Best uten ball 

Helt smashing

Med Casper Ruud er Norge i ferd med å få en internasjonal tennisstjerne, så vi tenkte det var på tide å lære mer om denne idretten. Her er ti av de … vel, fineste tennisstjernene.

Anna Kournikova
Anna Kournikova Foto: Faksimile: Sports Illustrated
Sist oppdatert

Vi innrømmer glatt at dette ikke er artikkelen du skal lese dersom målet er å fordype deg i statistikk og historiske fakta om tennis. Men, da hadde du nok uansett plukket opp et helt annet blad enn Vi Menn.

Felles for alle på denne lettbente listen er uansett at de har, eller hadde, ekstreme ferdigheter innen tennis. Alle nådde kanskje ikke helt til topps på rankingen, men det skal da også godt gjøres. Nivået i tennis-verdenstoppen er rett og slett så høyt at det er vanskelig å begripe – i hvert fall for journalister som egentlig ikke vet det døyt om tennis.

Uten noe mer om og men kan vi derfor presentere våre ti kvinnelige favoritter blant verdens beste tennisspillere.

Anna Kournikova

Rundt millenniumsskiftet var Anna verdens største kvinnelige tennisstjerne, selv om hun aldri vant en eneste single-tittel. Enkelte vil ha det til at russeren kun hadde utseendet og stjernestatusen gående for seg, men hun var tross alt ranket som nummer åtte i verden på ett tidspunkt. I tillegg var det som double-spiller Anna gjorde det best, spesielt med Martina Hingis som partner. Sammen hanket de inn både Grand Slam- og WTA-titler, og det faktum at de selv kalte seg «tennisens svar på Spice Girls» viser en selvironi man bare må like.

Vi slenger på at Anna Kournikova i år 2000 var ansiktet utad for et sports-BH-merke, under slagordet «Only the ball should bounce». Det var andre tider.

Ana Ivanovic
Ana Ivanovic Foto: Faksimile: Sports Illustrated

Ana Ivanovic

Serbiske Ana matcher Anna Kournikova når det gjelder utseendet, og er adskillig mer merittert som tennisspiller. Gjennombruddet kom i Zürich Open i 2004, der hun med nød og neppe ble slått ut av legenden Venus Williams. Hun var rangert som verdens beste kvinnelige spiller i 2008, vant 15 WTA Tour singles-titler og en Grand Slam singles-tittel (French Open), og har en hel haug med andre pokaler i premieskapet sitt. I 2008 ble den massive medieoppmerksomheten for mye for den unge jenta, som delvis trakk seg fra rampelyset.
I 2014 gjennomførte hun imidlertid et imponerende comeback, før hun igjen trakk seg fra profesjonell tennis to år senere.

Maria Sjarapova
Maria Sjarapova Foto: Faksimile: Sports Illustrated

Maria Sjarapova

Hun konkurrerte for Russland, men har bodd i USA siden 1994. Maria har nok ikke bare ett premieskap, for å si det sånn, og sikret seg blant annet et såkalt career Grand Slam – altså seier i de fire viktigste, årlige turneringene. Og så var og er hun jo smellvakker, noe som har gitt henne en solid modellkarriere ved siden av tennisen.

Gabriela Sabatini
Gabriela Sabatini Foto: getty images

Gabriela Sabatini

Gabby var en av verdens beste tennisspillere fra midten av 1980-tallet og til midten av 1990-tallet. Det er imponerende lenge i seg selv, og argentineren var en medaljegrossist av rang – selv om hun aldri ble nummer én på verdensrankingen. Hun gjorde det også skarpt som double-spiller, og vant blant annet Wimbledon i 1988 i tospann med Steffi Graf.

Gabriela trakk seg fra profesjonell tennis i 1996, og har siden tjent pengene sine blant annet på sitt eget parfymemerke. Som faktisk ikke lukter svette, grus og gress, slik man kanskje skulle tro.

Maria Kirilenko
Maria Kirilenko Foto: Faksimile: sports illustrated

Maria Kirilenko

Kanskje ikke det aller mest kjente navnet for mannen i gata, men tennisinteresserte burde vite at russiske Maria var blant de ti beste i verden, både i singles og doubles, da karrieren var på topp. På sitt beste var hun rangert som tredje best i verden, og det sier noe om nivået. Da vet du hvordan du klasker en ball, for å si det sånn.

Ferdighetene på grus og gress, og – la oss være ærlige – utseendet hennes, landet henne modelljobber for blant annet Adidas. I 2009 dukket hun også opp i Sports Illustrated Swimsuit Edition sammen med Daniela Hantuchova, i en moteserie kalt «Volley of the Dolls». Det var andre tider.

Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki Foto: YouTube/Sports Illustrated Swimsuit

Caroline Wozniacki

Vårt naboland Danmark har fått frem flere gode tennisspillere, men ingen så gode som Caroline. Så var hun da også best i verden på ett tidspunkt. Carro hanket inn 30 WTA singles-titler i løpet av karrieren, og var rangert som nummer én i verden så sent som i 2018.

Før US Open i 2018 fikk Caroline diagnosen leddgikt, men valgte likevel å gjennomføre turneringen. Etter diagnosen falt nivået på prestasjonene noe, men i Beijing Open samme år trådde hun til og vant turneringen uten å tape et eneste sett. Vi bøyer oss i støvet!

Eugenie Bouchard
Eugenie Bouchard Foto: Faksimile: sports illustrated

Eugenie Bouchard

Canada er kanskje ikke det første landet som dukker opp når man diskuterer tennis, men Eugenie har gjort seg bemerket etter at hun debuterte i proffsirkuset i 2009. Det store gjennombruddet kom noen år senere, i 2013. Året etter ble hun for øvrig den første tennisspilleren fra Canada som nådde finalen i en Grand Slam-
turnering, nemlig Wimbledon.
Så vi har våre ord i behold.

Eugenie er fortsatt aktiv, selv om resultatene har vært noe skuffende de siste årene. Formkurven har likevel vært noe stigende i 2020, så vi avskriver henne ikke helt ennå.

Amanda Coetzer
Amanda Coetzer Foto: youtube

Amanda Coetzer

Sørafrikanske Amanda holdt seg på topp 20 av verdensrankingen hele ti sesonger på rad, og kom så høyt opp som tredjeplassen da hun var på sitt beste, som var i 1997. Coetzer gjorde seg blant annet bemerket ved å slå spillere som lå over henne på rankingen. Dette, kombinert med at Amanda kun ruver 158 centimeter over bakken, ga henne kallenavnet «The Little Assassin». Amanda har nytt pensjonisttilværelsen siden 2004.

Daniela Hantuchova
Daniela Hantuchova Foto: Faksimile: espn

Daniela Hantuchova

Slovakiske Daniela fikk sitt store gjennombrudd da hun slo Martina Hingis i finalen av Indian Wells Masters i 2002, og holdt det gående som profesjonell tennisspiller til 2017. I løpet av karrieren tok hun også skalpene til navn som Serena Williams og Caroline Wozniacki, og dro inn nok sølvtøy til en syvretters middag på det norske slott. Etter at hun trakk seg fra profesjonell tennis har Daniela fått tiden til å gå ved å jobbe innen TV – selvfølgelig som tenniskommentator.

Gisela Dulko
Gisela Dulko

Gisela Dulko

I likhet med landskvinnen Gabriela Sabatini nådde aldri argentinske Gisela helt til topps på verdensrankingen. Den høyeste plasseringen hennes var faktisk bare 26. plass, selv om hun også fikk med seg WTA-titler. Det var nemlig innen doubles Gisela gjorde det best, her gikk hun helt til topps på rankingen og vant hele 17 WTA-titler i tospann med blant andre Flavia Pennetta. I 2011 kom hun også til finalen i mixed doubles i US Open, sammen med Edward Schwank. Året etter var det slutt, Gisela la tennisracketen på hylla – i hvert fall profesjonelt sett.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2020

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020, og sist oppdatert 30/10 2020.

Les også