Hvor farlig er det egentlig å drikke energidrikk?
- Man har sett enkelte tilfeller av barn som har fått hjerteflimmer, sier lege.

(SIDE2): Torsdag er TV-programmet «Matagentene» tilbake på skjermen med ny sesong. I sesongens første episode tar programlederne Espen Fiveland og Thea Olsen en nærmere titt på innholdet i energidrikker og wienerpølser.
Sukker og koffein
- Sukker er hovedkilden til energi i energidrikken, forklarer Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.
- I energidrikken Battery har vi to typer sukker. Vi har den vanlige typen som man kjenner som hvitt sukker. Og maltodekstrin som beholder energien din lenger, noe som passer bra i energidrikker. Hvis du drikker én boks Battery, får du i deg like mye koffein som en kopp kaffe, sier Bruusgaard.

Med en blanding av koffein og sukker er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at man kvikner til når man drikker slike energidrikker. På mange av energidrikkene informeres det at drikken ikke passer for barn.
- Grunnen til at barn ikke bør drikke energidrikk, er fordi barn trenger det rett og slett ikke, svarer kommunikasjonssjefen hos Ringnes.
Lege og hjertespesialist Wasim Zahid forklarer at man blant annet kan få høyere puls, hjertebank og økt blodtrykk ved å innta energidrikk som inneholder koffein.
- Man har sett enkelte tilfeller av barn som har fått hjerteflimmer frodi de har inntatt store mengder, sier han.
- Barn kan bli urolig, engstelig, irritert og veldig aktive. De får ikke hvilt seg eller den roen de trenger. Kroppen får ikke restituert seg skikkelig og man får ikke nok søvn og blir ordentlig uthvilt.
Legen mener at så lenge man ikke ser noen store fordeler ved å drikke energidrikk, så er det heller ingen grunn for å utsette seg for eventuelle bivirkninger.
Lurer smerteterskelen
Energidrikkene lover at du skal få mer energi, noe programleder Espen Fiveland skal undersøke nærmere ved å løpe 3000 meter to ganger på to ulike dager, med og uten energidrikk i kroppen. Han vet ikke selv hvilken drikk han får før løpstesten.
Resultatene viser at programlederen forbedret seg med hele 30 sekunder etter å ha drukket energidrikk. Ved å se på pulsmålinger ser man også at TV-journalisten presset seg mer etter at han hadde fått koffeinholdig drikke.

- Forskningen generelt viser at det er en prestasjonsmessig effekt av å ta koffein. Men dette vil være individuelt. Rundt 20 prosent responderer ikke på dette, forklarer PHD-student ved Norges Idrettshøyskole Hans Kristian Stadheim.
- Hovedteorier er at dette her påvirker nervesystemet vårt og også påvirker smerten vår. Enkelt og greit så opplever man mindre smerte når du er i fysisk aktivitet så du kan presse deg selv hardere og prestere bedre, sier han.
I samme episode får du også svaret på hva som egentlig er i pølsene vi spiser, samt tips til hvordan du kan vurdere om en pølse er sunn eller ikke.
Matagentene ser du på TV 2 torsdager klokken 20.00.