I dag fyller prinsesse Ingrid Alexandra ti år

Se de nye bildene av prinsessen.

Foto: Sølve Sundsby (Det kongelige hoff)
Publisert

(NTB:) Med familie og barnebursdag skal prinsesse Ingrid Alexandra feire at hun fyller ti år tirsdag.

Tross at hun en dag skal overta tronen, prøver kongefamilien å sørge for at prinsessen får en så normal, norsk oppvekst som mulig. Utover flagging landet over blir det ingen offentlig markering av tiårsdagen:

- Dagen skal feires med familien og med barnebursdag, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Foto: Sølve Sundsby (Det kongelige hoff)

Tross tradisjonell feiring på linje med sine klassekamerater er likevel prinsessen klar over sin særstilling. Hun har hatt flere offisielle oppdrag, blant annet sammen med besteforeldrene og foreldrene sine. Dessuten pleier hun å være med når det er hopprenn i Holmenkollen på Holmenkollsøndagen, og hun har plikter på Skaugum og på Slottsbalkongen 17. mai.

Kjedelig å posere

I forbindelse med niårsdagen i fjor ble det sendt ut fotografier av prinsesse Ingrid Alexandra, smilende, hånd i hånd med både farfar kong Harald og pappa kronprins Haakon. I forbindelse med fødselsdagen i år har Slottet sendt ut tre bilder av en alvorlig ung dame på egne bein. Men alvoret skyldes visstnok ikke et økende antall offentlige oppdrag:

- Hennes viktigste jobb nå er å gå på skolen, sier Hagen.

Kanskje skyldes alvoret på bildene rett og slett at hun gjerne skulle gjort noe helt annet enn å bli tatt bilde av. Da hun ble intervjuet på TV første gang, i NRK-programmet Julemorgen i 2012, sa hun nemlig at det er noe av det kjedelige ved å være kongelig:

- Det er når man sitter, sitter, sitter og sitter og ikke får det perfekte bildet. Og så klarer ikke Magnus, lillebroren min, å sitte stille, forklarte hun da.

Lek mens man kan

Kongelig eller ikke, livet blir ubønnhørlig mer ansvarstungt og kravene høyere etter hvert som man blir eldre, noe prinsessen sikkert har fått merke på skolen. Da er det bra at kronprinsfamilien vektlegger at hun også skal få gjøre det hun liker i fritiden, som å leke, tegne, lese bøker, høre på musikk, spille piano og leke med hunden Milly Kakao og valpen Muffins.

I 2005 satte barnepedagoger og småbarnsforeldre sammen en liste over 33 ting barn bør ha gjort før de fyller ti år, som en del av kampanjen «Dirt is good». Lista var et forsøk på å inspirere til mer aktiv lek, gjerne utendørs. Mest sannsynlig kan prinsesse Ingrid Alexandra krysse av for det meste der nå, alt fra å bygge sandslott til å finne froskeegg, eller å dyrke karse på bomull og klatre i trær.

Foto: Sølve Sundsby (Det kongelige hoff)

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2014.

Les også