Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ble reddet av broren

– Jeg holdt på å drukne

Den tidligere fotballspilleren hadde englevakt da han som barn var på full fart inn i vannmassene. – Heldigvis ble jeg stoppet, sier Mini Jakobsen til Her og Nå.

<b>DRAMATISK:</b> Under Minis oppvekst i Bodø holdt det på å gå riktig ille da han skled ut i en dam og holdt på å bli dratt inn i et rør av de kraftige vannmassene.
DRAMATISK: Under Minis oppvekst i Bodø holdt det på å gå riktig ille da han skled ut i en dam og holdt på å bli dratt inn i et rør av de kraftige vannmassene.
Publisert

Tidligere fotballspiller Jahn Ivar «Mini» Jakobsen (56) er denne vinteren å se som en av deltagerne i den nye sesongen av «Farmen kjendis» på TV 2. Etter å ha takket nei i flere år, sa han ja til å flytte inn på gården i fjor vår – bare seks dager før TV-innspillingen startet.

– Jeg så på programmet da John Arne Riise var med i fjor, og tenkte at: «Der kunne jeg jo ha vært med». At man har en god tone, prater og har det bra. Så kom plutselig spørsmålet om jeg ville være med. Jeg har blitt spurt tidligere også, men da har jeg sagt nei. Nå tenkte jeg bare: «Ja, hvorfor ikke?», smiler Mini.

Bor i Trondheim

Her og Nå møter «Farmen kjendis»-deltageren i Trondheim, der han har bodd siden 1988 – bortsett fra tre og et halvt år der han var proffspiller i utlandet. Før han forlot trønder-hovedstaden og satte seg på flyet på vei ned til «Farmen»-gården i mai i fjor, måtte han overtale kona Anita om at det hele var en god idé.

– Vi hadde noen diskusjoner hjemme, for kona var litt bekymret. Hun så egentlig mest problemer med at jeg skulle delta. Anita har alltid vært redd og bekymret på mine vegne over at man skal bli feil fremstilt. For det er klart at her er det mye opptakstid som skal klippes ned til veldig lite. Men fra jeg debuterte i Glimt som 17-åring og har vært i media har jeg nesten aldri opplevd at jeg har blitt klippet dårlig på TV. Det går nok bra denne gangen også, sier han med et lurt smil.

Hva har du av gårdserfaring fra før?

– Det er lite. Jeg er jo egentlig en fisker fra Lofoten, selv om jeg var to og et halvt da jeg flyttet til Bodø. Så jeg har sånn sett ikke så mange fisker-egenskaper heller. Når det kommer til dyr og alt det der, bruker jeg å si at hvis du gir meg en bruksanvisning så skal jeg få til det meste, forklarer han.

Les også: Dette er Farmen kjendis-deltakerne 2022

<b>STERKE PERSONLIGHETER:</b> Årets forpaktere i «Farmen kjendis» er svært ulike, både i alder, kultur og bakgrunn. Dermed er det duket for sterke vennskap og heftige krangler inne på gården.
STERKE PERSONLIGHETER: Årets forpaktere i «Farmen kjendis» er svært ulike, både i alder, kultur og bakgrunn. Dermed er det duket for sterke vennskap og heftige krangler inne på gården.

Røk ut av Farmen

«Mini» var den første deltakeren som måtte forlate tv-programmet, da han ble valgt som andrekjempe av Adam Ezzari under den første uken. Han valgte å utfordre Ezzari i saging, men tapte og måtte forlate gården.

– Det var jævlig bittert. Jeg ble knust i tvekampen. Adam maltrakterte meg på stokkene. Jeg var ikke i nærheten, uttalte han til TV 2.

Når denne saken publiseres, er han med på Torpet, sammen med Marna Haugen og Shabana Rehman.

<b>GOD TONE:</b> Shabana Rehman og Mini er begge kjente for sin gode humor, og inne på «Farmen»-gården fant de tonen.
GOD TONE: Shabana Rehman og Mini er begge kjente for sin gode humor, og inne på «Farmen»-gården fant de tonen.

Opprinnelig fra Bodø

Mini vokste opp i Bodø med moren og tre eldre brødre. Han var ifølge seg selv både stor i kjeften og et svært aktivt barn. Han var ikke spesielt god i fotball på denne tiden, men satt sjelden i ro – og drev med både håndball, hopp og langrenn.

En dag, da Jahn Ivar var åtte år gammel, var det nær ved å gå riktig galt.

– Jeg holdt på å drukne. Jeg husker ikke så mye av det selv, men har blitt fortalt om dramatikken i ettertid. Rett ovenfor der vi bodde – i Stordalen – var det fotballbane, hoppanlegg og diverse. Dette var om våren, og der var det en elv som gikk under i et rør. Der hadde det tettet seg til sånn at det hadde dannet seg en stor dam. Vi bygde flåte der, og så skled jeg og datt uti, forteller han.

– Da var jeg på vei ned mot det røret, og det kommer ikke opp før du kommer i havna i Bodø – som er flere kilometer unna. Det er ikke sikkert jeg hadde greid å holde pusten inni der, sier han ironisk.

Mini forteller at åpningen av røret hadde enkelte stengsler foran seg, og at det bare var flaks at han stoppet ved et av disse – og ikke ble tatt av strømmen inn i vannmassene.

– Noen steder der kunne jeg ha gått gjennom, og andre kunne jeg ha blitt stoppet. Heldigvis ble jeg stoppet, og den ene broren min fikk tak i meg og dro meg opp. Så det gikk jo bra, sier han nøkternt.

Les også: (+) Nils (82) slakter Farmen: – Disse mentorene, stakkars folk!

<b>HJEMME:</b> Mini flyttet til Trondheim i 1988, og det er her han føler seg mest hjemme. – Jeg var borte i tre og et halvt år for å spille i utlandet, men jeg kom tilbake igjen. Selv og jeg fløy rundt og var den «breiale» utad så visste jeg at jeg var ingenting uten Rosenborg, sier han.
HJEMME: Mini flyttet til Trondheim i 1988, og det er her han føler seg mest hjemme. – Jeg var borte i tre og et halvt år for å spille i utlandet, men jeg kom tilbake igjen. Selv og jeg fløy rundt og var den «breiale» utad så visste jeg at jeg var ingenting uten Rosenborg, sier han.

Derfor blir han kalt for «Mini»

Da Jahn Ivar var 15–16 år, begynte han å bli en god fotballspiller, og som 17-åring debuterte han på Glimt. Da hadde han allerede blitt kalt for «Mini» av kompisene sine i flere år, og i et intervju med avisa Nordlands Framtid ble tittelen «Bare kall meg for Mini». Fra da av har han selv bare omtalt seg som «Mini».

– Da jeg kom til Trondheim for å spille en treningskamp med Rosenborg i 1987, kom Nils Arne Eggen og plukket meg opp på Værnes. Så sa han: «Hvis du vil, kan vi kutte ut kallenavnet Mini». Da sa jeg: «Da tror jeg heller vi kutter ut Jahn Ivar». Det er nok en av de smarteste tingene jeg har gjort, sier han om navnet som er blitt hans merkevare.

Har du aldri sett på det som negativt å bli kalt «Mini»?

<b>STORHETSTIDEN:</b> Både «Mini» og tidligere klubbkollega Roar Strand følger fortsatt gamleklubben Rosenborg tett.
STORHETSTIDEN: Både «Mini» og tidligere klubbkollega Roar Strand følger fortsatt gamleklubben Rosenborg tett.

– Nei. Jeg var jo minst av alle, og enda mindre før sammenlignet med de andre. Jeg var bare 130 cm i førsteklasse. Jeg har alltid vært litt småkjapp i kjeften og litt «sosialminister» i alle lag jeg har spilt på. Så jeg har aldri følt meg mobbet for at jeg var liten eller noe, understreker han.

Norge la tidlig sin elsk på den morsomme fotballspilleren med hockeysveisen og det lite selvhøytidelige kallenavnet. Før cupfinalen med Rosenborg i 1990 ble han til og med popstjerne da han laget en egen låt.

– Jeg var på førsteplass på «Norsktoppen» fra oktober til mars med «Minisangen». Vi solgte vanligvis 5000 eksemplarer av sangene når det var cupfinaler. Da «Minisangen» kom, solgte vi 50.000. Jeg var på Norway Cup og måtte ha med meg livvakt, for plutselig var jeg omringet av 40 stykker. Men kjendislivet har bare vært snilt med meg. Det har så å si bare vært fordeler, og så har nok Anita ment at det også har sine ulemper, medgir han.

Les også: Gikk på en smell etter Farmen: – Følte jeg hadde vært med i en sekt

To døtre sammen med Anita

Mini og Anita ble kjærester i 1988 og giftet seg ti år senere. Døtrene Lena (29) og Jannicke (25) har for lengst flyttet hjemmefra, og bor nå i Oslo.

– Jeg er voldsomt til stede for mine barn, men kona mi – Anita – er navet her. Hun har en enorm familiefølelse. Hun har vært der gjennom alt i min karriere, så hun har nok hatt den største påkjenningen av og til med å være «kona til Mini» – og med alt som sies og gjøres. Var vi ute og sto og pratet med noen andre jenter eller noe sånt, kunne ryktene gå fort. Jeg skjønner at det kan ha opplevdes problematisk, men det har nå gått bra. Hun holder ut med meg ennå, sier Mini med et stort smil.

<b>DEN STORE KJÆRLIGHETEN:</b> Jahn Ivar har vært sammen med kona Anita siden 1988.
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Jahn Ivar har vært sammen med kona Anita siden 1988.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2022.

Les også