Den ville krangelen rundt de sprekeste damene

De nye sex-symbolene

De er helt rå i sine idretter og har en utstråling som får publikum til å smelte og sponsorene til å vrenge lommebøkene. Og det er lov til å fryde seg over å se på dem.

Pluss ikon
<b>ANGELICA BENGTSSON:</b> Den 26 år gamle svenske stavhopperen ble publikumsyndling under friidretts-VM da hun brakk staven under et forsøk på ny svensk rekord; 4,80 meter. Det så ut som at hun hadde skadet seg stygt, men Angelica spratt opp, fikk låne en stav fra en fransk konkurrent og klarte høyden − og den svenske rekorden − på sitt tredje og siste forsøk. Det ga henne sjetteplass i VM, og den brukne staven har allerede havnet på museum i Sverige.
ANGELICA BENGTSSON: Den 26 år gamle svenske stavhopperen ble publikumsyndling under friidretts-VM da hun brakk staven under et forsøk på ny svensk rekord; 4,80 meter. Det så ut som at hun hadde skadet seg stygt, men Angelica spratt opp, fikk låne en stav fra en fransk konkurrent og klarte høyden − og den svenske rekorden − på sitt tredje og siste forsøk. Det ga henne sjetteplass i VM, og den brukne staven har allerede havnet på museum i Sverige. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Like lenge som det har eksistert idrett har vi hatt publikum som har latt seg begeistre av store idrettsprestasjoner og flotte idrettsutøvere.

<b>AMALIE IUEL: </b>Faksimile fra instagram
AMALIE IUEL: Faksimile fra instagram Foto: instagram

Allerede for 2500 år siden lagde grekeren Myron en skulptur av en naken diskoskaster fordi han syntes det var en knakende flott kar, helt på høyde med de største krigerheltene. Naken, med spillende muskler; flottere kunne det ikke bli.

<b>AMALIE IUEL:</b> Den 25 år gamle jenta er en av Norges fremste friidrettsutøvere og nådde et foreløpig toppunkt i karrieren da hun kvalifiserte seg for semifinalen under årets VM i Doha. Amalie har hele 43 000 følgere på Instagram, der hun kjører en mer uskyldig linje enn mange av sine utenlandske medsøstre.
AMALIE IUEL: Den 25 år gamle jenta er en av Norges fremste friidrettsutøvere og nådde et foreløpig toppunkt i karrieren da hun kvalifiserte seg for semifinalen under årets VM i Doha. Amalie har hele 43 000 følgere på Instagram, der hun kjører en mer uskyldig linje enn mange av sine utenlandske medsøstre. Foto: DIEGO AZUBEL

I dag har vi få krigerhelter. Vår tids superhelter finner vi på idrettsarenaen – utøvere som Karsten Warholm, Aksel Lund Svindal, Martin Ødegaard og
Therese Johaug. Vi beundrer dem grenseløst for deres prestasjoner, og jaggu er de flotte å se på også. Det er sånn vi er skapt, vi kan ikke noe for det; når vi ser en
person med høy wow-faktor, kommer det et wow.

Det er det ikke alle som liker.

<b>ALEX MORGAN:</b> Faksimile fra instagram
ALEX MORGAN: Faksimile fra instagram Foto: instagram
<b>ALEX MORGAN:</b> Utrolig populær amerikansk fotballspiller som nylig bidro til et suverent amerikansk VM-gull. 30 år unge Alex, med 169 landskamper for USA og to VM- og to OL-gull på veggen, gjør også stor suksess som modell. Hun har posert i selveste Sports Illustrated sammen med noen av verdens fremste fotomodeller. Alex har hele 9,3 millioner følgere på Instagram, det er en god målestokk på popularitet.
ALEX MORGAN: Utrolig populær amerikansk fotballspiller som nylig bidro til et suverent amerikansk VM-gull. 30 år unge Alex, med 169 landskamper for USA og to VM- og to OL-gull på veggen, gjør også stor suksess som modell. Hun har posert i selveste Sports Illustrated sammen med noen av verdens fremste fotomodeller. Alex har hele 9,3 millioner følgere på Instagram, det er en god målestokk på popularitet. Foto: Getty Images

Lar oss begeistre

Når vi ser en veltrent mann, tenker mange av oss at sånn kunne vi også ha sett ut, hvis vi hadde trent 20 timer i uka, spist riktig mellom øktene og aldri mer drukket øl. Vi blir nesten inspirert. Når vi ser en flott dame i snaue tekstiler hoppe høyere og løpe fortere enn alle andre, sier vi bare wow. Og det trenger vi ikke å skamme oss over, selv ikke i 2019.

<b>INGEN SKAM:</b> – Det ligger i mannens natur å la seg begeistre når vi ser kvinner som kan føre slekten vår videre, sier sexolog Thomas J. Winther.
INGEN SKAM: – Det ligger i mannens natur å la seg begeistre når vi ser kvinner som kan føre slekten vår videre, sier sexolog Thomas J. Winther.

– Det er naturlig betinget, det gjelder for kvinner når de ser menn også, sier Thomas J. Winther, sexolog og familieterapeut.

– Det er forplantningsdriften vår, vi lar oss begeistre av alt som kan føre slekten videre, forklarer han og peker på at en veltrent kvinne er attraktiv for de fleste menn, selv om vi ikke har helt like preferanser.

– Noen liker slanke kvinner, andre liker mer kurver, mens lyst langt hår – type Therese Johaug – synes å ha godt over gjennomsnittet appell. På det området er vi enkle, det er ikke sikkert at en annen idrettsutøver hadde fått like mye støtte i en dopingsak, sier Winther.

<b>NILA HÅKEDAL:</b> Det ble stor ståhei rundt påbudet om bikinitruser for strandvolleyball­jentene, og i 2012 ble påbudet opphevet. Mange av spillerne valgte likevel å spille i bikinitruse i ettertid.
NILA HÅKEDAL: Det ble stor ståhei rundt påbudet om bikinitruser for strandvolleyball­jentene, og i 2012 ble påbudet opphevet. Mange av spillerne valgte likevel å spille i bikinitruse i ettertid.
<b>PERNILLE OG HENRIETTE:</b> Pernille Ingvaldsen Smith (nær­mest) og søsteren Henriette Ingvald­sen tok EM-gull i fot­volley i sommer, i bekvemme shor­t­s­er. – Jeg er glad jeg slipper å spille i bikinitruse som truer med å hoppe av. Jeg ønsker at presta­sjonene våre kom­mer i fokus før kroppene våre, sier Pernille.
PERNILLE OG HENRIETTE: Pernille Ingvaldsen Smith (nær­mest) og søsteren Henriette Ingvald­sen tok EM-gull i fot­volley i sommer, i bekvemme shor­t­s­er. – Jeg er glad jeg slipper å spille i bikinitruse som truer med å hoppe av. Jeg ønsker at presta­sjonene våre kom­mer i fokus før kroppene våre, sier Pernille. Foto: Christoff Hütter

Brak og bråk

Det har vært mye fokus på idrettsutøvernes bekledning når de konkurrerer. Og når de ikke gjør det.

For 20 år siden lanserte det australske damelandslaget i fotball sin kalender for 2000 med et brak da de kastet klærne på bildene. I kalenderen viste de frem den nakne sannhet i et opplag på 45 000, men reaksjonene spredte seg over hele verden. I det norske damelandslaget ble stuntet møtt med litt fliring og skuldertrekk.

<b>LUCY CHARLES-BARCLAY:</b> Da Lucy ikke klarte å kvalifisere seg til det engelske OL-laget i svømming i 2012, byttet hun idrett og ble triathlonutøver. Tre år senere vant den 26 år gamle engelske jenta VM-gull for amatører på Iron Man-distansen, og siden har hun blitt proff og holdt seg i verdenstoppen.
LUCY CHARLES-BARCLAY: Da Lucy ikke klarte å kvalifisere seg til det engelske OL-laget i svømming i 2012, byttet hun idrett og ble triathlonutøver. Tre år senere vant den 26 år gamle engelske jenta VM-gull for amatører på Iron Man-distansen, og siden har hun blitt proff og holdt seg i verdenstoppen. Foto: Getty Images

I 2001 sjokkerte alpinstjernen Kari Traa da hun poserte naken for magasinet Ultra Sport. Kulekjøreren uttalte etterpå at bildene «følger tiden», og at hun ikke brød seg om reaksjonene.

<b>LUCY CHARLES-BARKLEY: </b>Faksimile fra instagram
LUCY CHARLES-BARKLEY: Faksimile fra instagram Foto: instagram
<b>ANOUK HOOGENDIJK:</b> Den 34 år gamle jenta fra Nederland spilte toppfotball fra 2004 til 2017 i klubber som Arsenal og Ajax og har spilt hele 103 landskamper. Blant annet her mot Norge. Hun har i en rekke år vært en av Nikes frontfigurer, gjort flere modelljobber, og nå jobber hun som TV-kommentator. Anouk har 198 000 følgere på Instagram.
ANOUK HOOGENDIJK: Den 34 år gamle jenta fra Nederland spilte toppfotball fra 2004 til 2017 i klubber som Arsenal og Ajax og har spilt hele 103 landskamper. Blant annet her mot Norge. Hun har i en rekke år vært en av Nikes frontfigurer, gjort flere modelljobber, og nå jobber hun som TV-kommentator. Anouk har 198 000 følgere på Instagram. Foto: instagram
<b>JULIA EFIMOVA:</b> Hei, jeg heter Julia, jeg tilbringer det meste av livet mitt i svømmebassenget, og da blir jeg jo ganske veltrent. Om hun ikke har sagt akkurat dette, så stemmer det ganske bra. Julia er en 27 år gammel russisk svømmer som har rasket med seg seks VM-gull på 50, 100 og 200 m bryst. Hun har også vært utestengt for doping og blitt buet ut under flere svømmemesterskap.
JULIA EFIMOVA: Hei, jeg heter Julia, jeg tilbringer det meste av livet mitt i svømmebassenget, og da blir jeg jo ganske veltrent. Om hun ikke har sagt akkurat dette, så stemmer det ganske bra. Julia er en 27 år gammel russisk svømmer som har rasket med seg seks VM-gull på 50, 100 og 200 m bryst. Hun har også vært utestengt for doping og blitt buet ut under flere svømmemesterskap. Foto: Getty Images

Ødeleggende for sporten

Andre ganger har sportslig nakenhet skapt bråk blant utøverne. Det toppet seg da kvinnene ble tvunget til å være mer lettkledde enn mennene på sandvolleyballbanen. Mange mente at det ble for mye når filmkameraene zoomet inn på supersnaue truser som hoppet inn i rumpesprekken.

I 2012 fjernet omsider det internasjonale volleyballforbundet FIVB påbudet om at sandvolleyball-damer må spille i bikini. Også det medførte reaksjoner, også innenfor idretten selv. Den norske volleyball-stjernen Iver Horrem beskrev beslutningen som «ødeleggende for sporten» overfor Dagbladet:

– Sandvolleyball skal være en sexy idrett, sa han til Dagbladet.

<b>SPRENGTE GRENSER:</b> Da kunstløp­stjernen Katarina Witt kastet klærne i Playboys jule­nummer i 1998, markerte hun starten på en krangel som fortsatt pågår.
SPRENGTE GRENSER: Da kunstløp­stjernen Katarina Witt kastet klærne i Playboys jule­nummer i 1998, markerte hun starten på en krangel som fortsatt pågår. Foto: REX/scanpix

Det finnes grenser

– Det er viktig at det ikke tråkkes over grenser, at utøverne ikke eksponeres på en undertrykkende eller sexifiserende måte. Verden har jo forandret seg, panserpikene er ikke lenger å se på panseret når det kommer nye biler. Også TV-selskapene er blitt langt mer bevisste, de unngår filming i ekle vinkler og dvelende nærbilder på kropp, mener Winther.

Når det forekommer glipper, som da arrangørene av årets friidretts-VM i Qatar filmet 100-
meterjentene nedenfra og opp i startblokka, satte utøverne en stopper for filmingen på flekken. Det får være grenser, og det er det. Men snaue tekstiler blir det ingen slutt på.

<b>JAQUELINE CARVALHO:</b> Den 1,86 m høye brasilianske volleyballspilleren er en av de ypperste i sin idrett og stjerne på laget som tok OL-gull i 2008 og 2012. Hun figurerer også høyt på rangeringer over kvinnelige idrettstjerner menn lar seg begeistre over.
JAQUELINE CARVALHO: Den 1,86 m høye brasilianske volleyballspilleren er en av de ypperste i sin idrett og stjerne på laget som tok OL-gull i 2008 og 2012. Hun figurerer også høyt på rangeringer over kvinnelige idrettstjerner menn lar seg begeistre over.

– Idrettsutøverne bruker det tøyet som gir best resultater, at de ser bra ut i tillegg er ren bonus. Mitt inntrykk er at de aller fleste ikke har noen problemer med å vise seg frem, og at de er stolte av resultatet av all treningen. Da jeg drev aktiv idrett, kunne jeg aldri konkurrert i tanga. Men jeg drev med judo, sier Winther.

<b>ANNIMARI KORTE:</b> Annimari (31) satte i år finsk rekord på 100 meter hekk med sterke 12.72. Utenfor idrettsbanen er hun flink til å poste bilder av seg selv på sosiale medier der du ser at hun har trent en god del. Så kan hun også konkurrere på landslaget med FIN på landslagsdrakten.
ANNIMARI KORTE: Annimari (31) satte i år finsk rekord på 100 meter hekk med sterke 12.72. Utenfor idrettsbanen er hun flink til å poste bilder av seg selv på sosiale medier der du ser at hun har trent en god del. Så kan hun også konkurrere på landslaget med FIN på landslagsdrakten.

Playboy-besøk

<b>ANNIMARI KORTE: </b>Faksimile fra Instagram
ANNIMARI KORTE: Faksimile fra Instagram

Hva mener de kvinnelige utøverne om å bli glodd på når de konkurrerer? Utøverne Vi Menn har spurt ønsker ikke å svare, men bildene de publiserer av seg selv på sosiale medier taler for seg. Det og foto-shootene de stiller opp i. Mange idrettsutøvere liker veldig godt å vise at når du trener 20-30 timer i uka, så blir det resultater. Når du så premieres med å få være med i Sports Illustrated sammen med verdens fremste fotomodeller, er det jo som å vinne et nytt VM-gull. Bare spør den amerikanske fotballspilleren Alex Morgan, hun har gjort begge deler.

Flere kvinnelige idrettsstjerner har kastet alle klærne i Playboy. Kunstløpsikonet Katarina Witt var den første, andre er verdensmester i svømming Amanda Beard, gullvinner i kunstløp Maria Butyrskaia og høydehopper Amy Acuff. Noen gjorde det for penger og berømmelse, andre donerte honoraret til et veldedig formål.

Men felles for dem alle er at de var stolte av utseendet sitt og likte å vise det.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.

Les også