Juleakevitt for 25. gang
Den norske akevittens «grand old man» står bak.


(SIDE2): Halvor Heuch er riktignok ikke så gammel, selv om årets juleakevittlansering falt sammen med at nestoren innen den norske akevittproduksjonen nylig rundet 67-årsmerket.
Heuch har utgitt flere bøker om akevitt og norsk mattradisjon, og er hedret med St. Olavs orden for innsatsen – og han har altså vært sentral i produksjonen av Gilde Juleaquavit helt siden produktet for første gang så dagens lys i 1988.
Årets juleakevitt inneholder fortsatt dråper fra alle de tidligere årgangene, helt tilbake til 1988, men nøyaktig hvilke andre ingredienser som tilsettes for å smakssette juleakevitten, vil Heuch ikke ut med.
Spesialakevitt til julemat
- Spørsmålet er mer hva akevitten ikke inneholder, spøkte Heuch under årets lansering, som fant sted i de nye lokalene til Kulinarisk Akademi i Mathallen i Oslo.

Juleakevitten er «universalakevitten», som passer til det meste av julemat, men akevittfamilien har gjennom årenes løp blitt utvidet med en rekke spesialtilpassede akevitter. Gildes juleaquavit er ifølge Heuch «snill» i smaken, mens for eksempel ribbeakevitten har høyere alkoholprosent for å matche det høye fettinnholdet i et ribbemåltid.
Pinnekjøttakevitten – Gilde Smaladram – har for øvrig blitt «pusset opp», og kommer i ny innpakning denne sesongen. I tillegg fylles polhyllene til jul med egne akevitter tilpasset både lutefisk og rakefisk.
Skal serveres romtemperert
For tredje år på rad har Arcus også laget en ekstra modnet versjon av juleakevitten. Mens vanlig juleakevitt er lagret på fat i 2,5 år, er Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit lagret dobbelt så lenge, på spesielt utvalgte sherryfat.
Halvor Heuch anbefaler for øvrig at alle «julematakevittene» serveres romtemperert, og ikke avkjøles i kjøleskap eller fryseren, med unntak av rakefiskakevitten, som gjerne kan serveres ved 16-18 grader. Den ekstra modnete akevitten passer best som avec, og kan gjerne serveres håndvarm.

Nordmenn drikker for øvrig stadig mer akevitt. Konsumet er nå oppe i 1,23 millioner liter i året. 45 prosent av akevitten omsettes i november og desember. Til sammenligning omsettes det årlig 1,65 millioner liter konjakk.