Ingebjørg Bratland FRA «Hver gang vi møtes»

Et par dager før avreise, sendte Ingebjørg Bratland melding til Odd Nordstoga og Jarle Bernhoft: «Jeg trekker meg. Hjelp!»

Ingebjørg Bratland var selvkritisk og usikker da hun startet sin musikalske reise. «Hver gang vi møtes» har hjulpet henne å komme mer ut av komfortsonen. – Nå er ikke det å være på TV så skummelt lenger, sier sangeren.

<b>INGEBJØRG BRATLAND:</b> Ingebjørg Bratland startet med folkemusikk fem år gammel, og tilbrakte tenårene på turné. – Jeg er heldig som får lov til å samarbeide med fryktelig mange bra folk og artister, sier hun.
INGEBJØRG BRATLAND: Ingebjørg Bratland startet med folkemusikk fem år gammel, og tilbrakte tenårene på turné. – Jeg er heldig som får lov til å samarbeide med fryktelig mange bra folk og artister, sier hun. Foto: Vegard Breie
Sist oppdatert

– Korona var en medvirkende faktor for min del. Mye har vært nedstengt og tungt i et par år, og inspirasjonen var ikke på topp. Så det å få lov til å dra til Kjerringøy og henge med andre kollegaer, det har jeg savnet.

– Jeg trengte å komme meg litt ut av egen sone, og åpne blikket. Og den beste måten å gjøre det på var å bli satt i et hus med seks andre artister, og tolke hverandre. Vi utvekslet masse erfaringer, og det var inspirerende, sier Ingebjørg Bratland (32) til Her og Nå.

Denne vinteren er den vakre folkemusikeren å finne i det folkekjære TV-programmet «Hver gang vi møtes».

«Hver gang vi møtes» 2023

Sammen med artistene Bjørn Eidsvåg (68), Isah (23), Karoline Krüger (52), Freddy Kalas (32), Kristian Kristensen (30) og Emma Steinbakken (19) skal hun både tolke andres låter, og selv bli tolket av kollegaene.

Født: 8. mai 1990

Alder: 32 år

Yrke: Folkemusiker og sanger

Fra; Vinje i Telemark

Bosted: Oslo

Se mer

Bratland innrømmer at hun tidligere har takket nei til å delta i det populære musikkprogrammet.

– Jeg har vært litt skeptisk før, så har takket nei. Jeg er ikke så glad i å være på TV, og var derfor i tvil. Men da jeg hørte hvem som skulle være med – det var virkelig en kremgjeng. Vi er veldig forskjellige artister, så det var bra satt sammen av produksjonen. Jeg har ledd mye.

<b>HVER GANG VI MØTES:</b> Kristian Kristensen (f.v.), Isah, Ingebjørg Bratland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Freddy Kalas og Emma Steinbakken er årets deltagere i «Hver gang vi møtes».
HVER GANG VI MØTES: Kristian Kristensen (f.v.), Isah, Ingebjørg Bratland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Freddy Kalas og Emma Steinbakken er årets deltagere i «Hver gang vi møtes». Foto: Vegard Breie

– I programmet mitt gråter jeg av latter. For en artig gjeng. Alle var i godt humør, det var ingen dag med dårlig stemning. Det er visst ganske unikt, utbroderer Ingebjørg.

Les også: Dette er deltakerne i «Hver gang vi møtes»

Samarbeid med Odd Nordstoga

Folkesangeren fra Vinje i Telemark ble for alvor kjent da hun som 16-åring sang for en rørt kong Harald på hans 70-årsdag i 2007.

Ingebjørg var da et godt etablert navn i folkemusikkmiljøet. Allerede fem år gammel startet hun med sjangeren, og hadde Ellen Nordstoga som sanglærer.

I 2013 ga hun ut debutalbumet «Heimafrå» sammen med Ellens sønn, musiker Odd Nordstoga (50). At sambygdingen selv var deltager i «Hver gang vi møtes» i 2020 var til god hjelp for Ingebjørg.

– Det året han var med så tenkte jeg hardt på å bli med selv faktisk. For jeg er veldig glad i Odd, han er en trygg og god venn. Fordelen nå var at han hadde vært med i forkant, så da kunne jeg få noen råd. Et par dager før jeg reiste oppover så meldte jeg Odd, Jarle Bernhoft og Øystein Greni, de siste to var med i fjor. Da var jeg slik, «Jeg trekker meg. Hjelp! Nå trenger jeg noen inspirerende ord». Og det fikk jeg, forteller Bratland.

<b>      ODD NORDSTOGA:</b> Både Ingebjørg og Odd Nordstoga er fra Vinje. Odds mamma var Bratlands sanglærer i oppveksten. Her er duoen i 2012.
ODD NORDSTOGA: Både Ingebjørg og Odd Nordstoga er fra Vinje. Odds mamma var Bratlands sanglærer i oppveksten. Her er duoen i 2012. Foto: Gitte Johannessen / NTB

– Da var det bare positivt fra A til Å. De sa jeg ikke kom til å angre, at dette var kjempebra. De ba meg slappe av, og være meg selv. Det var veldig viktig. Jeg fikk mange gode råd som jeg trengte. Jeg kunne jo ikke trekke meg, men jeg gruet meg så inni hampen. Rett før vi reiste fra Bodø til Kjerringøy var det mye fortvilelse på hotellrommet mitt, både anger og angst, forteller folkesangeren.

Les også: (+) «Hvorfor er ikke jeg bedt på fest? Sandra er moren til mine fremtidige barn», tekstet Lasse Joachim. Resten er historie ...

Sang for kong Harald

Hun presiserer at hun ikke angrer på deltagelsen, og at det gjorde henne godt å gå ut av komfortsonen.

– Jeg pleier å si nei til TV, og plutselig sa jeg ja til å sitte som juleråd sammen med Vegard Harm og Lisa Tønne i «Kvelden før kvelden». Så nå gjør jeg ting jeg vanligvis ikke ville sagt ja til, nå er ikke TV så skummelt lenger. Man må by litt på seg selv, og jeg er ikke selvhøytidelig. Og jeg er nok enda mindre det etter «Hver gang vi møtes». Det var befriende, sier hun.

Situasjonen var imidlertid en helt annen da Ingebjørg var yngre. Selv da hun sang for kong Harald og smeltet nasjonens hjerte.

– Det jeg husker var at jeg var utrolig misfornøyd med egen opptreden. Som er veldig typisk meg, jeg var ekstremt selvkritisk på den tiden. Det er jeg vel fortsatt, men det er klart man utvikler seg og blir herdet. Du lærer at det kommer en ny dag i morgen. Det å ha hatt så mange konserter gjør at du blir sterkere og står bedre i deg selv.

<b>      DEN GANG DA:</b> Ingebjørg beskriver seg selv som selvkritisk da hun startet karrieren. Selvtilliten har vokst med alder og erfaring. Her er hun i 2010.
DEN GANG DA: Ingebjørg beskriver seg selv som selvkritisk da hun startet karrieren. Selvtilliten har vokst med alder og erfaring. Her er hun i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB

– Det er veldig gøy å se artister som Isah og Emma Steinbakken, som er kraftpakker. Det finnes ikke et snev av den usikkerheten som jeg klarte å skjule litt for folk, men som preget meg. Jeg er fortsatt selvkritisk, men ikke på den måten. Nå har jeg mer erfaring og gir litt mer blanke. Når du er ung så er jo alt krise. En tone som er feil, en prikk på en kjole, et hårstrå som ligger feil. Men så lærer du at det bare er bagateller, smiler hun.

Les også: Céline Dion er alvorlig syk – må avlyse flere konserter

Sanglærer Ellen Nordstoga

Siden Ingebjørg startet karrieren som barn, ble hun fort vant til å omgås voksne når hun var på turné. Sanglærer Ellen Nordstoga var hennes beste venn i oppveksten.

<b>            BLE FLAU:</b> – Det som var utfordrende for min del var egen dag. Det var det jeg gruet meg til, for da er det veldig fokus på meg. Du føler deg som en slags konfirmant. Og det er jo ikke kult å være konfirmant. Jeg blir veldig flau av slikt, sier Bratland. 
BLE FLAU: – Det som var utfordrende for min del var egen dag. Det var det jeg gruet meg til, for da er det veldig fokus på meg. Du føler deg som en slags konfirmant. Og det er jo ikke kult å være konfirmant. Jeg blir veldig flau av slikt, sier Bratland.  Foto: Vegard Breie

– Jeg har alltid jobbet med folk som er veldig mye eldre. Det er litt rart nå for jeg er vant til å være yngst. Alltid. Da jeg var 14 år, var jeg på turné med 30-40-åringer. Nå er jeg ikke yngst lenger, og er en av de eldste i «Hver gang vi møtes»-flokken. Det er veldig rart.

– Du blir fort voksen i denne bransjen. Derfor er det viktig å ha gode folk rundt seg. Det er mitt beste råd til unge artister. Pass på hvem du har tett innpå deg. At det er folk som vil deg vel, sier Ingebjørg Bratland til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2023, og sist oppdatert 13/01 2023.

Les også