Her konfronterer hun mobberne
- Jeg så på meg selv slik dere så på meg. Altså ikke i det hele tatt.
(SIDE2): Anna Odells film «Gjenforeningen» har skapt enorm diskusjon i hjemlandet Sverige.
Filmskaperen og kunstneren Anna Odell, som opplevde barndommen fra 1. til 9. klasse som et eneste langt mareritt, konfronterer i filmen sine klassekamerater. Eller det vil si; hun forsøker. For det er slett ikke alle som vil snakke med henne. Og de som gjør finner det svært ubehagelig, har enten svært dårlig husk eller kommer med en rekke bortforklaringer.

Gamle mønstre blomstrer
Som tilskuer er det interessant å se hvordan den gamle gruppedynamikken blomstrer opp igjen. Hvordan baksnakkingen fremdeles blomster i voksen alder, hvordan folk henfaller til gamle roller eller føler seg urettmessig outet som bøller.
De færreste av de voksne, om noen, tar faktisk ansvar for å ha utsatt Anna Odell for. Odell mistet fotfestet da hun var i slutten av niende, og fikk en lang ferd gjennom psykiatriske korridorer.
De som sier tvert nei til å være med, er de som mobbet som verst. Interessant nok fremhever flere av de andre klassekameratene at det virker som om de personene har endret seg lite i årene som har gått, med andre ord; de skyver dem fremdeles foran seg.
Kontroversiell
Filmen tar for seg barndommens hierarki fra de ukule nederst til den store midte som alltid sitter svært stille når noen blir plaget, til de på toppen som enten mobbet eller stilltiende lot det skje, selv om de kunne ha brukt sin status til å endre det.
Nå skal det sies at tilbakeholdenheten fra flere av de spurte kan skyldes en annen ting også, nemlig at Odell for noen år gjorde kunstfilmen «Okänd, kvinna 2009-349701». Der nyttiggjorde hun sitt eget psykiske sykdomstilfelle fra 1995, ikke for å belyse sykdommen, men for å belyse maktstrukturene innenfor helsesystemet.
Odell iscenesatte seg selv på en bro i Stockholm og agerte som om hun skulle hoppe. Folk slo alarm og politi kom og tok henne til St. Görans hospital der hun var i et døgn før hun avslørte at det var en del av et kunstprosjekt. Odell ble idømt bøter, blant annet for å ha motsatt seg pågripelse, falsk alarm og uredelig framferd. Hendelsen gjorde Odell kjent over natten.
Men for «Gjenforeningen» vant hun prisen for årets beste film i Sverige.
- Knausgård har sagt at selv om man er enormt utleverende i en historie, så har man bare eksponert en brøkdel av sitt liv, og det man til slutt viser har passert gjennom et filter i tilblivelsesfasen og derfor avpersonifiser, sier hun til Svenska Dagbladet.
Ble ikke invitert
Opprinnelig ville Odell lage en film om sin klasse da 20 års-jubileet for ungdomsskolen nærmet seg. Men så opplevde hun at hun ikke ble invitert.
- Jeg tror det var en kombinasjon av at de fleste visste at jeg ble mobbet og nå at jeg etter «Okänd kvinna» kan sees på som «vellykket» på et slags ytre plan. Men også en som sier sannheten, sier hun til Svenska Dagbladet.
Anna Odell analyserer også seg selv som mobbeoffer i filmen.
- Problemet mitt var at jeg så fryktelig gjerne ville høre til, og at jeg prøvde igjen, igjen og igjen å komme inn i fellesskapet, sier hun.
Filmen er delt i tre. Siden hun aldri ble invitert på klassegjenforeningen, så er første del om selve festen fiktiv. Den andre delen som omhandler møtene, er ikke fiktive. De er beskrivelser av de møtene Odell hadde, men der tidligere klassekamerater gestaltes av skuespillere.

- Kan jeg ha glemt at jeg gjorde noen vondt?
Foruten et jubelbrus, har filmen også fått kritikk. I «Gjenforeningen» sier både Anna og klassevennene at de voksne aldri grep inn og at de også må ta sin del av skylda. Men de voksne blir aldri intervjuet, og flere kritikere har undret på hvorfor. Mens noen ser den som et mildt hevntokt, har imidlertid tankene hos andre begynt å surre.
- Fan också, kan jag ha glömt att jag gjort någon illa? Spurte Dagens Nyheters redaktør Helena Lindblad.
- Vanlig hverdagsondskap er aldri godt for selvbildet, fulgte Åsa Beckman opp.

Sikkert er det at om samtalene med gamle klassekameater er riktig gjengitt, så er det ingen, absolutt ingen, av Anna Odells klassekamerater som ikke visste at hun ble mobbet.
«Gjenforeningen» har norsk premiere først 9. mai.