I dag kom den viktigste mobilnyheten på mange år

Foto: (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Nå skjer det faktisk noe med det som mobilen er ment til brukes til.

Det begynner å bli halvannet år siden vi var på besøk hos Telenor og fikk demonstrert den nye taleteknologien for mobiltelefoner som har fått navnet HD Voice. Nå skulle det endelig bli mye bedre lydkvalitet i mobilen din, noe som strengt tatt har vært på tide.

Mobiltelefoner har jo som de fleste av oss vet eksepsjonelt dårlig lyd.

Gammel teknologi

Hovedårsaken er ikke at mobilene har dårlige høyttalere og mikrofoner, men at måten samtalene sendes på i mobilnettet forringer kvaliteten.

HD Voice er altså en ny måte å sende trafikken i mobilnettet på, og kan omtrent sees på som forskjellen mellom gamle mp3-filer og moderne AC3-teknologi.

Den nye lydteknologi får med seg et vesentlig større frekvensspeker. Dagens løsning, som kalles «narrowband AMR», klarer å videreformidle frekvenser på mellom 300 og 3400 Hz, mens HD-Voice klarer frekvenser mellom 50 og 7000 Hz. Dette er veldig viktig for talekvalitet, men minst like viktig er det at den nye teknologien filtrerer ut uønsket støy.

Videoen under beskriver forskjellen på en strålende måte.

Aktiverer teknologien nå

Utrulling av den nye teknologien har tatt mye lengre tid enn hva alle regnet med, men nå melder Telenor at de endelig skrur på løsningen.

- Det har i de siste årene vært en rivende utvikling i mobilteknologien, vi har fått raskere nett, smartere telefoner og nye tjenester. Det er snart ikke den ting du ikke kan gjøre med mobiltelefonen. Men ett område henger etter. Talekvaliteten har ikke fått noe vesentlig løft siden innføringen av GSM tidlig på nittitallet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen i en pressemelding.

- Nyansene i tonefallet blir klarere og lyden mer naturtro. De som jobber eller befinner seg i områder med mye bakgrunnsstøy, slik som i kafeer eller nær trafikk, vil ha stor nytte av HD Voice. Bedre lydkvalitet vil generelt gi færre misforståelser, og vil også føre til at du kan snakke lavere i telefonen. Det er jo praktisk når du befinner deg i det offentlige rom, sier Berit Svendsen.

Telefonen kan være begrensende

Teknologien vil i første omgang kun fungere på 3G-nettet, og begge som snakker sammen må ha en telefon som har støtte for HD Voice.

Telenor omtaler dette som «de aller fleste nyere smarttelefoner», men dette er en sannhet med modifikasjoner. Fra Apple er det kun iPhone 5 som har støtte, og en rekke Android-telefoner trenger også en oppgradering for å støtte teknologien. I skrivende stund skal det være under 40 prosent av telefonene som brukes.

Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus bekrefter overfor Side3 om at også de lanserer løsningen.

- NetCom innfører HD Voice uken etter påske, og ruller det gradvis ut i 3G-nettet. Senere vil det også bli HD-kvalitet i 2G-nettet, sier Vederhus.

- HD Voice-tjenesten blir automatisk tilgjengelig for NetComs kunder, og koster ingenting, legger han til.

Har en stor svakhet

Det er derimot en veldig stor svakhet med den nye teknologien, og det er at den ikke vil fungere mellom mobilnettene. Selv om både NetCom og Telenor nå få HD Voice, og en har en telefon som støter teknologien, vil en fortsatt bruke den gamle taleteknologien når en ringer mellom mobilnettene.

- Dette har noe med sambandet mellom operatørene å gjøre. I dag bruker vi en teknologi som kalles PCM-samband, men for at HD Voice skal fungere, må det gå gjennom det som kalles «IP Interconnect», sier Telenors informasjonssjef Anders Krokan til Side3.

- For å si det slik: Her trengs det å gjøres noe, sier han, og sier at dette helt sikkert vil komme etter hvert.

Når det kommer til operatører som bruker Telenors nett, som Tele2, Network Norway og One Call, vil de ikke få tilgang til HD Voice når det nå lanseres.

Mer fra Nettavisen:

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2013.

Les også