- Jeg følte meg uønsket og lite verdt
Anine Stang opplevde en form for stille mobbing. Men nå har hun tilgitt dem.

(SIDE2): I forbindelse med den kommende premieren av filmen «Gjenforeningen», en en sterk historie om filmskaperens egne mobbeopplevelser, har Side2 vært i kontakt med en knippe norske kjendiser, som har delt sine historier om mobbing
Ble frosset ut
Artisten Anine Stang forteller at hun hadde en ganske tøff periode på ungdomsskolen, da hun opplevde å bli frosset ut.
- Plutselig var det ingen som likte meg lenger. Alle ble invitert på fest utenom meg, og de jeg så på som venner løy til meg, fordi de ikke ville ha meg med. Det var en form for stille mobbing, men som gjør veldig vondt. Jeg følte meg uønsket og lite verdt, sier Stang til Side2.
Etter hvert begynte hun også å få stygge meldinger og telefoner fra folk hun ikke en gang kjente, og det ble etter hver så ille at hun ønsket å bytte skole.

- Tenker ikke over at det er et menneske med følelser
- Til slutt måtte lærerne kobles inn, fordi jeg klarte ikke å fungere på skolen. Men vi fikk ryddet opp i det, og alt ble bedre etterpå. I tillegg har jeg jo, som de fleste andre artister, opplevd at folk på nettet skriver stygge ting. Noe som også er en form for mobbing. Jeg tror at folk som skriver dritt ofte ikke tenker over at det faktisk er et menneske med følelser de skriver om, som kanskje til og med leser det du har skrevet, sier hun.
Stang prøver derfor å unngå å lese om seg selv på nett. Det gjorde hun imidlertid ikke i starten av karrieren sin.
- Det er ganske interessant hvordan vi mennesker fungerer i slike situasjoner. For det er den ene negative kommentaren man biter seg fast i, og da spiller det ingen rolle om det var tjue hyggelige kommentarer først.
-Hvordan har mobbing preget deg?
- Mest av alt tror jeg det har gjort meg sterkere. Jeg kan fortsatt føle usikkerhet eller frykt for å bli misforstått eller utestengt. Samtidig gjorde det meg mer målbevisst. Jeg brukte det som en drivkraft. «Bare vent, jeg skal vise dem at jeg kan!». Og jeg jobbet enda hardere med musikken min, og fikk enda mer lyst til å lykkes, sier Stang, som akkurat nå lever det glade liv i Los Angeles.
Foruten å produsere musikk har Stang iløpet av de siste årene vært å se i Det store korslaget og Melodi Grand Prix.
Hun blogger også for Side2. Du finner bloggen hennes her.
Har tilgitt mobberne
Stang valgte å konfrontere mobberne i etterkant, og forteller at hun har kontakt med dem i dag.
- Jeg har tilgitt dem. Vi var jo bare en gjeng usikre fjortiser alle sammen. Det er lett å se i dag. Men det er ikke så lett når man er midt oppi det.
- Hva er ditt råd til noen som blir mobbet, og kanskje gruer seg hver dag til å gå på skolen?
- Mobbing er en sak som engasjerer meg stort. Jeg blir sint og provosert av å høre om mobbing, eller å se mobbing på nett. Jeg har i det siste blitt kjent med ganske mange unge jenter som opplever å bli mobbet og utestengt, sier hun, og legger til at hun tror det er verre å bli mobbet i dag, på grunn av sosiale medier.
- Det er vanskelig å gi konkrete råd, fordi slikt oppleves så forskjellig. Men det jeg kan si, er at det blir bedre. Jeg vet at kanskje høres ut som en klisjé, men det er sant. Jeg tror det er viktig å snakke med noen om det.
I 2012 lanserte Stang, som flere ganger har blitt omtalt som den norske popkometen, julsingelen «Christmas Card», til inntekt for «Kors på halsen» - som er Røde Kors' dialogtilbud for barn og unge.
Dette gjorde hun for å hjelpe barn som sliter, da hun mener det er viktig at barn har et sted de kan ringe, hvor de kan få snakke med en trygg voksen.
- Det kan være flaut å fortelle, men det kan hjelpe bare å få snakket ut om følelsene sine, og det kan også være et steg på veien for å få en slutt på det.
Konfronterer mobberne
Filmskaperen og kunstneren Anna Odell er snart aktuell på norske kinoer med filmen «Gjenforeningen». Det er en sterk historie om filmskaperens egne mobbeopplevelser.
Odell ble mobbet hele barne- og ungdomskolen, noe som resulterte i lange opphold på psykiatriske institusjoner i voksen alder.
Filmen er både fiksjon og ikke-fiksjon, men i forarbeidet til filmen konfronterte hun noen av sine mobbere.