Julegave til cognackelskeren?

Gylne dråper i gaveeske.

Publisert

Er du tom for gaveidéer til bestekompisen? Eller kanskje til svigerfar? Konjakkhuset Renault-Bisquit lanserte nylig en mulig løsning på problemet, nemlig sin legendariske Carte Noire Extra 35 cl i gaveeske.

Renault Carte Noire Extra består av gjennomsnittlig 12 til 13 år gammel cognac, altså cognac som er minst like gammel som XO. Lang lagring på eikefat gjør at smaken er varm og kompleks, men samtidig rundt og velbalansert.

Det ferdige resultatet er selvsagt godt, gammeldags håndverk, hvor det for tiden er masterblender David Croizet som har ansvaret for cognacblendingen. Croizet er inspirert av Jean Antonin Renault, som grunnla konjakkhuset i 1835, og har som målsetning å kunne

Lagret på håndlagde eikefat
- Renault kombinerer høye kvalitetsstandarder med lange tradisjoner der vi kontrollerer produksjonsprosessen fra vinranker til blending og tapping av ferdig cognac. Vår kjente Renault Carte Noire Extra består av destillat laget av druer dyrket i kvalitetsområdene Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois, forteller Croizet, og forklarer at områdene fra Grande og Petite Champagne gir en rund, behagelig og fyldig smak, mens Fins Bois tilfører undertoner av frukt, blomster og krydder.

Aldringsprosessen er helt avgjørende for å gjøre god eau-de-vie (druedestillat) til en god cognac.

- Vi benytter kun håndlagde eikefat fra skogene Troncais og Limousin. Fatene gir destillatet mulighet til å utvikles samtidig som vi får innslag av vanilje, krydder- og fruktsmaker fra eiken. Lagring og aldringsprosessen på de ulike eau-de-vie, som senere blendes sammen etter alle kunstens regler varer i minst 6 år og helt opp til 20 år, forklarer masterblenderen.

I Skandinavia siden 1855
Jean Antonin Renault var bare 25 år gammel da han startet produksjonen av Renault Cognac i byen Cognac i 1835. Han var en dreven handelsmann, og produktene fra konjakkhuset har vært eksportert til Skandinavia helt siden 1855. Varemerket Carte Noire Extra ble introdusert på slutten av 1800-tallet, og dette er i dag den mest kjente konjakken fra Renault.

Det hører med til historien at Renault var et av de første konjakkhusene som begynte å selge konjakk på flaske i stedet for tønne.

Renault Carte Noire Extra 35 cl i gaveeske finnes i Vinmonopolets bestillingsutvalg (kr. 289,90), mens 70 cl-utgaven (kr. 489,90) tilhører basissortementet.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2013.

Les også