Hunden Antons bortgang

Antons matfar i sorg: – Uaktuelt med ny hund

22. mai var vi nødt til å ta farvel med hele Norges kjæledegge Anton. Slik går det med «Pappa Anton» etter at hans kjære hund døde.

HUNDEN ANTON: I mai var hele Norge nødt til å ta farvel med kjendishunden Anton. Han deltok i NRK-programmet "Fra bølle til bestevenn".
HUNDEN ANTON: I mai var hele Norge nødt til å ta farvel med kjendishunden Anton. Han deltok i NRK-programmet "Fra bølle til bestevenn". Foto: Privat
Sist oppdatert

Hele Norges kjæledegge gikk bort natt til søndag 22. mai.

Kjendishunden Anton vant hele Norges hjerte i sesong én av NRK-serien «Fra bølle til bestevenn».

Der sjarmerte han hele befolkningen med sin stahet og unike personlighet.

Den hjerteskjærende beskjeden delte matfar Fredrik Holmen på Anton sin Instagram-konto med 31 000 følgere. Mange ble etterlatt i sorg, og delte sin medfølelse.

– Den søndagen var en av de verste dagene i livet mitt. Det var dagen jeg mistet min livspartner, min bestevenn. Plutselig var han borte, sier Fredrik til Klikk.no.

Et tungt farvel

Anton led av luftveisproblemer. For litt under ett år siden kom skrekkbeskjeden om at klaffene i luftveien til Anton var svekket.

Siden den gang har Fredrik jobbet hardt med å tilpasse trening og mosjon til Antons helsetilstand – i håp om bedring.

Desperat prøvde de betennelsesdempende tabletter som ikke ga noe effekt. Siste løsning var operasjon.

Mandag 23. mai skulle Anton opereres i Bergen. Fredrik bestemte seg for å kjøre fra Stjørdal til Bergen på lørdagen, for å slippe å stresse rett før operasjonen.

Da de ankom Bergen lørdag kveld, var Anton svært urolig og pustet veldig tungt. Fredrik ble sittende med ham i flere timer for å roe ham ned, før de begge fant veien til senga.

SYKDOM: Anton led av luftveisproblemer. Kun to dager før operasjon sovnet han inn.
SYKDOM: Anton led av luftveisproblemer. Kun to dager før operasjon sovnet han inn. Foto: Privat

Les mer om Anton: Slik gikk det med Anton etter programmet «Fra bølle til bestevenn»

Skrekkelig syn

Søndag morgen ble han møtt av et skrekkelig syn.

– Skal vi gå på tur Anton?, ropte Fredrik.

Han ble stående og vente på svar.

– Anton? Vil du ikke gå tur nå da?, spør han igjen.

Det var ikke uvanlig at Anton ignorerte Fredrik hvis han ønsket å slappe av og sove lenger. Fredrik tok det som et nei, og tenkte ikke noe mer over det.

Etter en liten stund uten noen lyder, merket Fredrik at noe ikke stemte. Han gikk forsiktig bort til Anton. Stille lå han på gulvet.

Fredrik strakk ut en hånd, og kjente på pelsen hans. Den var klam, noe som ikke var uvanlig for en hund på 80 kg. Men det var noe som ikke stemte. Han var stiv. Det kom ingen reaksjoner fra ham. Han prøvde å rulle ham over og kjenne på pulsen. Det var ingen tegn til liv.

I sjokk sto matfaren og så på Anton. Tårene trillet og hjerte føltes tomt. Hans bestevenn var borte.

MINNE: Matfar Fredrik har fått laget en bamse som ligner på Anton. Han bærer Anton med seg hver dag i hjertet, og minnes han i hjemmet sitt.
MINNE: Matfar Fredrik har fått laget en bamse som ligner på Anton. Han bærer Anton med seg hver dag i hjertet, og minnes han i hjemmet sitt. Foto: Privat

– Du forstår ikke at han er død med en gang. Du ønsker ikke å tro at det er sant. Men slik er livets sirkel. Det er svært trist, men naturen gikk sin gang, sier Fredrik og fortsetter:

– Du kjenner også en liten lettelse. En lettelse på at han ikke kommer til å lide mer. Nå er han fri for alle smerter. Det var heller ikke garantert at han kunne opereres på mandagen, eller at det skulle gå bra. Så jeg er litt lettet for at jeg slapp å stå ovenfor et vanskelig dilemma om liv og død.

I sorg

Anton ble syv og et halvt år. Det har ikke blitt funnet en konkret årsak til dødsfallet, men det skyldes luftveisproblemer.

Fredrik har valgt å kremere Anton og ha ham i en urne.

For å bevare et godt minne om ham, har han fått laget en bamse som ser ut som Anton. På den måten har han fortsatt bestevennen sin i hjemmet sitt, samt i hjertet.

Da Fredrik dro hjem etter Anton sin bortgang, kjente han en sterk tomhetsfølelse.

Huset føltes tomt og ensomt. De første dagene Fredrik kom hjem fra jobb, savnet han synet av en stor Newfoundlander som sto ventende ved gjerdet.

Les også (+): Han fikk lov til alt, bare fordi han var så søt. Til slutt fikk jeg nok

Unikt forhold

Fredrik beskriver forholdet til Anton som unikt. Som to bestevenner som hadde de en spesiell form for kommunikasjon. Kun med blikk kunne de forstå hverandre.

Tiden etter dødsfallet har vært tøff, men også gått over all forventning for Fredrik. Det er en ny hverdag han har blitt vant til.

– Hadde jeg måttet leve med den sterke sorgfølelsen jeg fikk den søndagen, hadde det vært tøft. Selv om han var som barnet mitt, så er det fremdeles litt lettere å ta farvel med en hund enn et menneske. Det går lettere nå. Det har hjulpet at jeg er så opptatt om dagen, sier Fredrik.

– Jeg velger å se på det positive. Vi har hatt mange fine år sammen som jeg er takknemlig for. Vi har ikke noe annet enn gode minner sammen. Nå er han fri for lidelser, og kan ha det godt i hundehimmelen med masse kylling og hundegodteri, legger han til.

– Ønsker du deg en ny hund?

– Nei. Det er jeg veldig bestemt på. Mange vil påstå at det hjelper på sorgen, men det å ha et kjæledyr bærer med seg mye sorg til slutt. Vi kommer ikke utenom det, og den sorgen ønsker jeg ikke å oppleve igjen, sier Fredrik.

– En hund krever også mye tid. Det skal jeg ikke legge skjul på. Å være alenefar med Anton var ikke lett, legger han til.

BESTEVENNER: Fredrik beskriver Anton som en fantastisk hund som hadde en unik personlighet. Han opplever det tøft å miste sin bestevenn, og ønsker ikke å få en ny hund.
BESTEVENNER: Fredrik beskriver Anton som en fantastisk hund som hadde en unik personlighet. Han opplever det tøft å miste sin bestevenn, og ønsker ikke å få en ny hund. Foto: Privat

Minnekonsert for Anton

For Fredrik har det vært viktig å være realistisk og fornuftig etter Anton sin bortgang. Selv om han vet at han ikke hadde noe skyld i Anton sin sykdom og død, ble han sittende igjen med flere spørsmål.

– Det er fort gjort at man lurer på «kunne jeg gjort noe annerledes?». Jeg vet selv jeg gjorde alt for hans beste, med gode intensjoner. Veterinærene forsikret meg også om at det ikke var noe jeg har gjort, eller kunne gjort, for å forhindre det som skjedde. Det lå rett og slett utenfor min makt, sier Fredrik.

11. juni ble det holdt en minnekonsert for Anton på Stjørdal torg.

Det var Fredrik sin måte å ta et ordentlig farvel med sin bestevenn. Og for resten av Norge å ta farvel med kjendishunden. Der spilte de blant annet sangen til Anton som heter «Sjarmøren og sta».

– Jeg synes det var en fin måte å vise takknemlighet til Anton, og si farvel. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ble møtt med mange negative kommentarer om at jeg kun ønsket kun å tjene penger på han. Men det stemmer ikke. Han var en unik hund som har gitt mye glede til små barn, avslutter Fredrik.

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2022, og sist oppdatert 15/06 2022.

Les også