå.

Les også: Dette er deltakerne i «For­ræ­der 2022»

«Forræder – iblant oss»

Rollen som forræder var langt mer krevende enn det Cathrine hadde sett for seg. 44-åringen, som til vanlig snakker med alt og alle, la en strategi om å ta minst mulig plass og ikke peke i noens retning når potensielle forrædere ble diskutert

Født: 28. november 1977

Alder: 44 år

Yrke: Nyhetsanker og programleder

Ektefelle: Anders Hovdan

Barn: Magnus (10) og Maria (12)

Se mer

– Før jeg dro, tenkte jeg: «Dette er bare en lek», men plutselig var det virkeligheten min. De relasjonene jeg bygde der inne er de jeg hadde å forholde meg til.

– For min del var det veldig krevende å stå i det å være forræder – jeg forsøkte derfor å lure meg selv til å tenke at jeg var en av de lojale. Ellers vet jeg ikke om jeg hadde klart å være der, medgir Cathrine oppriktig.

Les også: Krimforfatteren Jørn Lier Horst mistet nattesøvnen under innspillingen

<b>            HVEM ER FORRÆDERE?:</b> Deltagerne på vei inn i rådsalen for å stemme på den de tror er forræder. Fra venstre, Cathrine, Jørn Lier Horst, Sander «Randulle» Austad Dale, Magnus Midtbø og Erlend Mørch. 
HVEM ER FORRÆDERE?: Deltagerne på vei inn i rådsalen for å stemme på den de tror er forræder. Fra venstre, Cathrine, Jørn Lier Horst, Sander «Randulle» Austad Dale, Magnus Midtbø og Erlend Mørch.  Foto: TV 2

Hemmelige møter

<b>FORRÆDER:</b> Hver natt, kledd i mørke kapper med hette, møttes de tre femtekolonistene for å diskutere hvem som skulle bli deres neste offer.
FORRÆDER: Hver natt, kledd i mørke kapper med hette, møttes de tre femtekolonistene for å diskutere hvem som skulle bli deres neste offer. Foto: Instagram

De tre forræderne hadde hverandre og snakket sammen under hemmelige møter, mens de andre levde i uvisse. Den manglende tilliten ble utfordrende for alle spillerne.

– Det som var verst, var at spillereglene gjorde at den tingen alle mennesker er avhengig av, nemlig tillitsfulle relasjoner, ikke var mulig. Den manglende tilliten gjorde inntrykk på oss alle sammen, sier Cathrine.

Programlederen elsker å bli kjent med nye mennesker. Som person er hun tillitsfull og slipper folk lett innpå seg. Under innspillingen prøvde den folkekjære programlederen å sette den delen av seg selv til side.

– Slik jeg vanligvis er sammen med mennesker, ble galt i denne settingen. Jeg hadde en rolle som gjorde at det å komme nær ble feil Nå vet jeg at det er bare et spill, men akkurat der og da synes jeg det var ganske tøft, innrømmer hun til Her og Nå.

Hvordan føltes det å være den som forrådte andre?

– Det var forferdelig å få de andres tillit, og samtidig ikke kunne være ærlig med dem om hvem jeg var. Jeg tror alle synes det var en ganske ekstrem opplevelse – ingen dro derifra uberørt.

Les også: (+) – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Samarbeidet med Lihaug

Fossum samarbeidet sammen med de to andre forræderne, Jørn Lier Horst og Jonas Lihaug, som begge har blitt forvist fra spillet.

– Jeg var privilegert som tilfeldigvis fikk den morsomste rollen i spillet – som forræder, sier en smilende Jonas Lihaug (33) til Her og Nå.

Youtuberen er en av de 20 spillerne i det psykologiske spillet «Forræder – iblant oss» på TV 2.

<b>FORRÆDER-VENNER:</b>
Jonas Lihaug og Cathrine Fossum ble tilfeldig valgt til å bedra de lojale spillerne i det psykologiske spillet «Forræder – iblant oss» på TV 2.
FORRÆDER-VENNER: Jonas Lihaug og Cathrine Fossum ble tilfeldig valgt til å bedra de lojale spillerne i det psykologiske spillet «Forræder – iblant oss» på TV 2. Foto: Jørn Grønlund

I begynnelsen så vi ham prate som en foss, fikle og rødme når han ble nervøs. Flere pekte derfor ikke uventet en finger i hans retning når potensielle bedragere ble diskutert, men Jonas slapp stadig unna.

Født: 5. mai 1989

Alder: 33 år

Yrke: Youtuber og programleder

Bosted: Oslo

Se mer

– Jeg snakker mye til vanlig, men når jeg blir nervøs, prater jeg enda mer. Det var ikke veldig rart at noen ble mistenksomme, sier Jonas og ler.

Han fant fort ut at i et spill hvor oppgaven din er å bedra de andre deltagerne, er det ikke nødvendigvis en fordel med et ikke-eksisterende pokerfjes.

<b>JONAS LIHAUG: </b>I 2016 vant Jonas Gullsnutten i kategorien Årets Youtuber. Fra 2015–2020 jobbet han for NRK med blant annet Youtube-kanalen Flippklipp, før han i 2020 satset for fullt på sin egen Youtube-kanal, som i dag har 52 000 abonnenter.
JONAS LIHAUG: I 2016 vant Jonas Gullsnutten i kategorien Årets Youtuber. Fra 2015–2020 jobbet han for NRK med blant annet Youtube-kanalen Flippklipp, før han i 2020 satset for fullt på sin egen Youtube-kanal, som i dag har 52 000 abonnenter. Foto: NRK

I løpet innspillingen fikk flere av de spillerne en psykisk knekk. Jonas mener han og de andre forræderne, Jørn Lier Horst og Cathrine Fossum, hadde det langt mer komfortabelt enn de intetanende lojale.

Forræder går på TV 2 hver fredag kl. 20.00.

Programmet kan også ses på TV 2 Play

Se mer

Men den sjarmerende 33-åringen frykter at han ikke kommer til å komme godt ut av TV-opptredenen i «Forræder – iblant oss».

– For meg var det en veldig morsom opplevelse, men det tar nok for lang tid før jeg får dårlig samvittighet for at jeg fremstår usympatisk på skjermen. Det var først da det begynte å rakne for folk, at jeg kjente at den dårlige samvittigheten komme krypende. Men til tross for det, fortsatte jeg å gjøre det jeg kunne for ikke å bli avslørt, innrømmer Jonas.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2022, og sist oppdatert 04/11 2022.

Les også